Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejvlídnější recese v historii?

Nejvlídnější recese v historii?

11.08.2022 17:26

Americký produkt klesá, ale trh práce podle řady ukazatelů vypadá jako během silného boomu. A nejde o jedinou anomálii, která tuto (ne)recesi doprovází. Podobné najdeme i na straně korporátního sektoru. Očekávané zisky u obchodovaných firem hovoří o nových maximech. I kdyby se očekávání měnila, tak současné zisky na recesi také moc neukazují. A co teprve defaulty. Že by nejvlídnější recese v historii?

Následující graf od Goldman Sachs ukazuje míru defaultů na americkém dluhopisovém trhu. Nepřekvapí, že počet a podíl společností neschopných splácet své dluhy prudce roste během recesí, s ekonomickým růstem stejně prudce klesá:
01
Zdroj: Twitter

Podle GS defaulty dosahovaly od roku 1984 v průměru 4,5 %, během recesí to v průměru bylo 10 %, během prvních třech měsíců recese 7,7 %. Z grafu pak vidíme, že na vrcholech recese dosahovaly defaulty 15 – 20 %. Pointa celého grafu je v tom, na jak nízkých hodnotách jsou defaulty nyní. Týkají se totiž jen asi 2 % firem. Což je úplně mimo standardy recesí, spíše se pohybujeme v té lepší části boomů. I na této straně tedy velice vlídná recese. Pár dalších poznámek:

1. Po finanční krizi přišlo období dlouhodobě uvolněné monetární politiky, která sebou nesla i nízké sazby a rizikové prémie. Tudíž nízký náklad kapitálu pro firmy a to s sebou přinášelo řadu úvah o takzvaných zombie společnostech. Tedy firmách, které měly přežívat jen díky nízkým sazbám. Kdysi jsem tu psal pár výhrad proti nadužívání tohoto konceptu a typu přemýšlení. Pokud se nyní dívám na uvedený graf, tak se mi nezdá, že by v oněch cca deseti letech po finanční krizi míra defaultů nějak výrazně podstřelovala to, co jsme viděli v zhruba odpovídající části předchozích cyklů.

Jinak řečeno, na tomto segmentu trhu firmy vstupovaly do defaultu cca stejně často v období mimořádně nízkých sazeb jako v období, kdy byly sazby výrazně vyšší a monetární politika utaženější. Nyní už jsou také sazby výrazně výše, finanční podmínky dost utažené. A alespoň zatím se nezdá, že by se hnala nějaká vlna padajících firem, které dříve přežívaly jen díky nízkým sazbám a lehčímu přístupu k financím. Celkově tím chci (opět) říci, že firmy z části přežívající díky nízkým sazbám mohou/mohly být tématem, ale možná ne tak palčivým, jak se někdy tvrdilo. Uvidíme. Každopádně silou, která by měla trh čistit, by měla být v první řadě konkurence. Její možný nedostatek bych na této rovině viděl jako významnější faktor, než monetární politiku.

2. Ohledně nízkého čísla současných defaultů (celkově, o nějakém prostředí recese nemluvě) může hrát roli to, jak vysokých zisků korporátní sektor jako celek nyní dosahuje. Tedy i to, jak moc korporace promítají růst cen vstupů do prodejních cen. Nyní tím přispívají k inflačním tlakům (viz mé úvahy z minulého týdne a předchozí odstavec o konkurenci). A nízká míra defaultů může ovlivňovat i to, že na akciovém trhu zřejmě stále panuje relativně malá averze k riziku, což je zřejmé z vysokých valuačních násobků (viz i včerejší úvaha).


Čtěte více:

Od stagflace až ke dluhové krizi. Poučení ze 70. let
13.07.2022 12:19
Globální ekonomika zažívá toxický mix zpomalujícího růstu a rostoucí ...
Co ukazuje téměř stoletá historie ziskovosti amerických obchodovaných firem?
21.07.2022 17:26
Přes všechny hovory o recesi konsenzus zatím ani náznakem nehovoří o p...
Dominance hodnotových akcií
29.07.2022 17:53
Současné prostředí přinášející negativní tlak na technologie a růst op...

Váš názor
  • Americky produkt
    12.08.2022 0:27

    Za mene odvedene prace vyssi mzda, tak to tam prave tč maji. /// Ekonoma by melo trknout, proc od 2008 (i 2020) graf ukazuje SVÍCE, kdezto do te doby "pozvolna nahoru pozvolna dolu". Nobel prize nelze za vysvetleni teto anomalie cekat drive nez v 2058, bude-li se na tuto "strunu" stale hrat. /// Sentiment: ten je pozitivni diky tomu, ze se zrodily hvezdy (marketingove receno o monopolech a oligopolech), jejichz ekonomicka sila je az tak velka, ze mohou COKOLIV (koupit, ovlivnit, rozporovat). /// Danova soustava statnich rozpoctu pozorne nasloucha monopolum a oligopolum, brzy bude oznamen konsenzus GLOBALNI DANE na urovni politicke garnitury s hvezdami trhu, ktere NIKDY NEBOU MOCT PADNOUT (protoze jinak tenze v socialni politice a ohrozeni vydobytych politickych pozic). /// Prumerny clovek dnes vi: vlozis penize do kapitaloveho trhu a nemusis mit obavy o stáří. Proc nestaci tuto mantru opakovat neustale dokola?? Jsou lide az takovi tupci nebo je fakt, ze drtiva vetsina (dnes 80%) nema co investovat a jeji podil plíživě roste k 90%???
    Mudr.c
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení