Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Trhy žijí strachem z omezených dodávek komodit. Co to může znamenat pro Česko?

Rozbřesk: Trhy žijí strachem z omezených dodávek komodit. Co to může znamenat pro Česko?

09.03.2022 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Trhy žijí strachem z další eskalace konfliktu na Ukrajině, v jejímž centru stojí globální trh s komoditami - na prvním místě ropa a plyn. V paralelním střetu Západ uštědřil Rusku tvrdou ránu finančními sankcemi, které lze ještě stupňovat. Daleko komplikovanější je ovšem potrestat Rusko na komoditním trhu. Strach z uvalení sankcí na ruské vývozy ropy a plynu vyhnal obě komodity extrémně vysoko (ropa nad 130 USD/barel a plyn výrazně nad 200 EUR/MWh). V takové situaci má Západ jednoduše zaděláno na nový stagflační šok, zatímco Rusko inkasuje “tučné” platby za o poznání dražší plyn a ropu. Co z toho plyne? Pokud chce Evropa a USA Rusko skutečně potrestat, musí se od dodávek ropy a plynu jednoduše odstřihnout. 

Spojené státy již proto včera oznámily zákaz dovozu jakékoliv ruské ropy. Evropská závislost je však, zejména na zemním plynu z Ruska, o poznání výraznější než v USA. Think tank Bruegel odhaduje, že úplný výpadek dodávek ruského plynu by vedl k tomu, že EU nebude schopna před příští zimou doplnit zásoby a za neměnných podmínek by musela Evropa omezit svoji spotřebu plynu o zhruba 400TWh (10-15 %).

02

Střednědobě by EU měla dokázat (pokud to bude hlavní politická priorita) výrazně snížit svoji závislost na plynu z Ruska. Celkově se podílí “jen” zhruba 8 % na dodávkách primární energie v Unii. Před další zimou to ale může být složité. Navíc závislost na plynu z Ruska je v EU nerovnoměrná a bude zapotřebí dohodnout mechanismus, kterým bude možné solidárně “sdílet náklady” při eventuálním zavření ruských kohoutků. To je kriticky důležitá otázka zejména pro Česko, kde je prakticky veškerý domácí plyn původem z Ruska. Pokud by došlo k vynucenému poklesu spotřeby plynu v české ekonomice o 10-15 %, je podle našich odhadů pravděpodobné, že by to skrze omezený výkon průmyslu z českého HDP mohlo vzít 1,5-2 %. V tuto chvíli zatím počítáme v základním scénáři s tím, že na českou ekonomiku dopadne primárně vyšší energetická inflace skrze nižší příjmy domácností a jejich opatrnější spotřebu. Úplné odstřižení od ruského plynu by však letos a na začátku příštího roku zasáhlo českou ekonomiku výrazněji. 


*** TRHY ***

Koruna

Nehledě na pokračující růst napětí na globálních trzích, koruna lehce posílila a posunula se pod 25,50 EUR/CZK. S příslibem eventuálních intervencí od ČNB může být česká měna o poznání klidnější než sousední zlotý zejména forint. Na konci tohoto týdne bude centrální banka vyčkávat na inflační čísla - v únoru překonáme pravděpodobně 10 %, z pohledu trhů i ČNB bude však daleko zajímavější březen a duben, kdy se postupně začne v CPI projevovat další zvyšování cen energií. 

Regionální Forex
Polská centrální banka včera zvýšila svoji základní sazbu o 75 bazických bodů, což je sice o trochu více, než se očekávalo, avšak její následný komentář vyzněl až nečekaně neutrálně. NBP se totiž s ohledem na ruskou invazi na Ukrajině a její dopad na polskou ekonomiku nepřihlásila k tomu, že by pokračovala v cyklu utahování měnové politiky. NBP pouze uvedla, že bude monitorovat přicházející data. Tento neutrální komentář přitom přichází v situaci, kdy nová prognóza vidí průměrnou inflaci v roce 2023 na úrovni 9 % a v roce 2024 na úrovni 3,8 %. V každém případě bude dobré si poslechnout prezidenta NBP Glapinského na jeho tiskové konferenci, která by měla proběhnout dnes odpoledne v 15:00. Nicméně pokud by Glapinského slova měla vyznít stejně neutrálně jako včerejší komentář NBP, tak to v podstatě znamená rezignaci polské centrální banky na její inflační cíl (2,5 % +/-1procentní bod). Takový krok je ve světle bezprostředního válečného konfliktu a s tím související migrační vlny pochopitelný. Na druhou stranu pokud NBP takové rozhodnutí učiní, tak se musí připravit na to, že depreciační tlak na zlotý může zesílit (což si může vyžádat další FX intervence - jejich možnost komentář NBP opět zmiňuje).

