Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mezinárodní měnový fond předvídá na letošek zpomalení české ekonomiky na 2,3 pct. Světová ekonomika zpomalí na 3,6 pct

Mezinárodní měnový fond předvídá na letošek zpomalení české ekonomiky na 2,3 pct. Světová ekonomika zpomalí na 3,6 pct

19.04.2022 15:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,3 procenta, zatímco loni dosáhl 3,3 procenta. A odhad letošního růstu světové ekonomiky snížil na 3,6 procenta,  oproti doposud odhadovaným 4,4 procentům. Ve svém jarním výhledu to dnes předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF). Globální ekonomika se letos potýká s negativními hospodářskými důsledky války na Ukrajině.

Navzdory zhoršení výhledu je MMF ohledně letošního vývoje české ekonomiky optimističtější než české ministerstvo financí. Na příští rok počítá nejnovější prognóza fondu se zrychlením tempa růstu české ekonomiky na 4,2 procenta. Fond rovněž předpověděl, že inflace v ČR se letos vyšplhá na devět procent, zatímco loni činila 3,8 procenta. V listopadu přitom pravidelná mise MMF v České republice letošní růst odhadla na 3,5 procenta. Na příští rok měnový fond očekává pokles inflace na 2,3 procenta.

Navzdory předpokládanému zpomalení hospodářského růstu počítá MMF v letošním roce s poklesem míry nezaměstnanosti v Česku na 2,5 procenta z 2,8 procenta v loňském roce. Příští rok fond očekává další pokles, a to na 2,3 procenta.

České ministerstvo financí ve své dubnové prognóze snížilo odhad růstu české ekonomiky na letošní rok na 1,2 procenta z lednového odhadu 3,1 procenta. Odhad průměrné celoroční inflace naopak zvýšilo, a to na 12,3 procenta z dosud předpokládaných 8,5 procenta. Odhady jsou ale podle ministerstva v současné době velmi nejisté, zejména kvůli dopadům války na Ukrajině.

MMF snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta. Hospodářské vyhlídky se podle fondu zhoršily zejména kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli sankcím, kterými se západní země snaží přimět Rusko k ukončení agrese.

Kvůli Ukrajině snížil MMF růst i světové ekonomiky 

Mezinárodní měnový fond snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,6 procenta, zatímco dosud růst odhadoval na 4,4 procenta. Hospodářské vyhlídky se podle fondu zhoršily zejména kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu a kvůli sankcím, kterými se západní země snaží přimět Rusko k ukončení agrese. Fond to dnes uvedl ve svém jarním výhledu. Ruská ekonomika letos podle prognózy MMF klesne o 8,5 procenta, zatímco v lednu jí fond předpovídal ještě růst, a to o 2,8 procenta.

"Ekonomické škody způsobené tímto konfliktem přispějí k výraznému zpomalení růstu globální ekonomiky," uvedl MMF. Vloni světová ekonomika vzrostla o 6,1 procenta po poklesu o 3,1 procenta v předchozím roce, kdy hospodářskou aktivitu po celém světě tvrdě zasáhla pandemie nemoci covid-19.

MMF nyní předpokládá, že v příštím roce světová ekonomika vykáže růst o 3,6 procenta, což by bylo stejné tempo, jaké měnový fond očekává i letos. Jeho lednová prognóza, která byla aktualizací podzimního výhledu, hospodářský růst na příští rok odhadovala na 3,8 procenta.

Fond upozornil, že válka na Ukrajině vedle zpomalování hospodářského růstu vede i k zesilování inflačních tlaků. "Válka způsobila další růst cen komodit a zintenzivnila výpadky v dodavatelských řetězcích, což přispívá k inflaci," uvedl fond. Inflace podle něj zůstane na zvýšené úrovni delší dobu, než se dříve předpokládalo.

Měnový fond nyní očekává, že hospodářský růst v eurozóně v letošním roce zpomalí na 2,8 procenta z loňských 5,3 procenta. V lednu přitom letošní růst ekonomiky eurozóny fond odhadoval na 3,9 procenta. Odhad letošního růstu ve Spojených státech, které jsou největší ekonomikou světa, fond snížil na 3,7 procenta z dosud předpokládaných čtyř procent. Odhad růstu čínské ekonomiky pak MMF zhoršil o 0,4 procentního bodu na 4,4 procenta.

