Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Ruská agrese žene ceny komodit vzhůru, zvlášť zranitelná je ropa

Rozbřesk: Ruská agrese žene ceny komodit vzhůru, zvlášť zranitelná je ropa

03.03.2022 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ruská vojenská agrese vůči Ukrajině dopadá každým dnem stále intenzivněji na komoditní trhy. Cena evropského plynu včera pokořila historická maxima a přidala k dobru více než 40 %, zatímco severomořská ropa Brent dnes ráno směřuje vstříc 120 dolarům za barel. Stranou svižného cenového růstu nezůstávají ani kovy a především zemědělské komodity, jichž jsou Rusko a Ukrajina významnými producenty.

Zvláště napjatá je situace na ropném trhu. Rusko, které je druhým největším ropným producentem i exportérem na světě, má totiž viditelné problémy najít kupce vlastní ropy, a to navzdory faktu, že jeho energetické vývozy jsou ze západních sankcí prozatím vyloučeny. Z fyzického trhu přicházejí signály, že od ruské ropy dávají ruce pryč nejen jednotlivé banky nebo pojišťovny, ale také námořní přepravci, kteří nejsou ochotni za dané situace nakládat tankery v ruských přístavech. To se dle předběžných odhadů může aktuálně týkat více než 2 mil. barelů denně, přibližně čtvrtiny ruských vývozů ropy.

Omezení ruských dodávek je zásadní problém z pohledu tržní bilance. Připomeňme, že ta byla velmi napjatá již před ruskou agresí, jak dokresluje nejnižší stav globálních zásob za několik posledních let. V tomto týdnu oznámené uvolnění 60 mil. barelů ze strategických zásob IEA bude mít spíše symbolický dopad na zmírnění napětí na ropném trhu. Viditelný efekt by naproti tomu mohlo mít agresivnější navýšení produkce ze strany kartelu OPEC, které však dle Saúdské Arábie a spol. není na pořadu dne. Konečně perspektiva nové jaderné dohody s Íránem sice slibuje přinést na trh dodatečných (až) 1 mil. barelů denně, nicméně až v horizontu několika měsíců v závislosti na nejistých diplomatických jednáních.

Shrnuto, podtrženo, bezprostřední situace na ropném trhu je vážná a pokud by mělo dojít k ještě citelnějšímu (a déle trvajícímu) omezení ruských dodávek, pak bude další výrazné zdražení ropy nevyhnutelné. Na druhou stranu, z geopolitického pohledu by případná neschopnost Ruska inkasovat dolary za prodej své ropy dále limitovala jeho manévrovací prostor. Zprostředkovaně by se tím zároveň snížila pravděpodobnost odstřižení Evropy od ruských dodávek plynu – bez petrodolarů by se totiž příjmy z prodeje plynu staly ještě důležitějším (a hlavně stabilnějším) zdrojem deviz pro ruský režim.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna během včerejška pokračovala podobně jako ostatní regionální měny v oslabování a krátce se přiblížila dokonce až k hranici 25,70 EUR/CZK. Vysoká averze k riziku na trzích v kombinaci s bezprostřední geografickou blízkostí rusko-ukrajinského konfliktu tak zcela upozadila pozitivní úrokový diferenciál, který koruně v nedávné minulosti pomáhal k solidním ziskům. Obecně platí, že koruna v nejbližších dnech pravděpodobně zůstane ve vleku geopolitiky a těžko bude hledat impuls, který by jí dodal pevnou půdu pod nohama.

Jedním z těchto impulsů by teoreticky mohly být devizové intervence ve prospěch koruny ze strany ČNB. Jak včera naznačil člen bankovní rady Tomáš Holub, centrální banka vnímá kurzový kanál velmi citlivě s ohledem na jeho roli ve zkrocení inflační epizody. Na druhou stranu, prozatímní oslabení české měny není z jeho pohledu dramatické či dokonce destabilizující, což implikuje ještě citelně slabší úrovně koruny nutné k tomu, aby došlo k bezprostřednímu vstupu ČNB na devizový trh. 


