Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Alfa v ESG, realističtější Fed a vlna globálního utažení

Perly týdne: Alfa v ESG, realističtější Fed a vlna globálního utažení

17.06.2022 10:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Fed se podle jednoho z jeho bývalých šéfů posunul k většímu realismu, technologické firmy se od honby za talentem přesouvají k propouštění. Gaurav Mallik ze State Street Global Advisors hovoří o globální vlně monetárního utažení. A šéfka Wellington Management Jean Hynes míní, že v ESG je stále alfa, tedy zisky vyšší, než by odpovídalo riziku těchto investic.

Větší realismus Fedu: Bývalý prezident Federal Reserve Bank of Richmond Jeffrey Lacker míní, že zvýšení sazeb o 75 bodů je krokem správným směrem a Fed se i ve svých predikcích inflace posunul směrem k většímu realismu. Nyní totiž centrální banka předpokládá, že inflace se bude letos pohybovat kolem 5,25 %. Predikce pro příští rok jsou ale „na hranici“, protože Fed hovoří o 2,6 % inflaci v roce 2023 a 2,2 % v roce 2024. Nezaměstnanost by se přitom neměla zvednout výrazně nad 4 % a sazby by se měly dostat jen ke 4 %.

Lacker míní, že sazby budou muset na snížení inflace růst více, hovořil o 5,5 – 6 %. Reálné sazby se totiž budou muset dostat alespoň k nule. Počítat je přitom nutné se současnou inflací, ne tou očekávanou v delším období. Celý proces utahování monetární politiky pak podle ekonoma povede k ekonomickému ochlazení. V americké ekonomice je přitom již znatelná mzdová inflace, která ovlivňuje inflaci na trhu zboží a služeb.

Rozvaha Fedu podle ekonoma nyní hraje vedlejší roli, i když by podle experta mohlo docházet k jejímu rychlejšímu snižování. Bloomberg připomněl, že Jay Powell stále trvá na možnosti hladkého přistání. Lacker k tomu uvedl, že vedení Fedu „kráčí po úzké stezce“, o hladké přistání se bude centrální banka snažit, ale již od této rétoriky poněkud ustupuje. Netvrdí tak již, že dosáhne snížení inflace a zároveň udrží silný trh práce. A v tuhle chvíli je pro Fed rozhodující právě snížení inflace s tím, že to sebou nese i riziko recese.

Technologické propouštění: Yahoo Finance si všímá rostoucího počtu technologických společností, které oznamují propouštění. Podle portálu sem nyní patří i Coinbase, Redfin, Compass, Stitch Fix, či Bird Global. Dříve již oznámila propouštění Tesla a na seznamu najdeme i jména jako Netflix, Carvana, Robinhood a Peloton.

Podle Yahoo jsou technologie nejvíce citlivé na změny na trzích, což se v současném prostředí projevuje výše uvedeným způsobem. K tomu se ale u řady společností projevuje specifická situace a problémy. Například Twitter řeší své vlastnictví, Intel se potýká s nedostatkem čipů a tak dále. I tyto problémy se pak firmy snaží řešit pozastavením přijímání nových zaměstnanců, či přímo propouštěním.


Dividendový výnos stále nízko:
Dividendový výnos se u amerického indexu SPX nyní podle následujícího grafu pohybuje mírně nad 1,6 %. Zvedl se tak ze dna dosaženého na počátku letošního roku, ale stále se nachází znatelně pod standardem posledních cca deseti let. Ten se podle obrázku pohyboval zhruba mezi 1,8 – 2,2 %.

Jinak řečeno, ceny akcií jsou nyní relativně k dividendám z historického hlediska stále poměrně vysoko:

10
Zdroj: Twitter


Globální vlna utažení:
Gaurav Mallik ze State Street Global Advisors hovořil na Bloombergu o období, ve kterém se na globální úrovni potkávala uvolněná fiskální a monetární politika. Ta doba skončila a nyní se podle experta dá očekávat globální tsunami monetárního utažení. Na straně reálné ekonomiky bude pak hlavním tématem destrukce poptávky vyvolaná tímto utahováním.

Na straně investiční zmínil Mallik pozitivní korelaci mezi akciovým a dluhopisovým trhem. Ta by podle něj měla v prostředí globálního utahování přetrvávat, což znamená, že poklesy cen akcií by měly doprovázet poklesy dluhopisového trhu a naopak. Ohledně akcií expert uvedl, že doposud si překvapivě dobře vedou odhady ziskovosti u jednotlivých firem. Tyto „bottom – up“ odhady dokonce mají tendenci růst a podle Mallika mohou být základem určité odolnosti akciových trhů v nadcházejícím období.

Ohledně dluhopisů expert míní, že dlouhodobí investoři by se měli zaměřovat zejména na strukturální tahouny trhů. Tedy například na demografický vývoj, či vývoj produktivity. Na této rovině jsou pak nyní dluhopisové trhy podle experta zhruba na férové hodnotě. Pak ale existují cyklické faktory a na této rovině „existují určité výzvy“.


Alfa v ESG:
Bloomberg přinesl rozhovor s šéfkou společnosti Wellington Management Jean Hynes. Tématem bylo ESG investování, které podle Bloombergu náhle nabralo opačný směr než doposud a řada lidí na něj zanevřela. Hynes uvedla, že její firma analyzuje potenciální investice podle toho, jak může ESG příslušné společnosti ovlivňovat. Jinak řečeno, jde podle ní o faktor, který významně ovlivňuje rizika a příležitosti.

Lidé z Wellingtonu podle Hynes ročně navštíví 20 000 společností a právě takový kontakt umožňuje skutečně relevantně posoudit, zda například daná firma dovede snižovat emise při produkci. Klienti Wellingtonu také podle jeho šéfky stále „kladou otázky“ ohledně ESG a toho, jak společnost tyto principy uplatňuje při svém investování. „Nevynecháváme žádné sektory“, dodala investorka, každý má totiž podle ní na straně udržitelnosti nějaké příležitosti a také rizika. Současný obrat v sentimentu vůči ESG pak nevidí jako důvod pro změnu strategie své společnosti, která „stále těžce investuje“ a v „ESG je alfa“.


Čtěte více:

Perly týdne: Pár náročných měsíců pro technologie a inflace bude nakonec tam, kde ji Fed chce mít
11.02.2022 12:09
BofA ukazuje, že růst sazeb v minulosti doprovázely i vysoké zisky na...
Perly týdne: Kolik se platí za olympijskou medaili, proč je Mustang před Teslou a výhled pro akcie nemusí být tak optimistický
18.02.2022 11:47
Consumer Report ukazuje nový žebříček nejlepších elektromobilů a celko...
Perly týdne: Kdyby bylo ve světě jen 100 dolarů, Netflix na vrcholu a bitcoin v Salvadoru
15.04.2022 12:06
Jak si vede bitcoin v Salvadoru a jaký je zájem o investice do kryptom...
Perly týdne: 100% pravděpodobnost zisků a hladké přistání americké ekonomiky
06.05.2022 12:49
Zatímco bývalý guvernér Fedu Robert Heller hovoří o nutnosti zvedat s...
Perly týdne: Akciový návrat do minulosti nepřijde, výroba aut v USA se tam ale již dostala
27.05.2022 12:05
Výroba aut se v USA vrací na předpandemické úrovně, Richard Bernstein ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m