Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: MMF varuje před snahou lokalizovat výrobní řetězce

Rozbřesk: MMF varuje před snahou lokalizovat výrobní řetězce

26.04.2022 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Pokračující dozvuky pandemie COVID 19 a ruská invaze na Ukrajinu udržují v řadě dodavatelských řetězců výrazné napětí. Dubnové podnikatelské nálady v eurozóně ukázaly, že nedostatek vstupů zasahuje čím dál větší spektrum průmyslových podniků. S tím opět oživují debaty o globálním přenastavení výrobních řetězců, jejich zjednodušení a větší lokalizaci produkce. Jak se však snaží ukázat poslední analýzy Mezinárodního měnového fondu (MMF), nebyl by to asi nejlepší nápad…

MMF se snaží ukázat, že výrobní řetězce v řadě ohledů v průběhu pandemie uspěly. Zejména v prvních fázích, kdy byl problémem “pouze” výpadek subdodávek z některých zemí (pandemie působila asymetricky), hrála velkou roli zastupitelnost řady výrobních lokalit.

Problémy přišly později se strukturálním posunem ve spotřebě - lidé začali v průběhu pandemie nečekaně rychle nakupovat zboží namísto nedostupných služeb. Tím pádem klesal globální obchod se službami, ale výrazně narostl mezinárodní obchod se zbožím. A to vše ve chvíli, kdy COVID pokračoval v (asymetrickém) vypínaní výrob a dopravy.

MMF však argumentuje, že tato zkušenost rozhodně není argumentem pro vyšší lokalizaci výroby - tj. přesunutí výroby veškerých vstupů do co největší blízkosti finálního spotřebitele. Takto nastavené výrobní řetězce by kombinaci pandemických šoků (na straně nabídky i poptávky) pravděpodobně čelily ještě o poznání hůře. To, co v pandemii na řadě míst obstálo a co by se podle MMF mělo dál rozvíjet, je větší diverzita dodavatelů napříč různými lokalitami. Tak, aby v případě regionálních výpadků (z důvodu pandemie nebo války) existovala alternativa…

I když situace ve výrobních řetězcích zůstává podle posledních čísel neutěšená, není (možná až překvapivě) MMF ohledně budoucnosti tak skeptický. A to díky tomu, že s ústupem pandemie by mělo dojít k přirozenému příklonu spotřebitelů od zboží zpět k nákupu služeb… a to by mohlo některým nejpřetíženějším dodavatelům (od čipů po součástky do kol) ulevit.

TRHY
Koruna
Česká koruna se drží v okolí 24,40 EUR/CZK a vyčkává na nové impulsy. Relativně slabý výsledek českého HDP za první kvartál ji asi výrazně nepomůže, na druhou stranu vyčkávání na ČNB (příští týden) a další růst sazeb, ji může hrát lehce do karet.

Eurodolar
Nehledě na dobrý výsledek německé podnikatelské nálady Ifo se eurodolar posouvá dále jižních směrem, což může odrážet strach z trvalé ignorace ECB vůči inflaci, který se mimo jiné projevuje v tom, že dlouhodobá tržní inflační očekávání u německých vládních dluhopisů překonala jejich americké protějšky (to se stalo poprvé od roku 2009).

Dnes odpoledne na trh čeká jen druhá liga amerických makroekonomických ukazatelů a totéž v podobě komunikace (z) ECB.

Regionální Forex
Forint si dnes počká na odpolední zasedání MNB, které by mělo přinést další ztenčení mezery mezi základní úrokovou sazbou (nyní 4,40 %) a jednotýdenní depozitní sazbou (6,15 %). My počítáme s tím, že by MNB mohla zvednout základní sazbu “jen” o 75 bazických bodů, přičemž trh dokonce o 100 bodů. Pro další vývoj forintu však bude důležitější komentář k rozhodnutí MNB, který naznačí další vývoj jednotýdenní depo sazby. Ta by se podle nás měla již tento čtvrtek zvýšit o dalších 30 bazických bodů, což dále rozšíří diferenciál vůči eurovým sazbám a bude udržovat forint relativně silný.

 

Čtěte více:

MMF zhoršil odhad letošního růstu globální ekonomiky na 4,4 procenta
25.01.2022 15:27
Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled růstu globální ekonomiky...
Mezinárodní měnový fond předvídá na letošek zpomalení české ekonomiky na 2,3 pct. Světová ekonomika zpomalí na 3,6 pct
19.04.2022 15:13
Růst české ekonomiky v letošním roce zpomalí na 2,3 procenta, zatímco ...
Vedoucí MMF a Světové banky varují před dluhovou krizí v chudých zemích
21.04.2022 8:47
Vedoucí Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) dnes v...

Váš názor
  •  
    26.04.2022 10:29

    názor MMF nie je v prospech ľudí ale veľkých korporácií ... ....Pre ekonomiku Eurrópy platí pravý OPAK !! ... Lokalizácia výroby (v Európe resp. Amerike) by pomohla minimálne v 2 smeroch: 1) zníženie Nebezpečnej ZÁVISLOSTI od Číny a krajín JV Ázie .... A ešte výraznejšie plus: .... 2) zníženie SVETOVEJ spotreby ropných produktov = prínos k zníženiu emisií CO2 !!
    SFX
    •  
      26.04.2022 13:17

      určitě souhlasím, ale jenom přemýšlím, kdo by tam dělal....lidi chybí, už nyní je tu pracuje cca 700 tis. cizinců....a už stát zase připravuje, že firmám až nebudou mít práci bude dotovat mzdy, lidi budou doma, rozdávat se prachy a potom budeme brblat, že máme inflaci a ať se stát postará....divná je to doba
      abc1
      •  
        26.04.2022 16:08

        súčasný NEDOSTATOK pracovníkov bude trvať možno 2-3 roky... potom opäť príde zvýšenie (aj kvôli pokračujúcemu silnému prílivu imigrantov z Afriky a južnej Ázie .... samozrejme, že zamestná sa len časť z nich, ale aj to bude stačiť...) ........, takže najneskôr za 5 rokov príde ZVÝŠENIE Nezamestnanosti... keďže mnohé firmy medzitým investovavali a investujú do automatizácie ... navyše priemerný vek "pôvodných Europanov" sa neustále zvyšuje.... a ľudia v staršom veku už toľko nekupujú - predaje výrobkov / áut sa bude utlmovať (aj keď to teraz tak nevyzerá...) ....tiež aj z dôvodu, že budú oveľa drahšie...kvôli drahým potravinám a niektorým materiálom Ak v Európe bude nedostatok ľudí, tak budú chýbať zdrav. sestry a najmä opatrovateľky /-lia v domovoch seniorov....
        SFX
  •  
    26.04.2022 10:24

    Práve naopak !! Lokalizácia výroby (v Európe resp. Amerike) by pomohla minimálne v 2 smeroch: zníženie Nebezpečnej ZÁVISLOSTI od Číny a krajín JV Ázie zníženie spotreby ropných produktov = prínos k zníženiu emisií CO2 !!
    SFX
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.