Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká ekonomika v závěru roku zpomalovala. Jak razantní bude ČNB?

Rozbřesk: Česká ekonomika v závěru roku zpomalovala. Jak razantní bude ČNB?

28.01.2022 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

První letošní zasedání bankovní rady, na kterém ČNB představí novou prognózu, proběhne už příští týden. Očekává se další razantní navýšení základní sazby, která se může v krajním případě dostat až do blízkosti pětiprocentní hranice.

Záležet bude samozřejmě, s jakým návrhem a zejména jakou prognózou přijde měnový odbor. Finanční trhy nicméně mohou o obojím zatím jen spekulovat a zaměřit se na data, která se ještě do termínu zasedání dostanou bankéřům do ruky. Tím prvním bude nepochybně bleskový odhad HDP, který bude k dispozici už v úterý. ČNB byla doposud, pokud jde o růst ekonomiky, poměrně pesimistická, když předpokládala poloviční růst už za třetí čtvrtletí, a tak ani její výhled na konec roku (-1,1 %) se tentokrát nemusí potvrdit. Sice toto čtvrtletí započalo neslavně – minimálně pro automobilový průmysl a vzápětí ekonomiku zasáhla delta-vlna, avšak další průběžné výsledky nijak tragicky nevyznívaly. Proto by kladná nula mohla zafungovat jako další podpora pro již tak očekávané navýšení základní úrokové sazby. Byť nelze zapomenout ani na akcelerující inflaci, která srazila reálnou kupní sílu, stejně jako na potenciální vliv zásob, které už v předcházejícím čtvrtletí s HDP solidně zamíchaly. Nakonec ať už to dopadne jakkoliv, bleskový odhad – byť na sebe strhne velkou pozornost – je přece jen odhad, který následně projde řadou zpřesnění a revizí.

Bleskový nebo chcete-li předběžný HDP však nebude jediným úterním číslem. Ještě dopoledne by měl přijít na řadu index nákupních manažerů, který naznačí, v jaké kondici byl tuzemský průmysl na začátku roku – zda se mu daří překonávat problémy se zahraničními subdodávkami, rostoucími cenami vstupů a nedostatkem pracovníků atp. Vzhledem k pozitivním posunům obdobných ukazatelů u našich západních sousedů by měl PMI spíš pozitivně překvapit. Hned odpoledne by měl následovat ještě výsledek hospodaření státního rozpočtu pod taktovkou nové vlády za první měsíc roku. ČNB tedy čekají ještě tři docela zajímavá čísla, která budou nejspíš zapadat do příběhu s vyššími sazbami, podobně jako třeba data z trhu práce a realit, ale zejména inflace. Ta ovšem přijde na řadu až 14. února a její výsledek se dá tentokrát spíše tipovat než odhadovat. Napoví, zda bude únorové zpřísnění měnové politiky tím posledním či nikoliv.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna si v průběhu včerejšího obchodování vůči euru připsala zhruba deset haléřů a končila v blízkosti hranice 24,40 EUR/CZK. Ke slabším úrovním ji tedy nesrazil ani jestřábí Fed, ani velmi slušný výsledek americké ekonomiky podporující tažení dolaru. Korunový trh nicméně stále vyčkává na ČNB, která bude zasedat už příští týden. Centrální banka může opět překvapit svou razancí, nicméně hlavní otázkou bude, zda sazby pod pěti procenty budou maximem tohoto cyklu, nebo zda bude ČNB chtít postupovat ještě dále. To napoví prognóza i alternativní scénáře, se kterými se trhy budou moci seznámit až po samotném zasedání.

Zahraniční forex

Americký dolar včera rozšířil svoje zisky a to především díky tomu, že trh po jestřábí tiskové konferenci šéfa Fedu Powella do dolarové výnosové křivky přihodil jedno zvýšení o 25 bazických bodů navíc (nyní je v ní skoro pět zvýšení pro tento rok). Dolaru pochopitelně nemohl ublížit ani výsledek amerického HDP za čtvrtý kvartál (6,9 % mezikvartálně anualizovaně), který překonal odhady trhu. Nicméně stalo se tak jen díky masivnímu příspěvku zásob (téměř 5procentních bodů), který se již nebude opakovat. Naopak dnes odpoledne bude zajímavé si přečíst výsledek osobních výdajů za prosinec, které zřejmě výrazněji vinou řádícího omicronu poklesly.

Ve střední Evropě pokračuje maďarská centrální banka v restriktivní kampani, když včera v souladu s očekáváním zvedla jednotýdenní depozitní sazbu o 30 bazických bodů, čímž ji vytlačila na 4,30 %. Pro forint je to pochopitelně povzbuzení, neboť diferenciál vůči eurovým sazbám se dále rozšířil.

Akcie

Wall Street ve čtvrtek opět ztrácela. Průmyslový Dow Jones uzavřel o -0,02 % níže, technologický Nasdaq a širší index S&P500 rovněž ztrácely. Výprodeje táhly především akcie Tesla (-11,55 %), jejíž akcie se vydaly dolů kvůli obavám ze zpomalujícího dodavatelského řetězce. Propadly rovněž akcie Intelu (-7 %) nebo AMD (-7 %). Na opačné straně spektra se tentokrát ocitly akcie streamovacího giganta Netflix (+7,5 %), a to díky investici fondu Pershing Sqare Capital ve výši 1 miliardy dolarů.


Čtěte více:

Proč se nenechat jako dlouhodobý investor vyvést z míry volatilitou trhu?
27.01.2022 16:03
Americký akciový index S&P 500 v minulých třech letech přinášel dvouc...
Valná hromada O2 per rollam schválila vytěsnění na 270 korunách za akcii
27.01.2022 17:51
Telekomunikační společnost O2 vyhlásila výsledek hlasování na valné hr...
Wall Street navazuje na pokles. Tesla -11,55 %
27.01.2022 22:02
Wall Street ve čtvrtek opět ztrácela průmyslový Dow Jones uzavřel o -...
Tržby Apple na nový rekord a zisk výše o pětinu vynesl iPhone 13 i zábava a učení z domů v pandemii
28.01.2022 8:27
Čistý zisk americké technologické společnosti Apple v prvním fiskálním...

Váš názor
  •  
    28.01.2022 10:20

    Pokud ekonomika zpomalovala při nezaměstnanosti téměř 0 %, při růstu nemovitostí o 30 %, v situaci, kdy firmy se přetahují o zaměstnance je v tomto státě něco špatného.....a to něco špatného nevyřeší nulové sazby.....nízké sazby tu už máme nějakých deset let.....takže asi omezit počet úředníků, neziskovek a už se nezaměřovat na výrobky závisející na nízkých mzdách.....
    abc1
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m