Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do LNG terminálu, kde si část pronajímá Česko, dorazil první tanker. Vývoj plynových zásob sráží jeho cenu nejníže od srpna

Do LNG terminálu, kde si část pronajímá Česko, dorazil první tanker. Vývoj plynových zásob sráží jeho cenu nejníže od srpna

08.09.2022 13:15, aktualizováno: 8.9. 13:19
Autor: ČTK

Aktualizováno

K novému terminálu na LNG v nizozemském Eemshavenu dnes dorazil první tanker s plynem. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika. Státu pomůže pokrýt až třetinu roční spotřeby plynu, a snížit tím závislost na této surovině z Ruska. Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh mezitím dnes poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur (téměř 5000 Kč) za MWh. K poklesu cen plynu v posledních dnech přispívají zejména příznivé údaje o vývoji zásob plynu v Evropě.

Ratingová agentura Fitch tento týden uvedla, že kroky EU zahrnující zvyšování alternativních dodávek plynu a plánované snížení spotřeby o 15 procent by měly pomoci odvrátit akutní nedostatek plynu.

V terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven poblíž Groningenu se nacházejí dvě plovoucí skladovací jednotky zpětného zplynování (FSRU), které energetická společnost Gasunie na žádost nizozemské vlády pronajala. Kapacitu si za Česko rezervoval ČEZ a dále společnosti Shell a francouzská Engie, uvedla agentura Reuters.

K novému terminálu na LNG dnes dorazil první tanker s plynem a podle Gasunie posádka plavidla zahájila vykládku u plovoucí jednotky na zpětné zplynování kapaliny. Tanker Murex byl naložen zkapalněným zemním plynem v terminálu Sabine Pass, který patří společnosti Cheniere Energy a leží na pobřeží Mexického zálivu ve Spojených státech.

Česká republika si prostřednictvím ČEZu pronajala třetinu roční kapacity nového terminálu. Ministr průmyslu Jozef Síkela už dříve uvedl, že plyn z terminálu v Nizozemsku prodlouží spotřebu plynu v České republice o jeden a půl až dva měsíce. Podle něj se podaří ještě v nadcházející topné sezoně přepravit do Česka až 1,5 miliardy metrů krychlových suroviny.

Plné kapacity by stanice měla dosáhnout v listopadu či prosinci. Do nizozemské sítě by se měl plyn z terminálu poprvé dostat příští týden.

Ceny plynu letos tlačí vzhůru omezování dodávek z Ruska. Zdražování plynu vedlo rovněž k prudkému nárůstu cen elektřiny. Ministři energetiky členských zemí Evropské unie budou na páteční mimořádné schůzce jednat o řešení vysokých cen.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce po poledni ztrácela zhruba osm procent na 196 eur za MWh. Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 30 eur za MWh.

Foto: Twitterový účet @Gasunie

 
 

Čtěte více:

Dočká se Evropa v budoucnu plynu i elektřiny z Ukrajiny? Rusko naznačuje další odstávky Nord Streamu 1
02.09.2022 17:17
Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz usilovně pracuje na ...
Analytici Morgan Stanley očekávají největší pokles evropských marží od globální finanční krize
06.09.2022 10:44
Podle stratégů Morgan Stanley hrozí evropským ziskovým maržím na pozad...
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1 závisí na Siemensu, tvrdí Gazprom
06.09.2022 17:22
Znovuzprovoznění plynovodu Nord Stream 1, který je hlavní trasou pro p...
Česko a Polsko obnovilo spolupráci na plynovodu Stork II. Umožní větší diverzifikaci dodávek zemního plynu v Evropě
07.09.2022 8:34
Česko a Polsko obnovilo spolupráci na přípravě plynovodu Stork II, kte...

Váš názor
  • Toto neni fabulace, nybrz propocet ze znamych informaci:
    09.09.2022 0:01

    1.1m3 plynu=10,55kWh. / 2.1miliarda m3 plynu=10,55TWh. / 3.Rocni spotreba plynu v ČR je 91,9TWh (=8,7 mld m3, p.a.) / 4.100% naplneni zasobniku v CR = 4,14 mld.m3 = 43,7TWh=47,5% p.a. / 5.LNG NL terminal ma kapacitu 8mld m3 p.a., tj. 4,7mld m3 do 1.4.2023 / 6.ČR ma v terminalu kapacitu max. 3 mld m3, tj.37,5% kapacity p.a. / 7.37,5% z kapacity p.a.za 7 mesicu do 1.4.2023 =1,75mld m3= 18,47TWh. / 8. Soucet ad4)+ad7) = 43,7+18,47= 62,17TWh. / 9. Ad8) 62,17TWh = 68% spotreby plynu v CR p.a. / 10. Spotreba plynu v CR je vyssi v zimnich mesicich, nez cini ad8) 62,17TW p.a.-->prumerna mesicni spotreba je 5,18TWh p.a. / 11. Napnene zasobniky na 100% + terminal LNG v NL = 68% rocni spotreby plynu. 12.Planovana uspora 15% proti lonsku: stale bude chybet 17%+ plynu p.a., nebot zimni mesice spotrebuji vic plynu. 13.Hypoteza: pekarny,sklarny,hute aj.provozy co letos zavrely/ zavrou po Silvestru --> jejich "obvykly rozpocet spotreby plynu" bude NEVYUZITY = bude moct slouzit jako rezerva pro těch 17%+co bude dle vypoctu chybet. 14.Tento propocet je pro prumernou zimu. Jistota 68% ze 100% obvykle spotreby + NEGATIVNI multiplikator bankrotů muze tento propocet "VYLEPSIT". 15.Pokud tento clanek pise "1,5 mld m3 tuto topnou sezonu", vyse uvedeny propocet kalkluluje 1,76 mld m3, tzn.jistota bude o malinko nizsi nez 68%....
    Mudr.c
    • no ty si ale protivný, starý, negativní, zapšklý dědek II
      09.09.2022 8:42