Ukrajinská ekonomika se letos podle MMF propadne o 35 procent. "Tento tvrdý kolaps je přímým důsledkem invaze, destrukce infrastruktury a exodu obyvatel," uvedl fond. "I v případě, že by válka brzy skončila, ztráta životů, destrukce fyzického kapitálu a odliv obyvatel výrazně zbrzdí ekonomickou aktivitu na mnoho příštích let," upozornil.

16

Zdroj: ČTK, MMF

 
 

Čtěte více:

Známí investoři El-Erian a Icahn radí, jak se zachovat, když obavy ze stagflace rostou
24.03.2022 14:05
Ve snaze bojovat s inflací, která dosahuje nejvyšších úrovní za posle...
Končí ultrapřívětivé ekonomické prostředí. Co přichází?
25.03.2022 17:24
Poměr sazeb a ekonomického růstu může být bez velkého přemýšlení kand...
Fidelity: I přes nárůst optimismu zůstává stagflační dynamika stále v pozadí
31.03.2022 12:27
Konflikt na Ukrajině se posouvá do dalšího týdne, volatilita zřejmě vy...
Světový obchod letos zpomalí kvůli rusko-ukrajinské válce, předvídá Světová obchodní organizace
12.04.2022 14:46
Světová obchodní organizace (WTO) snížila svoji prognózu růstu světové...

Váš názor
  • IMF Outlook 4-2022 - Global macro impact
    19.04.2022 18:58

    ZÁKLADNÍ PROJEKCE: kulminace inflace nastane v roce 2023 (snad už leden?) a EU real GDP v 2027 minus -1% proti základně 2021 (vysoká základna), dno GDP v EU projektováno v 2024... /// projekce je nastavena na scénář, kdy v polovině 2022 bude Rusko pod rozšířeným embargem na fosily (to se už všeobecně ví) a budou odříznuti od velké části globálního finančního a obchodního systému (což dnes platí). /// projekce bere v potaz jednoletá inflační očekávání v USA pro 2023 na úrovni 70 bazických bodů; zvýšení dlouhodobějších inflačních očekávání by zesílilo NEGATIVNÍ dopad - ale tato dubnová studie tvrdí - "ZDE SE O NĚM NEUVAŽUJE" (rozuměno o pokračujícím očekávání inflace) ---> Pan Carstens nedávno zveřejnil graf inflačních očekávání v US na úrovni 5% již od r.2020...tudíž růst na 7% už není dramatický... dramatický by byl fakt PROLONGACE infl.očekávání... jelikož SE O NĚM NEUVAŽUJE ... proč je důležité zjišťovat SPOTŘEBITELOVO OČEKÁVÁNÍ??? protože jeho ZMĚNA CHOVÁNÍ by mohla do hry ZVANÉ GDP vnést CHAOS??? ve smyslu "co vlastně spotřebitel považuje za RELEVANTNÍ... /// trochu tápu nad predikcí IMF že inflace Advanced Ec's pro 2022 bude 5.7%, když nyní je na 6% a kulminovat má 2023... možná Japonsko dělá službu pro hezké AVG číslo kdo ví... VĚŘÍM že soudruzi neudělali chybu!! /// v celém 200str.dokumentu se pojem RECESE vyskytuje celkem asi 20x včetně vysvětlivek, zásadně v souvislosti před r.2021 - tudíž přes všechny výzvy dnešního světa RECESE NEHROZÍ !!!!! (vysoké ceny komodit dokáží udržet růst do doby než nastane pokles POPTÁVKY, což v době nedostatečné NABÍDKY bude ŠOK)
    Mudr.c
  •  
    19.04.2022 15:29

    takových peněz co se napumpovalo do ekonomik, záporné úrokové sazby a takový mizerný růst....no pozitivum je ta inflace, která sníží zadlužení států a zase se bude moci pumpovat prachy do ekonomik aby se střadatelé oškubali a dlužníkům se umazal dluh
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data