Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obnovitelné zdroje zažívají s válkou renesanci. Pozor na

Obnovitelné zdroje zažívají s válkou renesanci. Pozor na "zelenou horečku", říká expert

24.03.2022 6:06
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Přepadení Ukrajiny Ruskem před zhruba měsícem znamenalo bod obratu na mnoha frontách, mimo jiné i pro akcie firem v obnovitelných zdrojích. Ty byly kvůli vysokým valuacím a několika nepříjemným překvapením u oznámeného zisku déle než rok v nepřízni investorů. Od začátku války na Ukrajině ale v sektoru probíhá renesance a čeká ho možná nejlepší kvartál od roku 2020, napsala agentura Bloomberg. Expert Patria Finance ale upozorňuje, že odklon od fosilních paliv, jehož palčivost se v Evropě vynořila s první ruskou vojenskou uniformou na ukrajinském území, nepřijde přes noc: Chybí infrastruktura i některé základní komodity.

V den, kdy ruský prezident Vladimir Putin napadl Ukrajinu, předstihl evropský index obnovitelných energií letošní výkonnost širokého panevropského indexu Stoxx 600 a zpět se od té doby nepodíval. Za poslední měsíc je nahoře o 21 procent. Vývoj obou indexů (Stoxx 600 a European Renewable Energy Index) ukazuje graf:

12

Mezi nejlepší evropské performery se v tomto období zařadily akcie společností Orsted, ADP Renovaveis a Vestas. Evropské státy se pokoušejí omezit svoji závislost na energiích z Ruska a banky Citi a Bank of America zvedly pro tato jména svoje očekávání. Firmy z oblasti obnovitelných zdrojů se tak pro některé investory stávají součástí zajišťovacích strategií.

“Invaze na Ukrajinu je obrovský budíček, že musíme snížit závislost na fosilních palivech,” uvedl podle Bloombergu Ronald Temple z Lazard Asset Management. “Konečným způsobem, jak uštědřit Putinovi ránu, je omezit fosilní paliva. Bez energetické bezpečnosti nemůžete mít národní bezpečnost,” uvedl také.

USA a Británie už dovoz ruské ropy zakázaly, EU se k nim nepřipojila. Tato možnost je ale stále ve hře. Na společných nákupech zemního plynu či vodíku se podle návrhu závěrů summitu chystají ve čtvrtek v Bruselu shodnout prezidenti a premiéři členských zemí, kteří rovněž chtějí potvrdit plán co nejrychlejšího odbourání závislosti na ruském plynu, ropě a uhlí. Konkrétní časový horizont však patrně nestanoví. K naplnění plynových zásobníků povinně do čtyř pětin kapacity členské státy vybídla Evropská komise; od příštího roku to má pak před každou zimou být 90 procent. Šéf německé vlády Olaf Scholz ve středu řekl, že krátkodobě nevidí možnost, jak se bez dodávek energetických surovin z Ruska obejít. Německo podle něj dlouhodobě chce ukončit svou závislost na ruské ropě, plynu a uhlí. "Ale udělat to ze dne na den by znamenalo uvrhnout naši zemi a celou Evropu do recese," varoval.

Rusko obstarává zhruba 40 procent unijního plynu a 30 procent ropy. Cena černého zlata je na dlouhodobých rekordech a obnovitelné zdroje vypadají jako hlavní cesta ze závislosti na fosilních palivech. Z pětinového nárůstu černého zlata za posledních měsíc tak profitovaly více akcie obnovitelných zdrojů než ropné tituly.

14

Trh s akciemi firem v obnovitelných zdrojích už v úvodu loňského roku jednu bublinu zažil. Přifukovala ji horečka s ESG, a aby se jí trh teď vyhnul, jsou nejvíce v kurzu solidní valuace a hmatatelné výsledky. V oblibě jsou také levnější tituly jako Siemens Energy nebo Nordex, či výrobci zařízení jako ITM Power nebo Ceres Power. Server Motley Fool tento týden upozornil, že do centra pozornosti se dostaly i firmy, které vyvíjejí vodík jako zdroj paliva. Silným růstem si tak v úterý na Wall Street prošly firmy Plug Power a Bloom Energy.

"Růst akcií zelené energetiky posledních týdnů je jednoduše odrazem toho, kam až se propadly valuace a ceny za poslední rok. Spolu s ruskými sankcemi to byl vhodný mix pro rychlé nákupy. Do toho se přidal také fakt, že se trh konečně smířil s letošním rázným utažením monetární politiky a začal plošně růst," podotkl k tomu akciový analytik Patria Finance Ján Hladký.

I podle Bloombergu obavy z bubliny ani teď nemizí. Forwardové valuace globálních obnovitelných titulů jsou zpět u 70procentní prémie k širšímu trhu, podobně jako v lednu 2021. Relativní valuace akcií z oblasti alternativních energií ukazuje graf níže:

13

Podle některých názorů stran bublinovatosti trhu by to teď ale mohlo být jinak. “Teď, když se změnila celková příběhová linka, si hodně lidí uvědomilo, že tranzice se uděje mnohem rychleji,” uvedl Maximilian Mahn z Bergos Private Bank. V dlouhém horizontu jsou firmy v oblasti zelené energie podle něj nachystané k tomu ještě více zvýšit svůj podíl na trhu.

Ján Hladký z Patrie ale o udržitelnosti aktuálního příběhu kolem zelených energií pochybuje. „Nemyslím si, že narativ, který se nyní točí kolem obnovitelných zdrojů, je úplně pravdivý. Je sice pravda, že spolu s ruskou invazí přišel budíček, že závislosti na ruském plynu a ropě se musíme co nejrychleji zbavit a že jednou z cest jsou obnovitelné zdroje. Na druhou stranu, takováto masivní změna energetického mixu nepřijde ze dne na den, ani z měsíce na měsíc a pravděpodobně ani z roku na rok. K tomu nám jednoduše chybí infrastruktura, výrobní kapacity a základní komodity jako měď, nikl a hliník," podotkl Hladký.

"Podobných nákupních vln jsme tu měli v minulosti již několik, naposledy na začátku loňského roku," připomíná. Investory uchvátí „zelená horečka“, ze které "ale vystřízliví ve chvíli, když jim dojde, že energetika není škálovatelná jako software, zisky v tomto byznyse nerostou lineárně každý rok a fundament jednoduše neodpovídá valuaci".

"Osobně bych byl proto velice opatrný v naskakování do rozjetého vlaku. Valuace jsou místy kvůli nízkým očekáváním pořád extrémně vysoké (Vestas Wind Systems se obchoduje na 75násobku P/E!) a problémy s dodavatelskými řetězci a drahými výrobními vstupy se i tento rok podepíšou na ziskovosti.“

Zdroje: Bloomberg, ČTK, Patria.cz, The Motley Fool

 

 
 
 

Čtěte více:

Jak moc eko je vaše elektroauto? Záleží, kde a kdy v Evropě nabíjíte
23.11.2021 5:59
Elektromobily mohou být mocnou zbraní v globálním úsilí zabrzdit otepl...
Sedm trendů na kapitálových trzích, které letos (také) sledovat
12.01.2022 13:48
Více než polovina ESG fondů v loňských prvních pěti měsících překonáva...
Výhled výrobce turbín Vestas na příští rok ukazuje na těžké časy, pozitiva se hledají těžko
26.01.2022 12:06
Dánský výrobce větrných turbín dnes reportoval předběžná čísla za čtvr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.