Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Kdyby bylo ve světě jen 100 dolarů, Netflix na vrcholu a bitcoin v Salvadoru

Perly týdne: Kdyby bylo ve světě jen 100 dolarů, Netflix na vrcholu a bitcoin v Salvadoru

15.04.2022 12:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak si vede bitcoin v Salvadoru a jaký je zájem o investice do kryptoměn a zlata? Proč může přicházet synchronizované globální zvedání sazeb? Jak je nyní rozděleno světové bohatství? To a ještě více v nových Perlách týdne.

Bitcoin v Salvadoru:
CNBC připomíná, že Salvador se stal zemí, která oficiálně používá bitcoin. Její prezident to považuje za nástroj modernizace ekonomiky a CNBC přímo v ulicích zjišťovala, jak vypadá praxe. Reportér se ptal v řadě obchodů, zda lze platit touto digitální měnou a setkal se povětšinou zápornými odpověďmi. CNBC následně tvrdí, že jen 14 % společností v zemi zatím při svých prodejích přijala bitcoiny, zájem o ně snižuje i vysoká volatilita bitcoinových cen. Motivací vlády má přitom být i rozšíření finančních služeb v populaci, protože 70 % z ní nemá bankovní účet.

Reportér CNBC použil „bankomat“ na ulici, který mu směnil dolary za bitcoiny, dokončení celé transakce trvalo přes dvě hodiny. Ministryně turistického ruchu Morena Valdez k problémům v systému uvedla, že ty doprovází každou významnou změnu. Podle CNBC do Salvadoru ročně přiteče ze zahraničí asi 6 miliard dolarů ročně na remitentních platbách. Používání bitcoinu by podle vlády mělo pomoci eliminovat poplatky placené při převodu těchto peněz.

CNBC dodává, že Mezinárodní měnový fond apeluje na Salvador, aby od používání kryptoměny upustil, což prezident těšící se vysoké podpoře veřejnosti odmítá s tím, že Salvador je suverénní zemí. Stanice na závěr reportáže ukázala, jak reportér platí bitcoiny v supermarketu, samotná platba trvala asi deset minut a zatímco mobilní aplikace ukazovala, že platba proběhla, terminál obchodu tvrdil opak. Hladce naopak proběhla transakce v restauraci.

Následující graf ukazuje vývoj zájmu o ETF zaměřujících se na zlato a na bitcoin. Kumulativní tok kapitálu dosáhl v prvním případě vrcholu v druhé polovině roku 2020, v druhém případě asi o půl roku později:

1
Zdroj: Twitter

Netfix na vrcholu? Ed Lee z NYT se domnívá, že počet uživatelů Netflixu se pomalu blíží číslům, se kterými investoři dlouhodobě počítali a to se projevuje na valuaci akcií této společnosti. Ta se také přibližuje svým maximálním hodnotám a CNBC k tomu přidala seznam bank a investičních společností s jejich cílovými cenami:

Podle seznamu Barclays snížila svou cílovou cenu ze 425 dolarů na 380 dolarů, BMO z 650 na 640 dolarů, Piper Sandler stále doporučuje akcii nadvážit s cílovou cenou na 562 dolarech. A Cowen jí snížil ze 600 na 590 dolarů. Cena akcie se přitom nyní pohybuje kolem 350 dolarů. Netflix bude podle Leeho tvrdit, že má stále významné růstové příležitosti v zahraničí, ale „možná by měl zvážit, zda by se už neměl profilovat jako hodnotová akcie místo akcie růstové“. Lee dodal, že i když se firmě dál podaří růst, „marže tu nejsou, alespoň prozatím“.


Kdyby bylo ve světě jen sto dolarů: Následující schéma ukazuje rozdělení bohatství ve světě tak, že jej v součtu indexuje na 100 dolarech. Téměř třicet dolarů by bylo v USA, následovala by Čína s téměř 18 dolary a Japonsko s necelými 7 dolary:

2
Zdroj: Twitter


Synchronizované zvedání sazeb: Možná s výjimkou Číny je globální monetární politika stále za křivkou – ještě dostatečně nereagovala na existující inflační tlaky. Fed mohl zvýšit sazby o 50 bazických bodů, nakonec tak neučinil kvůli Ukrajině, ale na dalších zasedáních již k tomu přikročit může. Pro Bloomberg to uvedl portfoliomanažer Omar Slim ze společnosti PineBridge Investments. Podle jeho názoru se již začíná projevovat posun ke globálnímu synchronizovanému zvedání sazeb.

Ohledně Číny expert míní, že vláda doposud hovořila o podpoře ekonomiky, ale konkrétní kroky spíše chyběly. To by se nyní mělo změnit a zejména na straně monetární politiky. Bloomberg k tomu dodal, že Goldman Sachs očekává snížení povinné míry bankovních rezerv a pokles sazeb, podobně uvažuje například ING.

Slim míní, že pokles sazeb a uvolnění monetární politiky nemusí být nyní v Číně moc efektivní kroky, jelikož na poptávku i nabídku doléhá uzavírání ekonomiky, ale nějaký přínos mít mohou. V Číně podle experta dojde k uvolnění úvěrových podmínek a vláda může přikročit i k uvolnění regulace realitního trhu. Celkově jsou ale nepravděpodobné výrazné a skokové změny.

 

 

 

Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.
 
 

Čtěte více:

Perly týdne: Končí doba lehce dostupného kapitálu a posilujícího dolaru
11.03.2022 13:12
ECB překvapila svou rétorikou, vysoká inflace se zatím nepojí s negat...
Perly týdne: Skrytý medvěd na akciovém trhu a co ukazuje indikátor švýcarských hodinek
18.03.2022 12:22
Vysoké ceny ropy by mohly podpořit posun k elektromobilům, ale podle ...
Perly týdne: Evropa má do recese daleko, Fed jediným jestřábem a čínské akciové dno
25.03.2022 13:08
Proč ropné společnosti drží své investiční výdaje na uzdě a jak invest...
Perly týdne: Monetární utahování probíhá již asi rok, inflace brzy klesne a v Amazonu odbory stejně nebudou
01.04.2022 12:25
Kterým akciím nyní věří JPMorgan a na jaké světové trhy míří akcioví i...
Perly týdne: Musk v Twitteru, Buffett v HP a obrat v americkém cyklu
08.04.2022 12:28
Jonathan Golub se domnívá, že technologie jsou dobrým aktivem pro turb...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.