Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
17. listopad: Nejkrásnější svátek i komunismus zhroucen, nikoli poražen

17. listopad: Nejkrásnější svátek i komunismus zhroucen, nikoli poražen

17.11.2021 13:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Politici i veřejnost si dnes připomínají výročí 17. listopadu. Mezi prvními přišli k památníku na Národní třídě v Praze ještě za tmy zástupci ANO v čele premiérem Andrejem Babišem, chtěli se tak vyhnout možnému střetu se svými kritiky. Za nesouhlasného pokřiku přihlížejících položil k památníku událostí roku 1989 věnec také zástupce prezidentské kanceláře. Naopak potlesku se dostalo zástupcům koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), Pirátům či Starostům a nezávislým (STAN). U Hlávkovy koleje si lidé připomněli nacistickou perzekuci studentů v roce 1939.

Premiér na Národní třídě brzký příchod odůvodnil tím, že dostal varování, že po něm lidé chtějí házet vejce. Pietní místo hlídají policisté a výrazné incidenty nenastaly. Protestující měli například transparent s nápisem "Kytky od estébáků a ruskočínských kolaborantů sem opravdu nepatří! Tak snad už je to letos naposled!". Na zástupce Kanceláře prezidenta republiky, který k památníku položil věnec, přihlížející křičeli: "Ruský šváb".

Národní třída se výrazně začala zaplňovat lidmi kolem 10:00. Počet kolemjdoucích vzrostl a začaly se otvírat i zdejší provozovny a obchody. Okolí památníku zaplnily kytice se stuhami v národních barvách a svíčky.

Za výjimečný den, který ukázal, že nic není samozřejmého, označila 17. listopad místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, jejíž strana letos vypadla ze Sněmovny. Předseda Starostů Vít Rakušan označil letošní oslavy za unikátní, neboť se poprvé se slaví bez KSČM ve Sněmovně. Místopředsedkyně Pirátů a Sněmovny Olga Richterová uvedla, že nabytá svoboda umožňuje každému, aby se podle svého zapojil do veřejného dění bez násilí. Šéf Pirátů Ivan Bartoš považuje za důležitou pro demokracii vzdělanou a informovanou společnost, jež dokáže čelit nástrahám. Na Národní dorazil mezi jinými i senátor a neúspěšný prezidentský kandidát Jiří Drahoš.

Předseda ODS Fiala řekl, že 17. listopad je pro něj nejkrásnějším svátkem. Spousta lidí podle něj od roku 1989 měla možnost začít uskutečňovat svoje sny a žít ve svobodě. Považuje to i za svátek mladých lidí, neboť v letech 1939 i 1989 se právě studenti rozhodujícím způsobem postavili totalitám. Stejně jako Rakušan vyjádřil radost, že se svátek poprvé slaví bez komunistů v Parlamentu.

Podle šéfky Sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je nutné pamatovat na to, že se člověk může svobodně rozhodovat, nejen 17. listopadu, ale každodenně. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že strany nové vlády mají velkou šanci demokracii posílit a využít šanci, kterou jim dali voliči.

Lidovecký předseda Marian Jurečka uvedl, že by se lidé měli aktivně zajímat o to, co se děje ve společnosti. V tíživých dobách krize se společnost začíná rozdělovat nebo její část radikalizovat. Je pak především na politicích, aby to zmírnili a vytvářeli pozitivní, kulturní a komunikační atmosféru.

Kvůli rekonvalescenci na Národní třídu nepřišel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). S ohledem na růst nakažených doporučil aby lidé měli respirátory i venku na místech společných oslav.

K hlavním řečníkům u Hlávkovy koleje patřil bývalý prezident Václav Klaus. Podle něj komunismus neporazili ani studenti ani disidenti, ale zhroutil se jako každý podobný namyšlený pokus násilím potlačit lidskou svobodu. "Máme obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy vrátit nemohou," řekl Klaus, který patří ke kritikům opatření proti šíření pandemie koronaviru. Předseda Studentské komory Rady vysokých škol Michal Farník to následně označil za "zbytečnou bagatelizaci" epidemie.


Váš názor
  • Komunismus?
    18.11.2021 9:25

    S názorem Václava Klause je možné se ztotožnit, pokud by ovšem použil označení "socialismus". Komunismus, tak, jak byl definován zakladateli této myšlenky, nikdy nikde vybudován nebyl. Je otázka, kdyby se jej podařilo vybudovat, jestli by nad ním stále visela hrozba převratu zpět ke kapitalismu. On však socialismus neporazil ani kapitalismus, protože takto označený společensko-ekonomický systém se dobrovolně značně přetransformoval od doby úspěšných komunistických revolucí v podstatně jinou společnost, jejíž vhodný název stále není k dispozici.
    Novák
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m