Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Panické výprodeje zachvátily čínské technologie. Zvyšuje se riziko amerických sankcí

Panické výprodeje zachvátily čínské technologie. Zvyšuje se riziko amerických sankcí

14.03.2022 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínské akcie kotované v Hongkongu prožily nejhorší den od globální finanční krize. Obavy z blízkého vztahu mezi Pekingem a Ruskem a rostoucí regulatorní rizika vyvolaly panický výprodej. Index Hang Seng China Enterprises dnes uzavřel s propadem o 7,2 %, což je největší pokles od listopadu 2008. Index Hang Sang Tech se propadl o 11 % a jde o nejhorší pokles od července 2020. Index CSI 300 uzavřel o 3,1 % níže.

Široký výprodej přišel po zprávě citující představitele USA, že Rusko požádalo Čínu o vojenskou pomoc ve své válce na Ukrajině. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien tyto zprávy označil za „dezinformační“ a „zlomyslné“. Ale přestože čínské úřady tuto zprávu popřely, obchodníci se stále obávají, že by to mohlo vyvolat globální odpor proti čínským firmám, a dokonce i sankce. Golden Dragon Index, který sleduje ADR (American Depository Receipt) čínských firem, minulý týden dva dny za sebou klesal o 10 %, to je poprvé za svou 22letou historii.

Jakékoli rozhodnutí USA uvalit nové sankce na Čínu nebo čínské firmy, které podnikají s Ruskem, je pro akciové investory největším problémem i podle zkušeného investora Marka Mobiuse. „Vzpomeňme si, kolik peněz již ztratili investoři, kteří měli značné množství akcií v Rusku, a pak ti, kteří přišli o peníze na čínských akciích po zásahu čínské vlády,“ uvedl Mobius.

Kromě toho Tencent Holdings údajně čelí možné rekordní pokutě za porušení pravidel proti praní špinavých peněz a klesl téměř o 10 %. Dále je tu riziko stažení čínských firem z USA, když Komise pro cenné papíry a burzu (SEC) vyslovila některá jména v rámci zásahu proti zahraničním firmám, které odmítají zpřístupnit své účetnictví americkým regulátorům.

Navíc na čínské akcie dopadají uzavírky způsobené Covidem, a to i v technologickém centru Šen-čen a severní provincii Ťilin, což zhoršuje výhled zisků firem. A to v době, kdy je investiční prostředí celkově nervózní a kdy několik velkých fondů hlásí značné ztráty související s Ruskem. Například finanční prostředky společnosti BlackRock s expozicí na Rusko se od začátku války propadly o 17 miliard dolarů. A také kontinentální jüan klesl na nejslabší za měsíc, jak se sentiment vůči čínským aktivům zhoršil.

"V blízké budoucnosti nevidíme žádný významný katalyzátor," který by čínským akciím pomohl, ačkoli výsledky mohou způsobit určitou volatilitu akcií, řekl Marvin Chen, stratég společnosti Bloomberg Intelligence. „Pro značné přehodnocení čínských technologií možná budeme muset zažít posun v regulatorním tónu, což z nedávno skončeného zasedání NPC nevyplývá.“

Historický pokles technologických akcií znepokojuje čínské býky, jejichž počet letos vzrostl. Ti sázejí na oživení díky uvolnění politiky Čínské lidové banky. Stratégové Goldman Sachs svůj optimismus ohledně čínských akcií ale už mírně zmírnili a snížili své odhady na MSCI China Index.

„Zůstáváme v Číně nadvážení kvůli dobře ukotveným růstovým očekáváním/cílům, politice uvolňování, poklesu ocenění/sentimentu a nízkým pozicím investorů,“ ale snižují 12měsíční cíl ze 14,5násobku na 12násobek v důsledku změn v globálním makroprostředí a vyšším geopolitickým rizikům, napsali dnes stratégové, včetně Kingera Laua. Index MSCI China má oproti maximu z února 2021 méně než poloviční valuaci. Obchoduje se za zhruba 9násobek svých 12měsíčních odhadů budoucích zisků oproti pětiletému průměru 12,6x .

"Je pravda, že valuace jsou levné, ale pokud zoufale uzavíráte své pozice, nezáleží na valuaci," řekl Yasutada Suzuki, vedoucí investic na rozvíjejících se trzích v Sumitomo Mitsui Bank. Kontinentální obchodníci nicméně v nákupu hongkongských akcií i tak pokračovali, i když to k podpoře cen akcií nestačilo. Od 22. února dochází k čistým nákupům hongkongských akcií prostřednictvím burzy cenných papírů v každé seanci.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Čínský tlumič globální inflace a nerovnováhy způsobené neadekvátní stimulací
11.02.2022 18:24
Podle některých názorů již trhy udělaly za americkou centrální banku z...
Hodnota čínské internetové firmy Meituan kvůli regulaci klesla o 26 miliard dolarů
18.02.2022 16:22
Akcie čínské internetové společnosti Meituan, která se mimo jiné věnuj...
Internetovému prodejci Alibaba klesl zisk, růst tržeb dál zpomalil
24.02.2022 14:39
Společnost Alibaba Group Holding, která je největším internetovým prod...
Čína je podle Financial Times připravena změkčit dopady sankcí uvalených na Rusko
24.02.2022 15:31
Čína je připravena změkčit dopady sankcí uvalených na Rusko kvůli napa...
Prioritou Číny je, aby se situace na Ukrajině nevymkla kontrole. Itálie bude nakupovat plyn z Afriky
14.03.2022 7:51
Čína žádost Moskvy o dodávkách vojenského vybavení údajně neslyšela a ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data