Zahraniční forex

Eurodolar propadl pod hranici 1,11, k čemuž mu pomohla nejen situace na Ukrajině, ale také dobrá data (ADP report z trhu práce za únor) a vystoupení představitelů Fedu. Sám jeho šéf Powell sice v americkém Kongresu řekl, že je připraven v březnu na zvýšení (jen) o 25 bazických bodů, ale zároveň dodal, že na dalších zasedáních se může postupovat rychleji. Kromě toho však tradičně holubičí Evans uvedl, že se sazby musí pohnout zásadně severním směrem. Z rétoriky Fedu tedy jasně vyplývá, že v březnu se půjde vzhůru jen o 25 bazických bodů, ale na začátku května čekejme agresivnější postup (+50 bazických bodů plus možná oznámení kvantitativního utahování).

Maďarský forint včera oslabil na nová historická minima a pod velkým tlakem se ocitl i zlotý, což vyvolalo první reálné devizové intervence a to jak ze strany polského ministerstva financí, tak NBP.
Maďarská centrální banka, která nemá tolik devizových rezerv jako NBP či např. ČNB, bude mít možnost podpořit forint dnes skrze zvýšení oficiální jednotýdenní úrokové sazby. Očekáváme, že by MNB mohla zvednout jednotýdenní depo (nyní 4,60 %) o 50 až 80 bazických bodů. 



Čtěte více:

Mělo by monetární financování spolu s penězi z vrtulníků zůstat tabu?
03.03.2022 6:12
Takzvané monetární financování je často spojováno s penězi z vrtulníků...
Starosta Chersonu naznačil, že město padlo. Z Ukrajiny uprchlo už více než milion lidí
03.03.2022 6:41
Ukrajina hlásí mrtvé po leteckých útocích v různých částech země. Star...
Fitch a Moody's snížily rating Ruska o šest stupňů. Ruské akcie vypadnou z indexů MSCI a FTSE Rusell
03.03.2022 8:47
Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehliv...
Rating Ruska byl snížen na 'junk', futures se pohybují v záporu
03.03.2022 8:47
Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehliv...

Váš názor
  •  
    03.03.2022 10:23

    Tak tady to máme, teď budeme draze za všechno jak ty paka platit. No ještě že tu máme tak vyjímečnou demokracii, že si můžeme vyjádřit svůj názor na věc. Jenom musí být v souladu s tím oficiálním, jinak je to dezinformace, nebo podpora genocidy, a to se tvrdě trestá.
    ricochet
    •  
      03.03.2022 12:17

      přesně tak, jenom se divím, že máte odvahu tohle tady napsat. Až zchladnou hlavy, tak se budeme divit té spoušti. Skončí revoluce na Ukrajině a začne v Evropě.
      abc1
      •  
        03.03.2022 13:24

        Naši pumpaři již masivně zdražili i staré zásoby co byly "za levno". Jinak docela souhlas, některé veby kde nebyli žádní ruští trolové byly zablokovány. To je mazec. Na nařízení maximální ceny PHM, na to jsou krátcí. U cigár to ale šlo (!). Spousty škody nadělají nevzdělaní "novináři" a svojí neustálou masáží mnohdy dosáhnou opaku názorů na situaci. Pomoci lidem kde třeba to jistě ano ale já osobně bych třeba vstup UA do EU nevítal. Vyjádření jiného než masového názoru se stalo trestným činem ale tak to přeci nemá být. Ze střetu názorů může vyjít ten správný, kompromisní. To se dnes moc nenosí i co se týče názorů na zcela vymýcený kovid. Kdo si dnes vzpomene na chlápka kterého na prázdné ulici zpacifikovali fízlové že nemá "roušku"...
        karel777
        •  
          03.03.2022 14:39

          mě to připadá, že lidé přestali používat mozek, prostě hloupé stádo jde za "vůdcem"
          abc1
          •  
            03.03.2022 14:59

            A bohuzel pouzit tradicni zbran poslednich let (monetarni uvolnovani) asi moc nepujde
            maly_pejsek
          •  
            03.03.2022 14:55

            Ano, obavam se abychom neutrpeli Pyrhovo vitezstvi. Ono az ceny potravin kvuli drahemu plynu (hnojiva) a psenici vyleti do oblak, budeme se jeste dost divit. We are always only 4 meals away from anarchy
            maly_pejsek
Aktuální komentáře
29.04.2024
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023
9:24EDF a KHNP do úterý dají nabídky v jaderném tendru, stát zjistí cenu více bloků

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y