Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo bude vlastnit metaversum, pro které firmy přestavuje potenciál?

Kdo bude vlastnit metaversum, pro které firmy přestavuje potenciál?

15.12.2021 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Podobně, jako jsme se před třiceti lety ptali, čím vším může být internet, se dnes ptáme, čím vším může být metaversum. Pro CNBC to uvedl Simon Powell, který působí v Jefferies jako ředitel výzkumu tématických investic. Nyní jsme tedy v situaci, kdy se vývoj může pohnout mnoha směry s velkými extrémy. V jednom z nich „všechno, co se ještě nepřesunulo online, se online přesune.“ K tomu by podle experta mohlo dojít během 5 – 10 let a pak by si lidé mohli vybrat, zda budou žít v internetovém světě, či v hybridu tohoto a fyzického světa. 

Podle experta je otázkou, jaké firmy budou metaversu dominovat. Můžeme uvažovat o Facebooku a jemu podobných, ale stejně tak je možné, že jeho základem bude „decentralizovaný web 3.0“, kterému nebude dominovat nikdo a jehož základem může být blockchain. V tuto chvíli není jasné, kde vývoj skončí, zda u decentralizované či centralizované verze metaversu.

Co by bylo hlavní páteří celého systému a hlavní investiční tezí, která by se kolem tohoto tématu točila? Powell míní, že v souvislosti s rozvojem internetu na tom byli nejlépe ti investoři, kteří od konce osmdestách let vlastnili společnosti typu Cisco. Stejná logika pak platí o metaversu. To znamená, že investoři by se měli zaměřit na výrobce čipů a související uživatelské elektroniky, dále poskytovatele infrastruktury a následně softwaru. Dále jsou tu poskytovatelé cloudových služeb či společností zaměřujících se na virtuální realitu.

S úvahami o metaversu se roztrhl pytel poté, co si změnil název Facebook. Na Yahoo Finance se na něj ptali ředitelů několika velkých firem. V Qaulcommu si myslí, že nejde o téma „jedné velikosti pro všechny“ a metaversum se týká i přesunu práce z kanceláří domů, protože zde může být využívána technologie virtuální reality. Ředitel společnosti Applovin hovořil o vlastnění digitálních aktiv a možnosti jejich nákupu a prodeje, což jsou podle něj oblasti, které mohou pro jeho firmu představovat potenciál.

Na Yahoo Finance také hovořil analytik BofA Vivek Arya, podle kterého je metaversum a jím používané technologie relevantní i na úrovni samotných firem. Za příklad dal německou automobilku BMW, která plánuje stavbu nové továrny a využívá přitom technologie, které jí zobrazují tuto továrnu ještě před jejím dokončem. A to na úrovni, na které je automobilka schopná optimalizovat výrobní procesy ve virtuální podobě tak, že následná výstavba se již řídí výsledky této optimalizace.

Anastasia Amoroso z iCapital Network na Yahoo Finance zase vysvětlovala, že Facebook nebude „vlastnit metaversum“, které bude tvořit několik digitálních center, kde se lidé budou moci ve virtuální podobě scházet, trávit čas a sdílet své zážitky. Facebook podle expertky vnímá příležitosti, které se v této oblasti mohou objevovat, ale jde o téma, které se týká více velkých technologických firem. Ty tak mimo jiné nakupují menší společnosti, které by mohly mít potenciál vyniknout v oblasti metaversu. Do odvětví se tlačí i fondy rizikového kapitálu a řada nových firem. 

Virtuální realita tu je ale s námi již nějaký čas, proč by nyní měl nastat nějaký velký skok směrem k něčemu, co nazýváme metaversum? Amoroso míní, že v současné době dochází k propojování řady technologií a někdy v příštím roce by mohl nastat „bod akcelerace“. Významným tématem tu pak je to, že technologie související s metaversem začíná čím dál tím více využívat korporátní sektor a do této oblasti bude stále více investovat. 

Zdroj: CNBC, Yahoo Finance

 

Čtěte více:

USA procházejí boomem, firmy si mohou udržet vyšší marže a inflace by mohla klesnout, domnívá se ekonomka
11.12.2021 16:02
Jednou z možností je, že inflace klesne díky růstu výrobních kapacit....
Inspirace Minervinim: 311 % za letošních 10 měsíců a šampión investování. Staňte se mistry tradingu!
12.12.2021 16:42
V posledním sloupku před chystaným webinářem již v úterý 14. prosince ...
Americký trh bude v roce 2022 stagnovat, míní strategička. Nahoru půjdou utility a akcie menších firem
13.12.2021 10:54
Jill Carey Hall se v Bank of America zaměřuje na americké akciové trhy...

Váš názor
  • Metaversum - co to je?
    15.12.2021 21:18

    Pokud píšete článek o metaversu, možná by bylo vhodné vysvětlit, co je tím vlastně míněno, z článku to zrovna nevyplývá :-( Např.: "Termín metaverzum je připisován Nealu Stephensonovi a jeho sci-fi Snow Crash z roku 1992 – lidé zde mají avatary a interagují s dalšími lidmi právě jejich prostřednictvím v 3D prostoru, který je metaforou, obrazem, reálného světa."
    oh171.
    • Re: Metaversum - co to je?
      15.12.2021 21:21

      Mark Zuckerberg řekl, že místo toho by se Facebook měl snažit vybudovat on-line svět nabízející uživatelům úplně nové zážitky jako ze sci-fi – takzvané „metaverzum“.
      oh171.
      • Jádro pudla
        15.12.2021 21:50

        Velké společnosti jsou regulovány, neb spadají pod drobnohled "svazáckých" organizací jako např. státní antimonopolní úřady. Sice je to časově s velkým odstupem, ale i tak to snižuje jejich profit. Pro společnosti např. jako FB alias MetaV představují regulatorní opatření mimořádné předem nekalkulované náklady. Proto je velmi elegantní "odkoupit" jinou společnost, která se jakýmikoliv regulacemi netrápí, souhlas s cookies nevyžaduje... Prostě pak nakoupí firmu, která ve svých podmínkách o nezbytných cookies uvádí cifru 3000 dnů historie a nikoho to nezajímá. Netřeba spekulovat o algoritmu nejmenovaným investičním fondem založené společnosti s životností "co nejdéle je možné" pro specifický účel.
        Mudr.c
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m