Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Lekce od profesora Tinbergena

Rozbřesk: Lekce od profesora Tinbergena

14.03.2023 9:08
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Nyní už je celkem zřejmé, že ti, kteří sledovali rychlý růst měnověpolitických sazeb v posledních měsících a kvartálech s jistým mrazením v zádech či očekáváním, že "někde něco praskne", se dočkali. Překotný posun celé výnosové křivky směrem vzhůru si vyžádal oběti v podobě dvou padlých bank. Zemětřesení je přitom cítit nejen v americkém bankovním sektoru, ale například i v Evropě či Japonsku, kde se bankovní tituly ocitají pod výprodejním tlakem. Pamětníkům okamžitě nabíhají vzpomínky na dekádu a půl staré události. Současná situace ale vypadá v řadě podstatných ohledů jinak. 

Předně je zde právě ona zkušenost z roku 2008 a Fed ví, co následovalo po pádu Lehman Brothers. Razantní reakce (Bank Term Funding Program), tedy neomezená garance vkladů a možnost dostat se až na rok likviditě v plné hodnotě zástavy (a nikoliv nižší tržní hodnotě např. dluhopisů) za roční OIS sazbu s 10bps marží, by měly dost výrazně omezit riziko krizí likvidity a společně odrazovat od dalších runů na banky.

I v případě, že se podaří situaci uklidnit, zůstane ve vzduchu otázka: jaké budou důsledky současných událostí? V delším horizontu například ve vzduchu visí jakýsi precedent, že i garance vkladů bez limitu na velikost je možná. Podstata tohoto opatření evidentně tkví v tom slíbit něco, co pak (snad) nebude muset být masivně aktivováno. I tak by ale najednou, podobně jako u energií v prostředí cenových stropů, mohlo být trochu více jedno, kterého poskytovatele finančních služeb klient zvolí...

Krátkodobě se pak čeká zejména na to, co Fed udělá se sazbami a jaká bude jejich terminální úroveň. Tržní sázky na další růst znatelně ochladly a například pro konec letošního roku trh čeká sazby o více než 100bps níže než před týdnem. A pro nadcházející zasedání (21.-22.3.) nyní významná část trhu čeká jejich stabilitu, přičemž většinově je v cenách obsažena sázka na růst o 25 bps (oproti 50 bps před týdnem).

Nabízí se totiž myšlenka, že razantní stabilizační opatření mají Fedu rozvázat ruce a umožnit další růst sazeb. Případné problémy ve finančním sektoru pak řešit jinými nástroji. V tomto kontextu je možná vhodné připomenout Tinbergenovo pravidlo hospodářské politiky z hloubi minulého století. To ve zkratce říká: kolik cílů, tolik nástrojů. A sazby jsou nástrojem pro ovlivňování inflace.

TRHY
Koruna

Podstatný nárůst averze k riziku v souvislosti s turbulencemi v americkém bankovním sektoru se koruně logicky nelíbí, což vedlo k jejímu oslabení nad 23,70 EUR/CZK. Přenos nákazy do Evropy, respektive konkrétně do Česka je v tuto chvíli relativně málo pravděpodobný, jak ostatně včera ubezpečovali i jednotliví členové bankovní rady (Eva Zamrazilová a Jan Procházka). Koruna však zůstane citlivá na další vývoj bankovní krize v USA, respektive celkové globální nálady. Do toho dnes přijdou na řadu i důležitá americká inflační data, která mohou zamíchat kartami co se týče výhledu na tržní sazby – ty prudce zkorigovaly nejen v USA a eurozóně, ale také v tuzemsku. Aktuálně tak peněžní trh zaceňuje do konce letošního roku pokles sazeb až na 6 %.

O poklesu úrokových sazeb na konci tohoto roku ostatně včera hovořil i Tomáš Holub, a to za předpokladu, že bude inflace na jednociferné úrovni a směřovat k 2% cíli. Sám Holub by však i nadále preferoval alespoň symbolické zvýšení sazeb jako signál odhodlanosti centrální banky v inflačním boji.

