Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Technologicko finanční protipóly akciového trhu, růst sazeb v USA a napřimující se výnosová křivka

Technologicko finanční protipóly akciového trhu, růst sazeb v USA a napřimující se výnosová křivka

08.12.2021 16:02

Po celé prázdniny, a ještě v září hodnotily trhy pravděpodobnost prvního zvýšení sazeb do května příštího roku (včetně) kolem nuly. Od října začala tato odhadovaná pravděpodobnost prudce růst a (s nemalými výkyvy) se postupně dostala až na současných 70 %. Rychleji rostoucí sazby by přitom samy o sobě měly být pozitivem pro bankovní akcie, kterým se dnes budeme ve volném pokračování včerejší úvahy věnovat. Včetně poukázání na současný stav výnosové křivky a zamyšlení nad dichotomií banky – technologické firmy.

1. Finance a technologie: Pod sebe jsem dal následující dva grafy, z nichž první ukazuje zájem kapitálu o technologické akcie, druhý (ukazoval jsem jej i včera) zájem o finanční tituly.

1

Zdroj: Twitter

V určitém smyslu jsou to dva protipóly, protože druhá skupina by měla těžit z oživení zvedajícího sazby a napřimujícího výnosovou křivku (viz níže), zatímco technologiím může takové prostředí spíše škodit. Jednak se tvrdí, že zájem o ně roste v době utlumenějšího ekonomického růstu, protože zůstávají jedním z mála aktiv, které růst nabízí. Což tak může být a nemusí. Ale „objektivně“ technologiím více než zbytku trhu škodí růst sazeb z diskontního hlediska – proto, že jejich tok hotovosti je posunut více do budoucnosti (má delší duraci). Jho současná hodnota tak při růstu sazeb klesá více než třeba současná hodnota nějaké utility s durací znatelně kratší.

Potvrzují tuto protipólovost ony dva grafy? V posledních dvou týdnech jednoznačně, protože z finančního sektoru nastal celkem mohutný odliv kapitálu, zatímco do technologií jej přiteklo nejvíce od února letošního roku. Když ale jinak grafy prohlížím z perspektivy více týdnů a delších období, nějakém zrcadlové pohyby tu moc nevidím. Spíše období většího, či menšího zájmu o obě skupiny s tím, jak se mění zájem o akcie celkově. Ale čtenář to možná přečte jinak.

2. Výnosová křivka: Následující obrázek ukazuje konkrétní vývoj a aktuální stav výnosové křivky, kterou jsem zmínil v úvodu (v grafu srovnávána se spotřebitelkou důvěrou). Finančním společnostem by obecně měl prospívat větší sklon křivky – větší rozdíl mezi dlouhodobými a krátkodobými sazbami. Protože to, co banky platí na nákladu svého celkového kapitálu, se do větší míry odvíjí od krátkodobějších sazeb. Zatímco to, co z investovaného kapitálu získávají, od dlouhodobých. Z obrázku vidíme, že křivka se již řadu měsíců napřimuje – onen rozdíl v sazbách se snižuje:

2

Zdroj: Twitter

Sklon výnosové křivky bývá také považován za indikaci stavu cyklu – čím napřímenější, o to větší pravděpodobnost útlumu, či dokonce recese a naopak. Tato interpretace není tak jednoznačná v prostředí nulových sazeb, respektive v prostředí, kdy minimálně krátkodobé výnosy nemají už moc kam klesat. Ale tak nějak obecně bychom mohli graf také interpretovat jako indikaci ochlazování americké ekonomiky. Což se v principu rýmuje i se zobrazeným vývoje spotřebitelské důvěry. Ale v případě zájmu viz i „Americká ekonomika a zisky obchodovaných firem v roce 2022 a 2023“.

3. Valuace finančních titulů a dlouhodobý výhled: Celý index SPX se nyní stále obchoduje s vysokým PE (nad dvaceti), ale nízkým PEG. Tedy poměrem PE a očekávaného dlouhodobějšího růstu zisků, který se nyní pohybuje nad 20 % (podle dat Yardeni Research). A finanční sektor patří mezi řadu dalších, kde se očekávaný dlouhodobý růst pohybuje vysoko nad standardem historie: Po roce 2006 dosahoval úrovně mezi 10–15 %, nyní je znatelně nad 20 %. Pokud se tedy podíváme na valuace bank a dalších finančních firem, uvidíme podobný obrázek, jako u celého trhu: PE je historicky hodně vysoko, ale o PEG platí opak. Zde je dokonce na nejnižší úrovni minimálně od roku 1995 (0,7).

K tomu už jen jedna poznámka: Pokud o velmi dlouhodobých optimistických očekáváních týkajících se zisků hovoříme u celého trhu, neřkuli u výše diskutovaných technologií, můžeme operovat se scénářem nějakého nabídkového boomu. Taženého novými technologiemi, inovacemi, růstem produktivity živícím jak zisky, tak mzdy a zachovávajícím rovnováhu v celé ekonomice. Já s takovým scénářem nemám problém, ne že bych jej predikoval, ale projektuji ho ( v čemž je velký rozdíl). Pokud ale hovoříme o vysokém dlouhodobém růstu zisků u bank, je to už trochu větší výzva. Třeba v tom smyslu, že strukturálně by totiž i zde mohly být protipólem technologií. Už proto, že fintech by se mohl stát významnou konkurenční silou bank.


Čtěte více:

Exxon postupně snižuje emise. Jaká bude jeho role v nízkouhlíkovém světě?
08.12.2021 11:34
Když The New York Times plánovaly rozhovor s ředitelem Exxonu Darrenem...
Bullard (Fed): Americká ekonomika a monetární politika v příštím roce
08.12.2021 15:13
Spojené státy si letos prošly „inflačním šokem“, jádrová inflace očiš...
Morgan Stanley: Fed je větší hrozbou pro akciové trhy než omikron
08.12.2021 6:22
Podle stratégů Morgan Stanley by se akcioví investoři měli obávat důle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m