Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hindenburg Research zveřejnil svou krátkou pozici na platební společnosti Block (-20 %). Údajně klamala investory

Hindenburg Research zveřejnil svou krátkou pozici na platební společnosti Block (-20 %). Údajně klamala investory

23.03.2023 14:17, aktualizováno: 23.3. 15:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Akcie Block klesly poté, co Hindenburg Research oznámil svou krátkou pozici sázející na pokles akcií. Jako důvod uvedl, že tato platební společnost vedená Jackem Dorseym klamala investory. Dorsey byl rovněž spoluzakladatelem Twitteru.

5

Akcie Block klesaly po otevřením trhu v New Yorku o 20 % na 58,35 USD. Nyní odepisují 14 %. Na e-mailovou žádost o komentář od Bloomberg News mimo běžnou pracovní dobou zatím firma neodpověděla. Hindenburg svou zprávu zveřejnil po dvouletém vyšetřování.

Investoři mají již dlouho obavy z Cash App a také mnoha jejích konkurentů, jako je společnost PayPal Holdings. Ale Hindenburg ve svém výzkumu tvrdí, že problémy Cash App jdou hlouběji a lze u ní vysledovat nedostatky v dodržování předpisů.

"Většina analytiků je nadšená z postpandemického růstu platformy Cash App s očekáváním, že jejích 51 milionů aktivních uživatelů měsíčně spolu s nízkými náklady na akvizici zákazníků povedou k vysokému růstu marže a poslouží jako budoucí platforma pro nabídku nových produktů. Náš průzkum však ukazuje, že společnost Block vysoce nadhodnotila počet svých skutečných uživatelů, a naopak podhodnotila náklady na získávání zákazníků. Bývalí zaměstnanci této společnosti odhadují, že 40 % až 75 % účtů, které kontrolovali, byly falešné, zapletené do podvodu anebo se jednalo o další účty spojené s jedinou osobou," píše ve svém reportu Hindenburg Research.

Aplikace Cash App podle Hindenburg Research pravděpodobně umožňovala podvodníkům během pandemie zneužívat vládní stimulační programy. Stát Massachusetts v reakci na žádost o veřejné záznamy uvedl, že usiluje o vrácení více než 69 000 plateb podpory v nezaměstnanosti z banky stojící za účty Cash App, což převyšuje částku velkých bank, jako je JPMorgan Chase a Wells Fargo, které mají mnohem více zákazníků. „Block ignoroval interní i externí varování, že uživatelé používají stejné číslo bankovního účtu k přijímání vládních finančních prostředků, což je bezostyšným signálem podvodu,“ uvedl Hindenburg ve zprávě. „Několik klíčových výpadků v compliance procesech Cash App umožnilo získat v platebních podvodech miliardy."

Navíc podle zprávy přístup společnosti k dodržování předpisů ve stylu „divokého západu“ usnadnil hromadné vytváření účtů k podvodům. "Aplikace Cash je uváděna jako 'zdaleka' nejpoužívanější aplikace při nahlášeném sexuálním otroctví v USA, podle přední neziskové organizace. Několik stížností ministerstva spravedlnosti rovněž uvádí, že aplikace Cash se používá k usnadnění obchodování se sexem, včetně obchodování s nezletilými," stojí v reportu.

Hindenburg se zaměřil také na nákup Afterpay za 29 miliard dolarů, která poskytuje službu "kupte nyní, zaplaťte později". Investoři tuto akvizici čím dál více kritizují, protože ztráty spojené s poskytovanými půjčkami v posledních čtvrtletích prudce vzrostly a přitáhly pozornost regulačních orgánů.

"Akcie má dobrou hodnotu, ale znepokojuje nás prevalence jakékoli trestné činnosti a to, jak by to mohlo ovlivnit sentiment investorů," uvedli analytici Robert W. Baird & Co. David Koning a Robert Bamberger v komentáři pro klienty o zprávě Hindenburgu.  "Je těžké přesně zjistit, jaký dopad by to mohlo mít, i když v dost hrozivém případě, pokud by osekali 20 % účtů, by to mohlo mít asi 8% celkový dopad na hrubý zisk."

Tržní hodnota firmy Block dosáhla vrcholu na téměř 130 miliardách dolarů v roce 2021, ale její akcie od srpna téhož roku klesly o více než 70 %. Dorsey a spoluzakladatel James McKelvey během pandemie společně prodali akcie za více než 1 miliardu dolarů, uvedl Hindenburg ve zprávě.

ARK Investment Management investorky Cathie Wood drží v Blocku 1,66 %, vyplývá z údajů sestavených agenturou Bloomberg, a Block tak má pátý největší podíl na základě váhy na ARK Innovation ETF.

Není to přitom poprvé, co byl Block obviněn z klamání investorů. V loňském roce podal akcionář Blocku na společnost stížnost a obvinil ji z toho, že několik měsíců čekala, než sdělila, že její bývalý zaměstnanec vynesl jména zákazníků a makléřské informace. To následně způsobilo pokles cen akcií.

Podobná zpráva o společnosti miliardáře Gautama Adaniho v lednu vedla k výprodeji akcií, když jej tento „shortař“ obvinil z účetních podvodů a manipulace s akciemi. Rovněž zpráva Hindenburgu o výrobci elektromobilů Nikola ze září 2020 poslala akcie dolů a vedla k trestnímu obvinění vůči zakladateli společnosti Trevoru Miltonovi. Ten byl v říjnu odsouzen za podvádění investorů.

6

Zdroj: Bloomberg, Hindenburg Research

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Nejbohatší člověk Asie odráží útok spekulantů, akcie jeho firem prudce oslabily
27.01.2023 11:43
Nejbohatší člověk v Asii, indický podnikatel Gautam Adani, odráží útok...
Nekupujte akcii jen proto, že na ni má někdo opačný názor než vy
03.03.2023 15:38
Americké akcie jsou vysoko nad úrovněmi, které by implikovalo dění běh...
Investiční firma GQG Partners investuje do čtyř firem z indické skupiny Adani
03.03.2023 9:31
Obchodní impérium indického miliardáře Gautama Adáního získalo investi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů