Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ruská centrální banka pod palbou sankcí zvyšuje sazby na 20 % a zavádí povinnou konverzi deviz pro podniky. Rubl stejně ztrácí 25 %...

Rozbřesk: Ruská centrální banka pod palbou sankcí zvyšuje sazby na 20 % a zavádí povinnou konverzi deviz pro podniky. Rubl stejně ztrácí 25 %...

28.02.2022 9:44, aktualizováno: 28.2. 10:26
Autor: Jan Bureš, Patria Finance

Aktualizováno

Rusku se bohudík invaze na Ukrajinu zatím nedaří zcela podle plánu a hlavní ukrajinská města (Kyjev a Charkov) stále zůstávají v ukrajinských rukou. Na druhé straně západ sílí svoji podporu Ukrajině i sankce proti Rusku. O víkendu přišla zatím nejsilnější sada západních sankcí. V sobotu oznámily Spojené státy, Kanada, Francie, Německo, Itálie a Evropská komise, že neumožní Rusku použít své devizové rezervy (630 miliard dolarů) k obraně finančního systému a ekonomiky. Současně s tím bude řada ruských bank a finančních institucí vyloučena z platebního systému SWIFT, což jim prakticky “zavře dveře” do globálního finančního systému.

Dopady do ruského finančního systému mohou být zničující. Velkou část dosavadních sankcí byl režim Vladimíra Putina schopný ustát proto, že mohl rány ošetřit z masivních devizových rezerv. Pokud se možnost použít rezervy ztíží, jakékoliv nové kolo sankcí včetně vyřazení části finančního systému ze SWIFTu bude bolet mnohonásobně víc. I když ještě nejsou známy detaily mechanismu, kterým ruská centrální banka bude sankcionována, je pravděpodobné, že se jednoduše nedostane (skrze zákaz operací) ke svým rezervám uloženým na západě. Efekt na finanční systém pak může být okamžitý. Rusko má sice stále přebytky zahraničního obchodu (běžného účtu), který může poskytnout finančnímu systému určitou úlevu, ale to by všechno platilo v “normálních časech”.

Těžko však ve chvíli, pokud dojde na masivní odliv kapitálu, který nemá centrální banka možnost vykrýt prodejem devizových rezerv. V takovém případě není vyloučeno ani rychlé vyschnutí likvidity a “run” na bankovní systém. Ruská centrální banka se v takovém případě může buď pokusit dojednat pomoc z Číny, prodat zlato nebo, a to je nejpravděpodobnější, zvýšit výrazně úrokové sazby a zavést přísné kapitálové kontroly. To vše ale výrazně dopadne na ruskou ekonomiku i její schopnost financovat delší válečný konflikt. Dnes po ránu již centrální banka zvedla sazby na 20%, přesto rubl ztrácel přes 30%.

rusko sankce rozbřesk

Síla tlaku na ruský finanční systém bude do značné míry závislá na detailech posledního “sankčního balíku”. Důležité bude, jak velké množství ruských finančních institucí bude z finančního systému SWIFT skutečně vyřazeno. Pokud bude na seznamu velká část ruského finančního systému a ruská centrální banka nedostane šanci převést rychle svá aktiva pryč, tlak na Rusko bude silný. Stejně tak i dopady na vzájemný obchod mezi Ruskem a Západem. 


*** TRHY ***

Koruna

České koruně se pravděpodobně nebude dvakrát zamlouvat další vyostření v napětí mezi Západem a Ruskem a dají se očekávat spíše ztráty a obchodování v defenzivě. V tomto týdnu bude bezesporu klíčové sledovat další vývoj napětí a především konkrétní podobu sankcí. Výraznější omezení možnosti dovozu energií z Ruska se může na koruně podepsat negativně a bude zajímavé, zda v takové situaci neuslyšíme další vyjádření z centrální banky.

Zahraniční forex

Eurodolar v reakci na vývoj na Ukrajině se dnes po ránu opět přiblížil k hranici 1,11, ale níže se nedostal. Nicméně globální hlad po dolarové likviditě bude dnes zřejmě značný a tak se očekává, že Fed opět může ostatním centrálním bankám otevřít FX-swapové linky, tak jak učinil po finanční krizi v roce 2008.
Samozřejmě, že kromě válečné situace na Ukrajině bude trh sledovat i vyjádření centrální bankéřů, resp. to zdali jejich uvažování současná krize nějak zásadně ovlivnila. Zdá se přitom, že obě centrální banky zůstávají na svých pozicích (Fed jestřábí, ECB holubičí).

Rubl, který v důsledku sankcí propadl o 30 % nevyhnutelně zanáší nákazu do střední Evropy, kdy jsou všechny měny pod tlakem. Odhlédneme-li od střednědobých makroekonomických konsekvencí, tak všechny tři centrální banky v regionu - tedy i polská a maďarská mají obrovské devizové rezervy, které na rozdíl od Ruska mohou v případě výraznějšího oslabení dotyčných měn použít.


 
 
 
 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do bojové pohotovosti
27.02.2022 16:26
Ruský prezident Vladimir Putin nařídil uvést ruské jaderné síly do vys...
Co vše bude v pondělí drtit trhy pod tíhou války a sankcí na Rusko?
27.02.2022 23:23
Odpojení některých bank od mezibankovního systému SWIFT a další opatře...
Kvartální zisk Erste porazil odhady, navrhuje dividendu 1,6 EUR na akcii
28.02.2022 8:31
Bankovní skupina Erste Group Bank hospodařila v loňském čtvrtém čtvrtl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university