Forint, který je samozřejmě sužován ruskou invazí stejně jako zlotý, si bude muset dát pozor na dnes zveřejněnou únorovou inflaci. Připomeňme, že MNB bude již zítra opět znovu nastavovat jednotýdenní úrokovou sazbu.

Eurodolar
Eurodolar se zasekl u hodnoty 1,09 a vyčkává na čtvrtek, který bude na události hodně bohatý - bude zasedat ECB, zveřejní se americká únorová inflace a v Turecku proběhne jednání mezi ruským a ukrajinským ministrem financí.

Akcie
Wall Street při úterku otevřela do záporných hodnot. Indexy ale po úvodních poklesech zcela obrátily a okolo 17:30 SEČ začaly strmě růst. Důvodem bylo pravděpodobně prohlášení prezidenta Ukrajiny ohledně možné dohody na některých Ruskem navržených ultimativních požadavcích. Rychlý růst vzal ale před koncem obchodování za své a indexy tak zakončily pod závěry z pondělního dne: Dow Jones -0,57 %; S&P 500 -0,73 %; Nasdaq -0,28 %. 


 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
EU představila plán na snížení závislosti na plynu z Ruska
08.03.2022 17:09
Evropská komise plánuje v letošním roce snížit závislost Evropské unie...
Energetické sankce, znárodňování, fiskální podpora. A Čína si brousí zuby na ruské firmy
08.03.2022 17:32
Dnešek přinesl řadu zajímavých zpráv, jejichž výsledkem tentokrát není...
Spojené státy zarazí dovoz ruské ropy, plynu i energií. Velká Británie se přidala s ropou.
08.03.2022 17:45
Americký prezident Biden oznámil zákaz dovozu ruské ropy, plynu a obe...
Kyjev potvrdil setkání Lavrova s Kulebou, polský plán předání stíhaček Ukrajině odmítly USA
09.03.2022 7:48
Kyjev potvrdil čtvrteční setkání šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova...
Možný bankrot Ruska se přibližuje, nejméně selektivní nesplácení je očekáváno, píše Fitch a dál sráží rating
09.03.2022 8:44
Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové sp...

Váš názor
  • Trojský kůň - tentokrát v Evropě
    09.03.2022 13:23

    Jak je nádherné pro uvalovat na Rusko sankce, které se nám vracejí jako bumerang, když máme v Evropě velikého energetického trojského koně, tím míním Německo, popř. Rakousko. Nikdo z českých vysloužilých politiků nezasedal ani ve správní radě Gazpromu (Bývalý německý kancléř Schroeder), ani Lukoilu (bývalý rakouský kancléř W.Schluessel). Patrně tam rozvraceli zevnitř ruský vývoz plynu a ropy směrem na evropský západ. Zbavit se skokově jakékoliv závislosti na určitém druhu energie, bez návaznosti např. na produkci umělých hnojiv, hmot atd. je chiméra, které může věřit snad jen utopická socialistka Ursula von der Leyen. V energetice jsou přece veškeré investiční procesy spojené se změnou skladby energetických zdrojů jednak drahé, jednak trvají dlouho. Abychom nechodili daleko, jako velice smutný příklad může sloužit nekonečný příběh o výstavbě nového jaderného zdroje v ČR. Osobně jsem přesvědčen, že až tahle hrozná válka na Ukrajině skončí, tak se Německo po čase vrátí k certifikaci NS2. Stačí si možná připomenout, čí průmysl měl v Evropě největší užitek ze sankcí uvalených na Rusko po anexi Krymu!
    Harpagon První
    • Re: Trojský kůň - tentokrát v Evropě
      09.03.2022 14:33

      mozna i jo, pokud budou mit s Ukrajinou uzavrenou nakou dlouhodobou mezinarodne uznanou dohodu, staci jen aby v Rusku nastoupila nova vlada, ktera jen rekne to my ne to oni, ti zli pred nama se kterejma nemame spolecnyho vubec nic. A pojede se dal
      Ai-kun
  •  
    09.03.2022 12:02

    Tak 2% z HDP, drahota nevídaná, a příští zimu mrznout. Nechce se mi kvůli Banderovcům takhle trpět. A jestli mě někdo namítá, že to je cena za svobodu, tak vězte, že ani komunisti snad neomezovali svobodu vyjadřování, a tak hrubě necenzurovali, jako se to děje dnes. Všechno je zablokovaný, lidem vyhrožujou kriminálem, ale ve válce nejsme! Že nebyli soudruzi presstituti takhle svižný, když se útočilo na Středním východě, a to byli USA. Další neštěstí je naše vláda, ta běžným lidem neuleví ani o milimetr.
    ricochet
    •  
      09.03.2022 14:22

      Komunisti neomezovali svobodu vyjadřování? Ujišťuji tě, že za vlády komunistů bys už dávno psal ty svoje bláboly tak maximálně na zeď v cele.
      al321
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university