Eurodolar

Divoká jízda na splašené americké výnosové křivce vyvolaná bankovní mini-krizí způsobila výraznější volatilitu na hlavních devizových trzích, přičemž eurodolar patřil spíše k těm méně volatilním měnovým párům. Prozatím přitom platilo, že nárůst averze k riziku spíše dolaru ubližoval, neboť problémy některých menších amerických bank byly brány jako spíše lokální (amerického charakteru). To by se však mohlo změnit.

K návratu tradičního chování eurodolaru: nárůst averze k riziku => EUR/USD dolů, by mohla přispět dnešní americká data ohledně únorové inflace. Za normálních okolností by šlo o nejdůležitější vstupní údaj pro nadcházející zasedání, avšak tržní očekávání ohledně sazeb Fedu determinují primárně finanční trhy, resp. to jakým způsobem se daří zažehnat hrozbu finanční nákazy. Nicméně únorová americká inflace bude důležitá, neboť upozorní na makroekonomický problém, který stále nezmizel a centrální banka jej musí řešit. My od amerických únorových čísel čekáme poměrně vysoké hodnoty (jádrová inflace by v meziročním srovnání mohla dokonce stagnovat), což může celou situaci Fedu pěkně zkomplikovat. Trh totiž bude muset čelit tomu, že Fed si nebude moci dovolit dát pauzu ve zvyšování úrokových sazeb, což přinese nejen nárůst krátkodobých dolarových sazeb, ale i větší obavy. V takovém momentě se eurodolaru podle nás již dařit nebude.



Čtěte více:

Po SVB padla Signature Bank. Nervozita tlačí dolů akcie bank v Evropě. Erste -6 %
13.03.2023 11:25
Akcie evropských bank jsou nadále pod tlakem po krachu amerických bank...
Týdenní výhled: Krach si říká SVB, bankovní sektor se otřásá
13.03.2023 13:38
Nosné téma tohoto týdne bylo dáno už v závěru toho minulého. Jmenuje s...
Kolabující banky jako požehnání? Akcie obracejí nahoru
13.03.2023 17:44
Americké i evropské banky dál trpí. First Republic Bank si už prošla p...
Rozpačité pondělí na Wall Street
13.03.2023 21:33
Americké akcie zahájily obchodování v záporu a zprvu se tak zdálo, že ...

Váš názor
  •  
    14.03.2023 11:53

    Opäť VŠETKO (?!) BUDE SANOVAŤ ŠTÁT ?? - toto už NIE JE KAPITALIZMUS .. Štát týmito rozhodnutiami úplne potláča zodpovednosť jednotlivca / firmy , za to akú si vyberie dôveryhodnú banku alebo poskytovateľa energií a finančných a iných služieb..._____ Každý kto by sa vzpriečil mantre: takmer VŠETKY STRATY (nárast nákladov) KOMPENZOVAŤ___ je označený za ´sociálneho odľuda___..._Populistické vlády takmer bez mihnutia oka podporovali extra rast dôchodkov (pritom zamestnanci súkromných firiem - majú často rast miezd menej ako +5% !!) _____a (teraz v SR) gejzír rôznych "POMOCÍ ĽUĎOM" ako až Žobranie (od r.2021) mnohých odvetví o štátne SUBVENCIE (aj formou znížených alebo dokonca až odpustených daní a odvodov) napr. na elektr. autá..... _____A samozrejme takmer VŠETCI unisono volajú po nižších daniach a odvodoch... Ľudia a politici sa jednoduch NECHCÚ POUČIŤ z príkladov bankrotujúcich krajín ako Argentína, Grécko, Libanon alebo Srí Lanka....
    SFX
    •  
      14.03.2023 12:09

      "I tak by ale najednou, podobně jako u energií v prostředí cenových stropů, mohlo být (trochu více) jedno, kterého poskytovatele finančních služeb klient zvolí... " ____ tak ako píšem aj vyššie.... opäť sa zámerne (tak ako v r.2008, 2009) štát nechce brať do úvahy pri rozhodovaní__ riziko podpory Morálneho hazardu.... a všetko je podriadené len tomu, aby sa nezačala šíriť (čo i menšia) finančná nákaza ... to len bude podporovať ďalšiu Nezodpovednosť pri riadení rizík..
      SFX
  •  
    14.03.2023 9:34

    to je jenom důsledek představy, že můžeme na dluh nekonečné růst do nebes....
    abc1
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data