Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Od stagflace až ke dluhové krizi. Poučení ze 70. let

Od stagflace až ke dluhové krizi. Poučení ze 70. let

13.07.2022 12:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální ekonomika zažívá toxický mix zpomalujícího růstu a rostoucí inflace a připomíná tak stagflaci během 70. let. K vyřešení této epizody ale bylo nutné prudce zvýšit úrokové sazby, což odstartovalo začátek desetiletí dluhových krizí na rozvíjejících se trzích a v rozvojových ekonomikách. Pokud by současné stagflační tlaky zesílily, některé z těchto ekonomik by pravděpodobně znovu čelily vážným problémům při přerolování dluhu kvůli jejich vyšší finanční zranitelnosti a oslabení fundamentů pro růstu. Současnou situaci se zkušeností ze 70. a 80. let porovnávají na Vox.eu Jongrim Ha, Ayhan Kose a Franziska Ohnsorge.

Růst globální ekonomiky prudce zpomaluje a doprovází jej nejvyšší míra inflace za několik desetiletí. Prognózy globální inflace v letech 2022–23 se revidovaly strmě nahoru, zatímco prognózy globálního růstu se za poslední rok snižují (obrázek 1). Tato kombinace vysoké inflace a slabého růstu vyvolává obavy z potenciálně delšího období stagflace, které by se podobalo 70. létům. A někteří tvrdí, že centrální banky musí prudce zvýšit úrokové sazby, aby inflaci zastavily.

01

Tento historický precedens zároveň vyvolává obavy z rizika dluhových krizí na rozvíjejících se trzích a rozvojových ekonomikách (EMDE) připomínající počátek 80. let, kdy bylo ke zkrocení inflace zapotřebí masivního navýšení měnověpolitických úrokových sazeb.

Další traumatický cyklus utahování na obzoru?

Podle některých ukazatelů je dnešní inflace srovnatelná s inflací na počátku 80. let. Při pohledu do budoucna se očekává, že globální inflace letos vyvrcholí a v polovině roku 2023 klesne na přibližně 3 % v prostředí, kde globální růst zpomaluje, měnová politika se zpřísňuje, fiskální podpora se přiškrcuje, ceny komodit se ustalují a překážky v nabídce se uvolňují. I tak by byla stále asi jeden procentní bod nad průměrem roku 2019. Konsensus prognóz prozatím naznačuje, že inflační očekávání zůstanou ve střednědobém horizontu dobře ukotvena, i když se v krátkodobém horizontu očekává zrychlení inflace.

Existuje však riziko, že se inflační očekávání v důsledku inflace dlouhodobě nad cílem a opakujících se inflačních šoků nakonec utrhnou, jako tomu bylo v 70. letech. Obavy z toho, že inflace bude přetrvávat nad cílovou inflací, již přiměly centrální banky ve většině vyspělých ekonomik a mnoho zemí EMDE ke zpřísnění své měnové politiky. Finanční trhy nyní očekávají, že k návratu inflace do cílových pásem v těchto zemích bude v průběhu let 2022 až 2023 zapotřebí zvýšení měnověpolitických sazeb o 200 – 400 bazických bodů ze strany americké centrální banky, ECB a Bank of England. Takový cyklus utažení by byl ale podle historických standardů stále mírný (obrázek 2).

02

Pokud se inflační očekávání utrhnou, mohlo by být zvýšení úrokových sazeb potřebné k návratu inflace k cíli mnohem větší, než jaké v současnosti očekávají finanční trhy. Pro srovnání, v 70. letech bylo během šesti let (1975-1981) zapotřebí zdvojnásobení globálních úrokových sazeb na 14 %. Jen v letech 1979-1981 vzrostly úrokové sazby v USA o devět procentních bodů na 19 %. Díky tomuto synchronnímu zvýšení úrokových sazeb po celém světě se podařilo ukončit období velké inflace. Na druhou stranu to odstartovalo globální recesi v roce 1982 a vyvolalo sérii dluhových krizí v EMDE v 80. letech.

