Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf ČEZ Beneš: Elektřina od ledna zdraží o třetinu, plyn až o dvě třetiny. Padli další dodavatelé

Šéf ČEZ Beneš: Elektřina od ledna zdraží o třetinu, plyn až o dvě třetiny. Padli další dodavatelé

18.10.2021 8:27, aktualizováno: 18.10. 8:50
Autor: ČTK

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Beneš to řekl deníku Hospodářské noviny (HN). Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí 1. listopadu s platností od prvního ledna. Souvisí to i s regulovanou složkou, kterou také teprve zveřejní Energetický regulační úřad (ERÚ), dodal.

"Odhadujeme, že na koncové faktuře, kterou dostávají domácnosti, se to může projevit zvýšením řádově o 30 procent oproti letošnímu roku," řekl HN šéf ČEZ. Připomněl, že velkoobchodní cena letos vzrostla v celé Evropě na rekordní úroveň. Důvodů je podle něj několik. "Jednak je to zdražení plynu, s nímž je cena elektřiny propojená, dále zdražily emisní povolenky a do toho se zvedla ekonomika po covidu, takže stoupla poptávka po energiích," podotkl.

Nárůst cen u plynu bude podle Beneše ještě vyšší než u elektřiny. "Tady je to opravdu dramatické. Nárůst bude vyšší než u elektřiny. Nejsme hlavní dodavatel, na to jsou tady jiní hráči, ale můj odhad je zdražení konečné faktury o polovinu až dvě třetiny," řekl.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. V minulém týdnu oznámily ukončení činnosti firmy Bohemia Energy se zhruba 900.000 odběrateli, Kolibřík energie s 28.000 klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy.

Největší dodavatelé energií typu ČEZ, PRE, E.ON nebo innogy evidují v posledních dnech obrovský zájem od zákazníků některých menších dodavatelů, některé firmy hovoří až o tisících nových poptávek denně. Podle Beneše se lidé nemusí bát, že je ČEZ odmítne. "Lhal bych ale, kdybych tvrdil, že máme dopředu nakoupenou elektřinu pro ty, kdo nebyli dosud naši zákazníci. Noví klienti tedy mají už nyní ceny vyšší, ale neodmítneme je," dodal.

Po Bohemia Energy házejí ručník do ringu Kolibřík energie pro Skautskou energii a A-PLUS Energie

Po Bohemia Energy končí v Česku s dodávkami elektřiny a plynu další dodavatelé. V pátek 15. října konec dodávek elektřiny a plynu oznámil Kolibřík energie s 28.000 klienty, ve čtvrtek se rozhodla ukončit dodávky plynu firma A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. Vyplývá to z oznámení společností a informací na webu Operátora trhu s elektřinou (OTE). Kolibřík energie oznámila pozbytí možnosti dodávat elektřinu a plyn od úterý 19. října. Dodávky plynu od společnosti A-PLUS Energie se zastaví od pátku 22. října. Zákazníci firem bez energií nezůstanou, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance, tedy dominantní dodavatel v daném regionu.

Kolibřík energie jako důvod ukončení činnosti uvedla stávající energetickou krizi v Evropě, kterou symbolizuje raketový růst cen. Krize je pro firmu extrémně složitá. "Kolibřík energie byl založen coby komunitní projekt, který preferuje společenskou odpovědnost nad ziskem. Za stávající situace na energetických trzích nejsme schopni zajistit dodávky elektřiny a plynu za sjednaných podmínek," uvedla firma ne webu.

S koncem firmy přišel o dodavatele elektřiny a plynu také projekt Skautská energie, který podporoval skauting. Na webu uvedli, že vyhodnocují další kroky a jednají s dodavateli, aby zachovali i v současné situaci pro zákazníky co nejvýhodnější možné ceny. "Bohužel k dnešnímu dni jsme zatím žádnou přijatelnou nabídku na trhu nezískali," uvedli na webu.

Firma Kolibřík energie zákazníkům vzkázala, že po ukončení dodávek obdrží standardní závěrečné vyúčtování. "Pokud jste zálohy za říjen ještě neuhradili, doporučujeme jejich úhradu, aby nedošlo k nedoplatkům. Po ukončení dodávek si prosím zrušte trvalé příkazy a budoucí platby," uvedla firma.

ERÚ žádá dodavatele o doložení schopnosti dodávat zákazníkům

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval všechny dodavatele energie k doložení zajištění dodávek pro své zákazníky. Informace musejí zaslat do konce října. Do stejného termínu by měl mít úřad první souhrnné výsledky. ERÚ má jen omezené kompetence, jak obchodní strategie prodejců elektřiny nebo plynu prověřit, či regulovat. Zákonodárci nepočítali s dramatickým vývojem na trhu, úřad tak nevybavili potřebnými nástroji. ERÚ to uvedl v tiskové zprávě.

"Dnes jsem důrazně vyzval předsedu ERÚ, aby úřad využil veškerých legislativních nástrojů, zejména par. 17 energetického zákona a provedl důkladný monitoring trhu s energiemi pro ověření schopnosti obchodníků dodávat elektřinu nebo plyn," napsal v sobotu večer na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). ERÚ dnes uvedl, že ještě v sobotu všech 434 licencovaných dodavatelů energií vyzval k zaslání dokladů, že mají zajištěný dostatek energie odpovídající závazkům, které mají vůči spotřebitelům i podnikům.

Tento krok je podle ERÚ zcela výjimečný odpovídající bezprecedentní situaci, která se na trhu nestala za 20 let existence úřadu. "Dodavatelé musí nás, a především spotřebitele, přesvědčit a doložit, že se nepouštěli do podobného hazardu, který vedl k ukončení dodávek od společnosti Bohemia Energy. Zároveň bych rád upozornil, že přinejmenším největší dodavatelé, se kterými jsme neustále v kontaktu, dodávky zajištěné mají a opakovaně to deklarovali," řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. Dodal, že není na místě panika, že by neměl kdo lidem energie dodávat.

K přímé regulaci by mohl ERÚ přistoupit jen v případě, že by se na energetickém trhu prokázaly závažné problémy a nefungovala by konkurence. Zásah by musel úřad provést ve spolupráci s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Schválit by ho musela Evropská komise.

 
 

Čtěte více:

Stratég Goldman Sachs o ceně ropy i krizi na trzích s energiemi. Proč mizí nabídka rychleji než poptávka?
14.10.2021 10:28
Komoditní stratég Goldman Sachs Damien Courvalin se domnívá, že energe...
EU odstartovala prodej zelených dluhopisů až za čtvrt bilionu eur
12.10.2021 10:29
Na dluhopisovou scénu přicházejí první evropské zelené dluhopisy. Evr...
Bohemia Energy končí, zlomil ji extrémní růst cen energií. Zákazníky přesměrovává jinam
13.10.2021 11:31
Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů ener...
Brusel řeší drahé energie. Zváží společný nákup plynu, zrušit DPH na elektřinu, jak chce Babiš, ale odmítá
13.10.2021 15:55
Země Evropské unie mohou dočasně zmírnit dopady rychlého růstu cen ene...
František Kronus: Pro ČEZ bude dlouhodobě klíčové, kde se udrží cena energií
13.10.2021 18:39
Trhy aktuálně hýbou rostoucí ceny energií, inflace a začátek výsledk...
Přichází do Evropy energetická zima?
17.10.2021 15:49
Zelená dohoda pro Evropu má za cíl snížit do roku 2050 evropské emise ...

Váš názor
  •  
    18.10.2021 21:19

    Obávám se, že tohle je pouze začátek zdražování. Jednak soudruzi v Bruselu v čele s Hans Timmermans mají jako řešení pouze, …více OZE a úplný odchod od fosilních paliv…, zdražení energií je vlastně ohlášení zdražení všeho. Procentuálně podle zdražení energie! Do tohoto svrabu zavlekla Evropu poblázněná teta Angela a stréc Macron. Populisticky hlásali co všechno je třeba udělat pro dobro evropského ovčana a tak se i stalo. Právě začínáme…
    Čert
    • :o)
      18.10.2021 22:47

      https://www.youtube.com/embed/awaLMA6zbiA
      Kočičák
  • čez se přidal ke šmejdům
    18.10.2021 16:51

    Pro staré zákazníky mají nakoupeno za levno v minulosti,přesto jim takto zdražují a pokud dnes nepřešli na fix a cena na burze ted klesá,tak je hyenismus jim napálit cenu o více než 30 procent.Navíc s tím,že operátor v telefonu jasně říkal každému,že ČEZ nebude zdražovat více než 15-20 procent.To vám nestačí zloději?Táhněte někam,šmejdi.
    monarchista
  •  
    18.10.2021 9:51

    myslím že poděkujme hlavně němcům, odklon od jádra, green deal je hlavně jejich práce, jejich peněženky to pocítí, ale rozhodně ne tolik, co peněženka vetšina čechů, myslím nás čeká hezký příští rok jinak, všimli jste si , o kolik vylétla cena adblue ? v létě jsem to tankoval u čepra za 10,- a teď ho mají za 29.9 ,-Kč , tedy pokud mi apka eurooilu nekecá
    sid_cz
  • Preferovat společenskou odpovědnost před ziskem
    18.10.2021 8:57

    Preferovat společenskou odpovědnost před ziskem lze jen do velmi malé míry. Bez odpisů a zisku nelze podnikat, ani nikdo nebude mít chuť podnikat: To je učivo prvního semestru.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení