Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Westinghouse má zájem o stavbu vícero bloků. Normou jsou alespoň dva najednou, existuje tak potenciál úspory nákladů

Westinghouse má zájem o stavbu vícero bloků. Normou jsou alespoň dva najednou, existuje tak potenciál úspory nákladů

13.01.2022 16:40
Autor: ČTK

Při stavbě více jaderných bloků současně existuje potenciál úspory nákladů. ČTK to dnes řekli zástupci severoamerické společnosti Westinghouse, která se uchází o stavbu pátého bloku v dukovanské jaderné elektrárně. Firma má podle nich zájem jak o stavbu pátého, tak i šestého dukovanského bloku a třetího a čtvrtého bloku v Temelíně.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš opakovaně uvádí, že stavba nového dukovanského bloku bude stát 160 až 180 miliard korun. Podle některých kritiků bude ale konečná cena daleko vyšší.

Vítěz tendru na stavbu nového bloku dukovanské jaderné elektrárny by mohl v České republice postavit až další tři jaderné bloky. Součástí zadávací dokumentace je totiž nezávazná opce na stavbu třetího a čtvrtého bloku Jaderné elektrárny Temelín a šestého bloku v Dukovanech.

"Když se bavíme o výstavbě těchto elektráren, je zřejmá synergie. Pokud máme na stavbě stavební tým pro Dukovany 5, nechcete je demobilizovat a pak je přivést zpět pro Dukovany 6. Existuje potenciál úspory nákladů, pokud jsme schopni část tohoto úsilí dělat souběžně," řekl dnes ČTK viceprezident pro nové jaderné zdroje Westinghouse Michael Coon.

Normou je podle něj právě stavba alespoň dvou bloků naráz, stavba pouze jednoho bloku v Dukovanech je spíše výjimkou. Dva bloky postavila firma například v Číně v lokalitě San-men a v lokalitě Chaj-jang. Ve Vogtle ve Spojených státech staví také dva bloky.

Výsledky bezpečnostního posouzení uchazečů o stavbu pátého dukovanského bloku firma k dispozici zatím nemá. "Nebylo nic významného, na co bychom nemohli odpovědět v reakci na bezpečnostní otázky. Mnoho důrazu bylo na řídící a kontrolní systémy a zadávání zakázek uvnitř EU nebo států NATO. Do toho všeho krásně zapadáme. Z našeho pohledu tedy nebyly žádné významné problémy," řekl Coon.

Spuštění nového bloku v Dukovanech v roce 2036 je podle něj reálné. Možné je dle něj získat do roku 2045 stavební povolení i na další bloky, aby je bylo možné považovat za udržitelné a mohly tak být financovány v rámci takzvané taxonomie. "V tom nevidíme problém. Bude záležet na ČEZ a vládě, jak budou tyto snahy prosazovat a jak budou postupovat," řekl Coon.

Kapacitu na stavbu dalších jaderných bloků firma podle Coona má. "Naším cílem v tomto regionu je mít řadu projektů elektráren AP1000 a podpořit zde energetickou bezpečnost. Takže jakmile získáme tyto zakázky, budeme muset růst, což znamená přivést českou dodavatelskou základnu. Myslíme si, že v regionu, který směřuje k jaderné energetice, existuje spousta synergií, a když se podíváme na AP1000, je to nejlepší technologie," řekl Coon.

Zástupci společnost Westinghouse podepsali memoranda o porozumění se sedmi společnostmi v České republice. Memoranda podepsaná na ministerstvu průmyslu a obchodu se týkají spolupráce na potenciální výstavbě reaktoru AP1000 pro projekt Dukovany 5 a dalších potenciálních projektů AP1000 ve střední Evropě. Navazují na spolupráci firmy se společnostmi Královopolská, Vítkovice, I.B.C. Praha, I&C Energo, NOPO, Sigma Group a Infer.

Westinghouse je jedním ze zájemců o výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Mezi uchazeče patří také francouzská společnost EDF a jihokorejská KHNP.


Čtěte více:

ČEZ a Westinghouse podepsaly smlouvu o modernizaci Temelína
14.09.2021 15:40
Společnost ČEZ a firma Westinghouse Electric podepsaly devítiletou doh...
Ruské a čínské firmy se nebudou moci zúčastnit stavby Dukovan, zákon podepsal prezident
27.09.2021 13:55
Ruské a čínské firmy se zřejmě nebudou moci jakkoliv zúčastnit stavby ...
BIS v souvislosti s Dukovany zaznamenala snahu získat interní informace ze státní správy
23.11.2021 13:51
V souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech zaznamenala ...
Posouzení uchazečů o stavbu bloku Dukovan bude na konci ledna, říká šéf ČEZu. ČR radí, jak na taxonomii
07.01.2022 8:29
Podle generálního ředitele energetické společnosti ČEZ Daniela Beneše ...

