Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hvězdy Wall Street se při letošním propadu na finančních trzích nechaly zaslepit

Hvězdy Wall Street se při letošním propadu na finančních trzích nechaly zaslepit

29.12.2022 15:49
Autor: Redakce, Patria.cz

Marko Kolanovic a John Stoltzfus, dva z nejhlasitějších burzovních býků na Wall Street, byli na začátku roku 2022 přesvědčeni o jedné věci - že Fed bude se svým plánem zvyšovat úrokové sazby postupovat pomalu, velmi pomalu. Bez ohledu na to, že inflace již vyletěla na nejvyšší úroveň za čtyři desetiletí. Růst sazeb měl podle nich přicházet v tak malých krocích, že jej finanční trhy měly sotva pocítit. Proto Kolanovic z JPMorgan Chase předpovídal širokou rally, kdy index S&P 500 měl zakončit rok 2022 na 5 050 bodech. A Stoltzfus ze společnosti Oppenheimer byl ještě odvážnější a tipoval 5 330 bodů. Byli vedle o více než 1000 bodů.

Tito dva muži se stali tváří slepé uličky Wall Street. Až na několik výjimek nedokázaly ani ty nejlepší a nejzářivější akciové a dluhopisové trhy docenit, jak inflace v roce 2022 otřese investičním světem. Nedokázali předpovědět, jak zareaguje Fed (sazby se zvyšovaly prudkým tempem) ani současný nejhorší pokles akcií a dluhopisů přinejmenším od 70. let 20. století.

V roce 2022 ztratilo 865 aktivně spravovaných akciových podílových fondů se sídlem v USA a s aktivy nad 1 miliardou dolarů v průměru 19 %. A klesly rovněž hedgeové fondy zaměřené na akcie. U dluhopisů (asi 200 fondů podobné velikosti) byl průměrný pokles 12 %. Většina z nich tak dopadla hůře než indexy, které tyto fondy používají jako benchmark pro měření své výkonnosti.

02

Mezi nimi vynikl největší podílový fond společnosti Western Asset Management — Core Plus Bond Fund. Ken Leech, investiční ředitel této společnosti, byl stejně jako Kolanovic a Stoltzfus přesvědčen, že Fed nebude pospíchat a počítal s tím, že v roce 2022 možná ani k žádnému zvýšení sazeb nedojde. Tento fond s 27 miliardami dolarů tak ztratil 18 % hodnoty a měl tak horší výkonnost než 99 % srovnatelných fondů.

„40 let býčího trhu s vámi udělá zvláštní věci,“ řekl William Eigen, investor do dluhopisů v JPMorgan Asset Management a jeden z mále těch, kteří svůj fond postavili tak, aby odvrátili budoucí pokles. Vrývá do mozku přesvědčení, která je těžké vymazat. Od konce osmdesátých let věřily tisíce obchodníků, investorů a analytiků tomu, že Fed vždy podpoří trhy v dobách turbulencí tím, že své plány na zvýšení sazeb omezí nebo je úplné zruší .

‚Jako přepadení‘

Na druhou stranu rozsah letošního poklesu bylo těžké předvídat. Leech i Stoltzfus v komentáři uvedli neočekávané otřesy v globální ekonomice, které se rezonovaly napříč trhy, jako Čína, která trvala na své politice Covid Zero a ruská invaze na Ukrajinu. "To, jakým způsobem se to stalo, bylo jako přepadení," řekl Stoltzfus v rozhovoru. „Byla tu Čína, bylo tu Rusku a pak jste měli proces, kdy Fed udělal to, co nakonec udělat musel."

Leech označil tento rok za „obzvláště náročný“, ale poznamenal, že výkonnost fondu se začala zlepšovat. V posledním čtvrtletí vzrostl o 3,6 %. „Vzhledem ke změnám v makroprostředí jsme provedli úpravy našich širokých tržních portfolií a věříme, že fond má dobrou pozici, aby těžil z globálního oživení,“ uvedl Leech v prohlášení.

Kolanovic poukázal na výkonnost širšího modelového portfolia napříč trhy, na které dohlíží. Letos vykázal kladný výnos, uvedl v prohlášení, díky dobrým sázkám na komodity a dluhopisy, které vyvážily špatné sázky na akcie. Před rokem on a tým JPMorgan předpovídal v roce 2022 určitý nárůst výnosů a uvedl, že výnosy 10letých státních dluhopisů se vyšplhají na 2,25 %. Ve středu večer se pohybovaly na 3,88 %.

Sázky na záchranu Fedem

Spoléhání na záchranu ze strany Fedu se zrodilo po poslední velké inflaci v USA. Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny byly do poloviny 80. let opět stabilní, mohli se centrální bankéři soustředit především na podporu hospodářského růstu, pracovních míst, a tím i na podporu akcií a dluhopisů. To, že jsou tyto sázky mylné se v této nové éře vysoké inflace ještě zcela neprojevilo.

03

Eigen to vidí ve způsobu, jakým obchodníci neustále volají po „otočce Fedu“. Tato otočka znamená odklon od prudkého zvyšování sazeb a směrem ke snižování, které má odvrátit recesi. To vedlo k tomu, že během krátkých období růstu opakovaně zvyšovali ceny dluhopisů a akcií, které následně prudce klesly, když předseda Fedu Jerome Powell důrazně zopakoval, že Fed bude pokračovat ve zvyšování sazeb, dokud nebude inflace opět pod kontrolou.

Zasévání tržního zmatku

Powell také dělal chyby, které přispěly ke zmatku na trzích. V průběhu roku 2020 a po většinu roku 2021 neustále vyjadřoval přesvědčení, že prudký nárůst cen vyvolaný problémy v dodavatelském řetězci a stimuly ve výši bilionů dolarů jsou pouze přechodné a že do značné míry samy odezní. Tyto komentáře jen posílily přesvědčení investorů, že tu éra nízkých sazeb zůstane.

V červnu loňského roku sázel dluhopisový trh na to, že inflace se během příštích 12 měsíců zpomalí na zhruba 3 % a že v důsledku toho Fed bude muset do konce roku zvýšit svou referenční sazbu do konce roku 2020 pouze na zhruba 0,4 %. Inflace ale vyletěla až na 9 % a Fed zvedl svou klíčovou sazbu na více než 4 %, čímž položil základy pro širší selhání investorů napříč trhy.

Ale i přesto, jak těžce se kvůli podcenění inflace spálili, zůstávají mnozí z investorské komunity přesvědčeni, že Powell se přes všechny své řeči otočku nakonec udělá. Konsenzus trhu s futures naceňuje první snížení sazeb méně než pět měsíců po jejich posledním zvýšení. Historie přitom ukazuje, že mezera mezi zvýšením a snížením je obvykle více než dvojnásobná.

„Pokud jste byli bohatí a slavní do konce roku 2020, byli jste slavní díky nízkým sazbám,“ říká Andrew Beer, řídící člen Dynamic Beta, jehož burzovně obchodovaný fond letos vzrostl o 21 %, částečně díky sázce proti dluhopisům. "Vaše podnikání, vaše bohatství, váš úspěch byly spojeny s nízkými sazbami." Tvrdí, že kvůli tomu je pro investory, jako je například Cathie Wood, jejíž fond ARK Innovation již více než rok klesá volným pádem, těžké svůj přístup přehodnotit. Rostoucí sazby poškozují zejména technologické akcie kvůli jejich ziskům, které přijdou až v budoucnosti.

Jsou tu ale už určité známky toho, že převýchova Wall Street pomalu probíhá. Začátkem prosince, když začaly chodit předpovědi na příští rok, se mezi stratégy rychle vytvořil konsenzus, který byl nevídaný minimálně od roku 1999, a to, že index S&P 500 zaznamená roční pokles.

Mezi těmi, kteří snížili svá očekávání, je Drew Pettit, stratég Citigroup. I on byl v táboře, který předpovídal, že S&P skončí v roce 2022 nad 5 000 body, ale na konec příštího roku nyní počítá jen s 4000 body. „V budoucnosti bude dosažení zisků o něco těžší.“ Kolanovic také začal být na akciích medvědější. Jeho tým počítá s 4 200 body a Stoltzfus s 4 400 body. Ještě v létě Stoltzfus předpovídal, že trh smaže všechny roční ztráty a vyšplhá na svůj cíl 5 330 bodů, což by obnášelo 40% zisk za něco málo přes šest měsíců.

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Posledních 14 let nebyl standard. Budoucnost nebude pro investory už tak optimistická, domnívá se Marks z Oaktree Capital
29.12.2022 13:50
Za posledních několik desetiletí si akciové trhy a ekonomiky prošly ně...
Letošní rok přinesl většině akciového trhu ztráty. Přesto se však našly světlé výjimky
28.12.2022 12:37
Finanční trhy letos neměly dobrý rok, ať už jde o akcie v USA, Číně, s...
Branislav Soták: O portfoliu v příštím roce rozhodne inflace, recese a reakce Fedu
29.12.2022 6:04
Tento rok byl pro finanční trhy těžký, když zrychlující inflace a zve...
Na burze dominují americké firmy i přes ztráty technologických podniků, vyplývá ze studie EY
29.12.2022 9:12
Americké firmy na burze i přes ztráty velkých technologických podniků,...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m