Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výsledky Amazonu: Trpký koktejl pomalého růstu tržeb a rostoucích nákladů

Výsledky Amazonu: Trpký koktejl pomalého růstu tržeb a rostoucích nákladů

29.04.2022 14:56
Autor: Ján Hladký, Patria Finance - Research

Výsledky Amazonu (Investiční tipy) jsou pro nás do značné míry zklamáním. Růst tržeb po překotném loňském roku výrazně zpomalil spolu s tím, jak klesla globální aktivita v e-commerce. Ve spodních liniích výsledovky se pak projevují nákladové tlaky ze strany přepravy, přebytku zaměstnanců a nevyužitých logistických kapacit. Výhled na další kvartál se pak nese v podobném duchu. Do velké míry se jedná o klasický boom-bust cyklus, kdy je období mohutných investic následováno opadnutím poptávky po finálním produktu, a tyto investice se pak stávají nákladovou přítěží. Akcie prozatím necháváme v našem seznamu Investičních tipů, nicméně je spíše doporučujeme jen dál držet a nedokupovat. Vkládáme totiž naději alespoň do chystaného splitu (20:1; 3. červen), který by mohl zvýšit likviditu akcií a přilákat nové kupce ze strany retailu. Akcie reagují na špatný výhled až 10% poklesem.

Tržby vyrostly jen o 7 % yoy na 116 mld. USD, díky čemuž se přesné trefily do tržního konsensu i do výhledu společnosti. Výrazně horší je to ale s provozním ziskem. Už původní výhled managementu ve výši 4,5 mld. USD byl do značné míry zklamáním. O to víc pak zamrzí reálně dosažených 3,7 mld. USD (-60 % yoy) a podstřelení konsensu o téměř 2 mld. USD. Provozní marže se zúžila až o 5 p.b. yoy na 3,2 %. Management ve svých komentářích vypíchl tři hlavní problémy: rostoucí přepravní náklady (2 mld. USD), přebytek zaměstnanců spojený s nízkou produktivitou (2 mld. USD) a nevyužité logistické kapacity (2 mld. USD). Čistý zisk na akcii se propadl do záporu na -7,56 USD, z čehož však až 15 USD připadá na negativní efekt přecenění podílu v Rivian. Dokud se tedy jeho akcie nestabilizují, nebude výsledný čistý zisk na akcii příliš relevantní. Na grafu vlevo můžete vidět historický růst tržeb, na grafu vpravo zase vývoj provozní marže.

005

Hlavním (a opět bohužel i jediným) pozitivním bodem těchto výsledků je cloudová služba AWS. Její tržby (18,4 mld. USD vs kons. 18,2 mld. USD) trochu zpomalily tempo růstu na 37 %, nicméně poptávka zůstává silná a dlouhodobé kontrakty narostly na hodnotě o 68 % yoy na téměř 90 mld. USD. Oku lahodí i provozní marže, která s výškou 35,3 % vyskočila vysoko nad historický průměr. Je to nicméně dáno změnou účetních postupů (pomalejší odpisování serverů), které k provoznímu zisku divize přihodily 1 mld. USD, což odpovídá přesně těm 5 p.b. navíc. Grafy níže ukazují historický růst tržeb AWS a jeho provozní marži.

006

Jak je z předešlých řádků už asi jasné, jádrový byznys e-commerce žádné zázraky nepředvedl, a navíc se v něm koncentrovala většina zmíněných nákladových problémů. Ten americký rostl na tržbách jen o 8 % yoy (kons. +8 % yoy) a zahraniční stagnoval na loňských hodnotách (kons. +4 % yoy). Problém celého e-commerce je ale líp patrný ze vzájemného stavu dvou metrik na samém konci výsledků: přepravní náklady (shipping costs) a prodané zboží (paid units). Za normálního stavu přepravní náklady rostou a klesají spolu s objemem prodaného zboží. Globální růst ceny přepravy a pokles aktivity v online obchodu však způsobily, že došlo k rozpojení těchto dvou metrik. A tak zatímco paid units zůstaly stejné jako loni (+0 % yoy), tak shipping costs na tento stejný objem zboží vyrostly až o 14 % yoy.

Jakoukoliv naději na brzké zotavení narušuje pochmurný výhled na další kvartál. Ten počítá s tržbami mezi 116 až 121 mld. USD a provozním ziskem mezi -1 až 3 mld. USD. Při středních hodnotách by to odpovídalo meziročnímu růstu jen o 5 % u tržeb a poklesu až o 90 % u provozního zisku (marže necelé 1 %). Srovnání s konsensem vypadá velice špatně, jelikož předpokládal 125 mld. USD pro tržby, 7,5 mld. USD pro provozní zisk a 6 % pro provozní marži. Management upozorňuje, že rostoucí přepravní náklady tady určitě nějaký čas zůstanou a že do nevyužitých logistických kapacit bude muset jednoduše během roku dorůst. Jediné, na čem v příštím kvartálu dokáže zapracovat, je přebytek pracovní síla a nízká produktivita.


 

Čtěte více:

Amazon rozštěpí své akcie v poměru 20 ku jedné, zahájí také odkup akcií za 10 miliard
10.03.2022 9:00
Americká společnost Amazon rozštěpí své akcie v poměru 20 ku jedné. Ne...
Amazon rozdělením akcií ukazuje přátelský postoj k akcionářům. Uber není pravé sdílení jízd
14.03.2022 10:33
Analytik banky Wells Fargo Brian Fitzgerald míní, že split akcií spole...
Zaměstnanci Apple v New Yorku se pokouší o založení prvních odborů
19.04.2022 8:23
Zaměstnanci jednoho obchodu společnosti Apple v New Yorku se pokoušejí...
Fed dosáhne hladkého přistání a akcie Big Tech obrátí dolů, říká ředitel Bank of America
27.04.2022 14:04
Náš ekonomický tým očekává pro letošní rok růst americké ekonomiky ve ...
Amazon se v prvním čtvrtletí propadl do ztráty
29.04.2022 8:41
Americký internetový obchod Amazon v prvním čtvrtletí prodělal 3,84 mi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data