Váš názor
  • Garance
    14.01.2022 13:54

    Pokud je termín spuštění 2036 podle WH reálný, pak není problém, aby se dodavatel zavázal při prodlení dodávat plánovanou produkci ZDARMA do doby uvedení do plného provozu. Pokud má být opce na další bloky, nechť se dodavatel zaváže vyřídit stavební povolení, pokud nevyřídí nechť kompenzuje jiným způsobem opět ZDARMA po celou dobu zamýšlený podíl energetického mixu ČR. Při jakémkoliv zpoždění automaticky dodavatel převezme na svá bedra veškeré sankce ze strany EK za neplnění limitů CO2. Současně bych nechal volnou ruku, ať na zakázce pracuje třeba Trinidad, když na český podnik spadne dopravní letadlo, bude to problém dodavatele bloku a ne ČR kvůli podmínce zapojení českých firem. Náhoda je svině. Podmínky si určuje kdo platí nebo snad ne? Nebo má snad někdo v ČR obavu, že schválení dodavatelé budou ČR vydírat, protože nemáme jinou volbu jak splnit ekologické limity než podepsat ty 3 bloky? Potom soucit s Polskem, které jádro vůbec nemá - při jeho dvojnásobné produkci elektřiny oproti ČR budou muset u WH objednat ekvivalent 10 bloků?
    Mudr.c
    • Re: Garance
      14.01.2022 14:35

      v ČR a takové podmínky?.....to si spíše bude diktovat podmínky Westinghouse.....přeci made in USA, náš vzor....prostě myšlenka dobrá, ale dle mne postavit takových bloků v inflační době a jiných nejistot je nereálné.
      abc1
  • Info
    14.01.2022 10:38

    Westinghouse dokončil oba bloky v Temelíně.Proč si to nepostavíte sami,když víte všechno nejlíp?
    Tecumseh
    • Re: Info
      14.01.2022 11:22

      Westinghouse dodal do Temelína jen řídící systém. To politické rozhodnutí o účasti Westinghouse přišlo zcela náhle ze dne na den a tím naštvalo mé kolegy, kteří se problémem řízení, fyzikou a bezpečností reaktoru dlouho zabývali.
      MirekBa
      • Re: Info
        14.01.2022 12:02

        Jen?!Nejsložitější je vždy oživení technologie,proto řídíci systémy+oživení tvoří 30% ceny.Platí se za vedomosti a ne beton.ČSSR nemělo technologii na plně automatizovaný chod JE.
        Tecumseh
        •  
          14.01.2022 13:56

          30 % ? - to je samozřejmě naprostý nesmysl. Byl by to prostě ruský, u nás modifikovaný pro naše potřeby.
          MirekBa
  •  
    14.01.2022 10:25

    Jediné možné dodavatele pro Dukovany, Rosatom a CGN/CNNC, jsme z politických důvodů vyřadili. Westinghouse, EDF ani KHNP nejsou nyní a ani v dohledné budoucnosti nebudou schopny něco použitelného v Dukovanech postavit. Směšné je, že Westinghouse nepočítá s našimi osvědčenými a zkušenými dodavateli pro jadernou energetiku: Škoda JS a Arako s ruskými vlastníky a ani čínský ŽĎAS.
    MirekBa
    •  
      22.02.2022 10:41

      Naštěstí vyřadili. Při pohledu na Ukrajinské hranice jsem rád, že tahle banda nebude mít s dostavbou Dukovan či Temelína nic společného
      David Kovář
  • Loupežníci klepou na vrata
    13.01.2022 21:17

    Proslulí loupežníci klepou na vrata ČR, spas se kdo můžeš. Lidi vezměte rozum do hrsti !
    rob
  •  
    13.01.2022 17:57

    Westinghouse? a stavět bloky?? Tak o tomhle experimentu bych rozhodovat nechtěl....Němci se toho zbavují a my to budeme stavět s takovými pochybnými firmami....hlavně že se Rusáci a Čína vyřadila předem....pokud se má dát přednost politice před odborným a ekonomickým hlediskem, ať se nic nestaví
    abc1
    •  
      14.01.2022 15:29

      Tohle je teprve experiment https://cz.energyhub.eu/cs/articles/578329/westinghouse-na-ukrajine-dokonci-se-starsimi-dily-jadernou-elektrarnu-ze-sovetske-ery
      Lemrouch
    •  
      14.01.2022 14:29

      Tak určitě. Oni nám bombu do Vrbětic a stovky trollů na ruské ambasádě a my je necháme stavět jadernou elektrárnu. To je fér.. :-)
      qwer
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení