Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lídři zemí EU budou jednat o ruském plynu, obraně i sankcích. Americká sněmovna reprezentantů podpořila zákaz dovozu paliv z Ruska

Lídři zemí EU budou jednat o ruském plynu, obraně i sankcích. Americká sněmovna reprezentantů podpořila zákaz dovozu paliv z Ruska

10.03.2022 7:27
Autor: ČTK

Lídři EU budou projednávat válku na Ukrajině a snížení energetické závislosti na Rusku. Americká Sněmovna reprezentantů podpořila zákaz dovozu ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska. K ukončení odběru ruského plynu plynovodem Nord Stream 1 vyzvala také německá CDU/CSU. Premiér Petr Fiala i ministr zahraničí Jan Lipavský odsoudili ruský nálet na porodnici a dětská nemocnici v Mariupolu za válečný zločin.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dnes ve francouzském Versailles zahájí dvoudenní neformální jednání, jehož hlavním tématem bude válka na Ukrajině. Summit se bude věnovat posilování společné evropské obrany, snižování energetické závislosti na Rusku či další pomocí Kyjevu a ukrajinským uprchlíkům. Lídři by podle diplomatů měli vyzvat ke zvýšení výdajů na obranu, které pokryjí unijní fondy i národní rozpočty. V závěrečném prohlášení summitu by se také měl objevit závazek k postupnému odbourání závislosti na ruském plynu, ropě a uhlí. Členské země však nemají jednotný pohled na to, kdy a jak dodávky ruského plynu nahrazovat, proto se na toto téma čeká dlouhá debata. Někteří političtí vůdci chtějí otevřít i otázku snížení dopadů prudce zdražujících energií a pohonných hmot na obyvatele včetně možnosti zastropovat ceny.

Americká Sněmovna reprezentantů drtivou většinou schválila zákon zakazující dovoz ropy, zemního plynu a uhlí z Ruska. Jde o další reakci Spojených států na ruskou invazi na Ukrajinu. Už v úterý toto opatření vyhlásil americký prezident Biden a Sněmovna reprezentantů mu nyní dala podobu zákona, napsala agentura AP. Zákon jde ještě dál než zákaz vyhlášený Bidenem a vyzývá k přehodnocení statusu Ruska u Světové obchodní organizace (WTO) a připravuje půdu pro americké sankce na ruské představitele kvůli porušování lidských práv s cílem ekonomicky izolovat režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

Opoziční konzervativní unie CDU/CSU vyzvala německou vládu, aby ukončila odběr ruského plynu plynovodem Nord Stream 1. Podle předsedy poslanecké frakce konzervativců Friedricha Merze by krok znamenal "novou kvalitu" protiruských sankcí, informovala dnes agentura DPA. Merz uvedl, že opatření je nezbytné vzhledem k "masivním válečným zločinům", kterých se Rusko na Ukrajině dopouští. "Jedná se o omezení dodávek plynu Spolkové republice Německo," řekl Merz s tím, že s ohledem na nastalou situaci to však Německo musí akceptovat.

Nálet, při kterém byla zasažena porodnice a dětská nemocnice v Mariupolu, nelze podle premiéra Fialy nazvat jinak než válečným zločinem. "Vladimir Putin zabíjí nevinné ženy a děti, což musí mít za důsledek jen hlubší mezinárodní izolaci Ruska," uvedl premiér. Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko zatím potvrdil 17 zraněných z řad ošetřujícího personálu. Nálet byl podle něj podniknut v době dohodnutého příměří, které mělo umožnit evakuaci civilistů. Úřady v první zprávě uvedly, že podle očitých svědků je zraněných a mrtvých zřejmě mnoho a že velmi vysoké jsou i škody.


Také podle šéfa české diplomacie nálet potvrdil, že ruský prezident je válečný zločinec. "Jsme svědky neskutečných zvěrstev páchaných ze strany ruských vojáků na ukrajinských občanech, včetně žen a dětí," uvedl Lipavský na sociální síti. Dodal, že ruská vláda porušuje lidská práva a mezinárodní normy a ponese důsledky. O situaci na Ukrajině Lipavský mluvil telefonicky s americkým ministrem zahraničí Blinkenem. Shodli se na nutnosti posílit kolektivní obranu Severoatlantické aliance a energetickou bezpečnost, uvedl šéf české diplomacie bez dalších podrobností.
Zástupci ukrajinských úřadů v noci na dnešek informovali, že více měst je pod ruskou palbou. Gubernátor Sumské oblasti na severovýchodě země Dmytro Žyvyckyj podle ruskojazyčné verze britské BBC uvedl, že terčem ruských náletů se stala města Sumy a Ochtyrka. Žyvyckyj také řekl, že se opět otevře humanitární koridor, kterým civilisté budou moci opustit Sumy.


 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
EU přidá na sankční seznam dalších 160 Rusů. USA prý zvažují sankce proti Rosatomu
09.03.2022 14:10
Státy Evropské unie se dnes shodly na uvalení dalších sankcí kvůli rus...
Bloomberg: Ruská válka vrhá obrovský stín na budoucnost ESG
10.03.2022 5:59
Jak mohou správci fondů nakupovat ruský státní dluh a akcie státem pod...
Šéf americké diplomacie: Rusko na Ukrajině utrpí strategickou porážku
09.03.2022 21:51
Ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajině selže a nehledě na vyústění...
Novinky z fronty, Wall Street v zeleném
09.03.2022 22:07
Středeční obchodní seance byla ve znamení obratu v trendu na kapitálov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university