Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
ČEZ zdraží elektřinu i plyn, ekonomika eurozóny je podle šéfky ECB citlivá na šoky způsobené dodavatelskými řetězci a futures jsou v červeném

ČEZ zdraží elektřinu i plyn, ekonomika eurozóny je podle šéfky ECB citlivá na šoky způsobené dodavatelskými řetězci a futures jsou v červeném

18.10.2021 8:55
Autor: Redakce, Patria.cz

ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. ERÚ vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagarde varovala, že ekonomika eurozóny je vzhledem ke svému globalizovanému charakteru velmi citlivá na systémové šoky způsobené narušením dodavatelského řetězce. A bitcoin dnes prudce roste.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx -0,4 %, FTSE 100 -0,3 % a DAX -0,3 %.

Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Beneš to řekl deníku Hospodářské noviny (HN). Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí 1. listopadu s platností od prvního ledna. Souvisí to i s regulovanou složkou, kterou také teprve zveřejní Energetický regulační úřad (ERÚ), dodal. "Odhadujeme, že na koncové faktuře, kterou dostávají domácnosti, se to může projevit zvýšením řádově o 30 procent oproti letošnímu roku," řekl HN šéf ČEZ. Připomněl, že velkoobchodní cena letos vzrostla v celé Evropě na rekordní úroveň. Důvodů je podle něj několik. "Jednak je to zdražení plynu, s nímž je cena elektřiny propojená, dále zdražily emisní povolenky a do toho se zvedla ekonomika po covidu, takže stoupla poptávka po energiích," podotkl.

Po Bohemia Energy končí v Česku s dodávkami elektřiny a plynu další dodavatelé. V pátek 15. října konec dodávek elektřiny a plynu oznámil Kolibřík energie s 28.000 klienty, ve čtvrtek se rozhodla ukončit dodávky plynu firma A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. Vyplývá to z oznámení společností a informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Kolibřík energie oznámila pozbytí možnosti dodávat elektřinu a plyn od úterý 19. října. Dodávky plynu od společnosti A-PLUS Energie se zastaví od pátku 22. října.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Informace musejí zaslat do konce října. Do stejného termínu by měl mít úřad první souhrnné výsledky. ERÚ má jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit, či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji. ERÚ to uvedl v tiskové zprávě.

Skupina PPF prodává 30procentní podíl v provozovateli sítí CETIN Group investičnímu fondu GIC s centrálou v Singapuru. PPF si ve skupině CETIN zachová majoritu 70 procent.

Předsedkyně Evropské centrální banky Christine Lagarde varovala, že ekonomika eurozóny je vzhledem ke svému globalizovanému charakteru velmi citlivá na systémové šoky způsobené narušením dodavatelského řetězce. Lagarde také uvedla, že současný nárůst inflace pravděpodobně nevydrží. Slibuje, že ekonomice eurozóny bude i nadále pomáhat, protože pandemie přetrvává. Problémy v dodávkách, tlaky na náklady a znovuotevření jsou již nastaveny tak, aby sužovaly výsledkovou sezónu za třetí kvartál.

Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí oslabila, dopadlo na ni několik brzd od propadu na realitním trhu až po energetickou krizi. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil o 4,9 % proti předchozímu poklesu o 7,9 % v předchozím čtvrtletí. Guvernér čínské lidové banky Yi Gang uvedl, že úřady mohou omezit rizika, která China Evergrande uvrhla na čínskou ekonomiku a finanční systém.

Bitcoin dnes prudce roste poté, co o víkendu klesl, když se čekává schválením amerického ETF. V sobotu i v neděli klesl na téměř 59 000 dolarů, dnes se vyšplhal už přes 62 000 dolarů.

Netflix odhaduje, že jeho nejnovější hit Hra na oliheň vytvoří pro společnost hodnotu téměř 900 milionů dolarů. Seriál vyniká jak svou popularitou, tak relativně nízkými náklady, pouhých 21,4 milionu dolarů. Údaje o sledovanosti pravděpodobně povzbudí investory po několika slabších měsících.

Disclaimer:

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 

Čtěte více:

Hodnotové investování podle Benjamina Grahama. Porazili by ho investoři do růstových akcií?
15.10.2021 17:47
Hodnotové investování v posledních letech není zrovna v kurzu, a to hn...
MakroMixér: O prudkém zdražování, razanci ČNB, nedostatku všeho i dědictví po volbách. Hostem majitel Agrostroje Lubomír Stoklásek
18.10.2021 5:56
Tři palčivá ekonomická témata, jeden exkluzívní host. Dnes o inflaci, ...
Přichází do Evropy energetická zima?
17.10.2021 15:49
Zelená dohoda pro Evropu má za cíl snížit do roku 2050 evropské emise ...
Zelený závěr týdne díky výsledkům i datům. Zinek rychle zdražuje
15.10.2021 17:10
O pozitivní závěr týdne se nakonec postaraly jak výsledky, tak nová ma...
Šéf ČEZ Beneš: Elektřina od ledna zdraží o třetinu, plyn až o dvě třetiny. Padli další dodavatelé
18.10.2021 8:27
Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální...

Váš názor
  • čez se přidal ke šmejdům
    18.10.2021 19:45

    Už jen to,že pro staré zákazníky má nakoupeno levně a není důvod a sám to uváděl,že nezdraží víc než 20 procent v rámci nějaké změny ceny.A dnes skoro dvojnásobek.Zlodějský stát a zlodějská firma.
    viking
  •  
    18.10.2021 13:27

    Tak tohle bude finanční šok pro všechny, firmy i rodiny…
    Čert
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení