Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB agresivně zvýšila sazby, koruna sílí a startuje debata nad prodejem výnosů z FX rezerv

Rozbřesk: ČNB agresivně zvýšila sazby, koruna sílí a startuje debata nad prodejem výnosů z FX rezerv

01.10.2021 9:18
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká národní banka zvýšila sazby překvapivě o 75 bps na 1,50 %, a to v reakci na kumulaci inflačních rizik v posledních týdnech. Podle guvernéra Rusnoka vnímá většina bankovní rady rizika (vzhledem srpnové prognóze) jako výrazně pro-inflační, a sáhla proto k rychlejšímu růstu sazeb, než indikuje srpnová prognóza.

Hlavní pro-inflační rizika spojuje ČNB na prvním místě s vyšší letní inflací, kterou táhla vzhůru zejména jádrová inflace. Na podzim je navíc pravděpodobné, že do inflace ještě promluví vyšší ceny elektřiny a plynu a růst cen může dál zrychlovat.

Druhým pro-inflačním faktorem jsou výraznější inflační tlaky ze zahraničí. Guvernér Rusnok hovořil o tom, že výpadky subdodávek a dražší zahraniční vstupy mohou českou ekonomiku trápit daleko déle, než původně centrální bankéři očekávali.

A s tím souvisí třetí a hlavní důvod pro agresivnější růst sazeb – delší pobyt inflace nad cílem v kombinaci s velmi napjatou situací na trhu práce podle guvernéra ohrožuje stabilitu inflačních očekávání a zvyšuje riziko, že se vysoká inflace v Česku „zabydlí“ natrvalo.

Právě to byl hlavní důvod, proč se ČNB většinou (5:2) rozhodla trh překvapit a zvýšit sazby agresivněji o 75 bps. Podle guvernéra jde však v tuto chvíli primárně o to, aby centrální banka rychleji dostala sazby na „normální“ úrovně. Právě to má pomoci držet inflační očekávání ukotvená.

Jaká je ta "normální" úroveň sazeb, je otázkou. Podle srpnové prognózy by se měly úrokové sazby zastavit lehce nad 2 %. Listopadová prognóza však vzhledem ke kumulaci proinflačních rizik bude podle guvernéra vypadat dost jinak. A právě ta nakonec rozhodne o tom, jak rychle a jak daleko se ČNB se sazbami nakonec dostane.

Guvernér Rusnok mluvil o tom, že teoretická rovnovážná sazba je okolo 3 %, tak daleko se však ČNB asi v dohledné době neodváží. Očekáváme, že si s listopadovou prognózou v ruce ještě letos dopřeje zvýšení sazeb do konce roku o 50 bps (buď jednorázově nebo ve dvou krocích) a v únoru 2022 pak ještě o dalších 25 bps na 2,25 %. Pak si však vybere pravděpodobně delší pauzu, aby vyhodnotila dopad relativně rychlého utahování měnové politiky na reálnou ekonomiku i inflační vývoj.

TRHY
Koruna

Česká koruna po překvapivě prudkém zvýšení úrokových sazeb o 75 bps začala prudce posilovat a zastavila se až v blízkosti 25,30 EUR/CZK (připsala si necelých dvacet haléřů). Doprovodná tisková konference Jiřího Rusnoka se nesla v jestřábím duchu, další překvapení však již trhům nepřipravila (ponechala otázku dalšího růstu sazeb na listopadové prognóze). Koruna se tak zastavila lehce nad 25,30 EUR/CZK.

Zajímavé nicméně byly otázky směřující k eventuálnímu rozpouštění výnosů z devizových rezerv ČNB - to by byl pro českou měnu v budoucnu bezesporu pozitivní impuls. Jiří Rusnok to nevyloučil, ale upozornil, že jsou teprve na začátku odborné debaty, která pravděpodobně nepovede ke konkrétním závěrům dříve než na konci tohoto roku.

Zahraniční forex
Narůstající averze k riziku spojená se zmatky ve Washingtonu okolo dvou projednávaných zákonů navyšujících zásadně výdaje, které jsou navíc legislativně propojeny s otázkou navýšení dluhového limitu, paradoxně dále prospívá dolaru. Americké měně navíc včera neublížila ani relativně slabá data, která poukázala na útlum ekonomiky spojený s šíření delta varianty koronaviru. Eurodolar tak již propadl pod hranici 1,16, přičemž tento pád nedokázala odvrátit ani vysoká německá inflace (v září 4,1 % meziročně).

Trh bude sice dopoledne nepochybně monitorovat to, jak dopadla zářijová inflace v eurozóně (především jádrová složka), nicméně pozornost bude upřena na Kapitol, kde američtí zákonodárci (v demokratické straně) musí vyřešit rébus, jak získat podporu pro oba výše zmíněné zákony a zároveň odvrátit hrozbu defaultu USA. V takovém prostředí může před víkendem dolar dále sílit.

Polský zlotý bude dnes dopoledne pečlivě sledovat výsledky zářijové inflace, která zřejmě bude stále velmi vysoká - tudíž na úrovni srpnového čísla 5,5 % meziročně. Reakce od centrálních bankéřů z NBP nečekejme, neboť před zasedáním příští týden by měli držet “bobříka mlčení”. Zlotý tak bude žít i po inflaci v nejistotě a čekejme další ztráty.


Čtěte více:

Inflace a dvojí metr centrálních bank. Kdo bude mít nakonec pravdu?
01.10.2021 5:54
Centrální bankéři se rozdělili do dvou táborů, které nemohou najít spo...
Start měnové diety: ČNB agresivně zvyšuje sazby
30.09.2021 14:52
Česká národní banka zvýšila sazby překvapivě o 75 bps na 1,50 %, a to ...
Umírněnější rozpočtová politika by nevyžadovala tak výrazný růst sazeb, říká guvernér ČNB
30.09.2021 17:44
Kdyby nebyla rozpočtová politika vlády tak rozpínavá, nemusel by být r...

Váš názor
  •  
    04.10.2021 15:53

    Docela bych to Alence přál toto volební období....inflace bude a úroky budou muset jít.....máme kačku, takže prostě úroky z dluhu půjdou nahoru bez ohledu na kopání Alenky s Andym.....potom se bude hůře uplácet....opět dnes 6% zdravotníkům.....to se to rozdává z cizího
    abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university