Velká akumulace dluhu: Tehdy a nyní

V 70. a na počátku 80. let, stejně jako nyní, vysoký dluh, vysoká inflace a slabé fiskální pozice způsobily, že EMDE byly vůči zpřísňujícím se finančním podmínkám zranitelné. Stagflace v 70. letech se shodovala s první globální vlnou akumulace dluhu v posledním půlstoletí (obrázek 3). Nízké globální reálné úrokové sazby a rychlý rozvoj trhů se syndikovanými úvěry přispěl k prudkému nárůstu dluhu EMDE, zejména v Latinské Americe a v mnoha zemích s nízkými příjmy, zejména v subsaharské Africe.

03

Utažení měnové politiky ve vyspělých ekonomikách prudce zvýšilo náklady na úvěr, zejména v Latinské Americe a Karibiku (LAC), kde dluh s proměnlivou sazbou tvořil v roce 1982 více než polovinu celkového dluhu. Úrokové platby ze zahraničního dluhu ze strany zemí LAC prudce vzrostly z průměrných 1,6 % HDP v letech 1975-79 na 5 % HDP v roce 1982. Prudké zpomalení růstu dále oslabilo kapacitu dluhové služby. Během 80. let propukly více než tři desítky dluhových krizí, většinou v LAC a subsaharské Africe (obrázek 4).

04

Pokud by nyní bylo nutné prudké zvýšení úrokových sazeb, aby se inflace ve vyspělých ekonomikách dostala pod kontrolu, EMDE by znovu čelily vážným problémům. Celkový dluh EMDE je na rekordní výši 207 % HDP. Vládní dluh EMDE ve výši 64 % HDP je na nejvyšší úrovni za tři desetiletí a zhruba polovina z něj je denominována v cizí měně a více než dvě pětiny drží nerezidenti v mediánu EMDE. Prudký nárůst výpůjčních nákladů – nebo prudké znehodnocení měny, které zpřísňování politiky ve vyspělých ekonomikách často doprovází – by mohlo znovu vyvolat problémy se státním dluhem, protože tyto ekonomiky jsou nyní ještě zranitelnější než před pandemií. Přibližně 60 % nejchudších zemí je již v dluhové nouzi nebo jí hrozí vysoké riziko.

Připravte se

Pokud inflace zůstane delší dobu nad cílem, existuje tu riziko, že se inflační očekávání změní. K dosažení stejného inflačního cíle by pak bylo zapotřebí mnohem většího navýšení základních sazeb ve vyspělých ekonomikách. Uprostřed prudkého globálního zpomalení růstu a spolu s vysokým dluhem a značnými deficity fiskálních a běžných účtů mnoha zemí EMDE hrozí nebezpečí, že se v těchto ekonomikách objeví finanční napětí. Tato rizika jsou zvláště akutní u EMDE s velkými deficity běžného účtu a velkou závislostí na přílivu zahraničního kapitálu, stejně jako u těch s vysokou úrovní krátkodobého nebo v cizí měně denominovaného vládního nebo soukromého dluhu. Tyto ekonomiky se musí připravit na bouři spojenou s cyklem utahování. A příprava začíná pečlivou kalibrací, věrohodnou formulací a jasnou komunikací jejich politik.

Zdroj: Vox.Eu

 

Čtěte více:

USA se nemohou vyhnout stagflaci, říká El-Erian. Fed čeká obtížné rozhodnutí
20.05.2022 6:01
Ekonomika Spojených států se nedokáže vyhnout stagflaci a trhy se na t...
Do roku 2024 stagflace, poté budou centrální banky muset opět uvolňovat, domnívá se investor Dalio
09.06.2022 10:39
Na tento a příští rok se očekávají scénáře vývoje ekonomiky, které jso...
Jak vyřešit stagflaci pomocí nabídky podle šéfa Světové banky
11.06.2022 16:06
Jen o něco déle než dva roky poté, co covid-19 zapříčinil nejhlubší gl...
Dopadly už trhy na dno? Podle investora Eda Yardeniho až bude inflace na vrcholu
22.06.2022 12:08
Trhy jsou poslední dobou divoké a kolísají mezi zisky a ztrátami a ame...
Eurozóna míří do stagflace, varuje UBS. Recesi se vyhne jen těsně
30.06.2022 14:24
Eurozóna směřuje ke stagflaci, tedy do situace, kterou charakterizuje ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university