      a tak místo poděkování panu Fialovy, zde napíši nic neříkající slátaninu stupidních výpočtů a je mi jedno, že jsem všem jen pro smích. OPOZICE je na UA totalne utlacena, podobne jako za cankajseka na taiwanu, ktery DEMOKRATICKY VYVRAZDIL NEJMENE 100TISIC OPONENTU REZIMU. Japonsko se zreklo IMPERIALNICH naroku na taiwan 1952, bylo poslednim imperialnim DOBYVATELEM ciziho svrchovaneho uzemi, az po Britech, Spanelich a Nizozemcich. (((((IIIII))))) a vám vadí, že si vladimir chce vzít to co je jeho, ukrajina byla vždy součást ruska a ukrajinec neexistuje, je to rus a je třeba ho denacifikovat a demilitarizovat aby nám zase začal proudit ruský plyn, který je daleko kvallitnější než ten fejkový americký. Americký imperiallismus se snaží zničit ruské trhy s nerostným bohatstvým, proto dal biden rozkaz putinovi aby zaútočil na Ukrajinu. teda chci říct, aby spustil speciální vojenskou operaci, protože žádná válka na ukrajině v podstatě není. Neradujte se z amerického plynu v holandsku, stejně v zimě všichni zmrznete a zbankrotujete, psal mi to sám vladimir. ukrajinci nepostupují, je součást ruské strategie streljaj a ubegaj. Doufám, že bude řádně vyslyšena a vyšetřena a vyřešena žádost ruska do OSN, a že všechny státy světa PŘESTANOU DODÁVAT UKRAJINĚ ZBRANĚ /////////(((((IIIII)))))!!!!!!!! Aby mohlo rusko tuto speciální VOJENSKOU OPERAI co nejdříve ukončit!!!!! Potom nebudete potřebovat imperialistický americký fejkový plyn a budete dostávat ten ruský ZADARMO!!!!! Je tajemstvím, že tankery, které přijely z ameriky do holandska byly prázdné!!!!!! Dokazovala to čára ponoru, lodě byli ve skutečnosti naložené americkým toxickým odpadem, který budeme u nás zdarma skládkovat!!!!!Mudr.c.
      oradapoisson
    • no ty si ale protivný, starý, negytivní, zapšklý dědek
      09.09.2022 8:26

      a máš ve výpočtu chyby, nebereš do úvahy, že ruský plyn (viz.putin,lavrov,šojgu,gerasimov) má vyšší výhřevnost o 0,69 % banální trachiády na 27? že ruský plyn obsahuje více plynných částek a tedy hoří déle a kvalitnějí XY1258 - 45987 ZZZZZ. Dokázáno v mobilních krematoriích rudé ruské armády???? Vloni nefoukal vitr, nedostatcne naplnene zasobniky, letos nizka hladina rek. A do toho POLITICKE rozhodnuti PRESTAT odebirat plyn z jednoho z dlouhodobe overenych distribucnich kanalu. /// Je to skandální i když už ukrajinci postupují dost rychle a ženou nás, tedy chci říct rusa ke svým hranicím, já tu pod pseudonymem mudrc musím kalit vodu a rozsévat nespokojenost, protože jsem jako celoživotní komunista vžy byl pro rusko. Nejdrive byly zaloby mezi MS-Dell-Apple-Verizon apod. Pozdeji byla in retorika Cina okradla vsechny o "nase" know-how. A dnes znovu jako dusledek protekcionismu - typicky priklad je zaloba mezi Moderna-Pfizer = znovu a opet a zase jen boj o trzni podil i přes to, že SPUTNIK BYL NEJLEPČÍ!!!!!///// (I). Francie s Macronem v Alzirsku ohledne plynofikace je 1 priklad za vsechny imperialni mocnosti, jak VELMI VELMI, skutecne PREVELMI OBTIZNE JE diplomaticky ŽÁDAT predstavitele statu staletimi sikanovaneho naroda 'otroků'. Je lepší žádat rusa, osvoboditele vladimira vladimiroviče, který naplní všechny světové zásobníky zdarma, pokud mu necháte tu UKRAJINU!!!!! oIo !!!!! "Prave dnes" se to silo zritilo anebo "teprve az dnes" se informace o zriceni sila dostala na verejnost??? /// Vite, naprosto chapu "byt u vytrzeni z himars" co delaji AGRESOROVI peklo v zatylku. Cemu ovsem naprosto nerozumim, to je aktualni hromadna distribuce jizdnich kol mezi Ukrajince v CR. Pouzivani jizdnich kol vyslovne Ukrajinskymi obcany, v tomto tydnu dokazala na cyklostezkach v casti CR udelat snad jeste vetsi kalamitu nez himarsy v celem Russku.
      oradapoisson
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m