Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gigant luxusu LVMH se stal první evropskou firmou, jejíž hodnota přesáhla 500 miliard dolarů

Gigant luxusu LVMH se stal první evropskou firmou, jejíž hodnota přesáhla 500 miliard dolarů

24.04.2023 16:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Tržní hodnota LVMH díky vzkvétajícímu prodeji luxusního zboží v Číně a posilujícímu euru přesáhla 500 miliard dolarů, čímž se tato firma stala první evropskou společností, která tohoto milníku dosáhla. Tento úspěch přichází necelé dva týdny poté, co se LVMH díky nárůstu tržeb za první čtvrtletí zařadil mezi 10 největších světových společností. A poté, co jeho rival Hermes International zveřejnil svá vlastní silná čísla a posílil tím názor, že znovuotevření Číny po pandemických blokádách podporuje růst celého odvětví.

01

Rostoucí hodnota společnosti zvýšila bohatství nejbohatšího člověka světa, Bernarda Arnaulta, který prostřednictvím řady akvizic vybudoval z LVMH globální velmoc. Jeho jmění činí podle Bloomberg Billionaires Indexu téměř 212 miliard dolarů.

LVMH a jeho francouzští rivalové ze sektoru luxusu jsou pro evropský akciový trh tím, čím byl Big Tech pro USA - dominantními podniky, jejichž růst se drží, ať už ekonomika narůstá či slábne. To je evidentní z žebříčku firem podle globální tržní hodnoty, kterému vévodí řada technologických společností, a kde se LVMH stal nejnovějším účastníkem, když obsadil 10. místo.

„Luxusní akcie ztělesňují to nejlepší, co akciový trh v tuto chvíli nabízí: expozici vůči čínské spotřebě, která díky své cenové síle stále překvapuje vzestupem a robustními marže,“ řekla Lilia Peytavin, evropská portfoliová stratéžka z Goldman Sachs. Paříž. "To odlišuje luxus od technologií, jejichž marže již několik čtvrtletí klesají." Poptávka po produktech LVMH, tedy po kabelkách Louis Vuitton, šampaňském Moet & Chandon či šatech Christian Dior, se drží i přes riziko prudké inflace a rostoucích sazeb, které by mohly uvrhnout svět do recese.

03

Společnost LVMH tento měsíc varovala, že zaznamenává zpomalení růstu v USA, a to zejména u poptávky po koňaku a koženém zboží. Někteří investoři se proto obávají, že akcie budou nevyhnutelně poškozeny, pokud ekonomika dále zpomalí. V současnosti však paradoxně zvedají hodnotu LVMH v dolarovém vyjádření právě obavy z recese - euro tento měsíc vyskočilo na nejvyšší úroveň za více než rok, když se dolar propadl po rostoucím očekávání trhu, že zhoršující se americká ekonomika přiměje Fed, aby letos snížil úrokové sazby.

Analytici své cílové ceny na akcie LVMH po prudkém růstu dále zvyšují. Vidí prostor pro další zisky a 30 z 36 analytiků sledovaných agenturou Bloomberg má rating na tyto akcie ekvivalentní nákupu. Ashley Wallace z Bank of America očekává, že tyto akcie v příštím roce atakují 1 000 eur. "LVMH je příliš levný vzhledem k atraktivitě sektoru luxusního zboží, jeho silnému portfoliu značek a nejlepšímu provedení ve své třídě," napsala Wallace ve zprávě z 13. dubna.

02

Arnault, předseda představenstva a generální ředitel LVMH, vstoupil do světa luxusu v roce 1984, kdy převzal Boussac Saint-Freres, zkrachovalou textilní skupinu, která ale vlastnila klenot - značku Christian Dior. Většinu ostatních podniků společnosti divestoval a zisk využil k nákupu kontrolního podílu ve společnosti LVMH, jejíž dvě hlavní společnosti, Louis Vuitton a Moet Hennessy, se v roce 1987 sloučily. Během následujících tří desetiletí a prostřednictvím desítek akvizic vybudoval z LVMH luxusní monstrum prodávajícího vše od lihovin, přes kožené zboží, až po šperky prostřednictvím více než 5 600 obchodů po celém světě. Také rychle pochopil, že se Čína stane klíčovým trhem a v roce 1992 otevřel první obchod Louis Vuitton v Pekingu.

Nic nenasvědčuje tomu, že by Arnault měl v úmyslu v dohledné době odstoupit. LVMH loni zrušila věkovou hranici pro svého generálního ředitele, což mu umožňuje zůstat v čele až do 80 let. Arnault, 74, a jeho rodina vlastní 48 % akciového kapitálu LVMH.
Silný výkon LVMH z něj udělal nejbohatšího člověka na světě, před Elonem Muskem a Jeffem Bezosem, ale také vyvolal nelibost v jeho rodné zemi. 13. dubna demonstranti krátce zaútočili na sídlo LVMH na luxusní Avenue Montaigne. Členové odborů tak vyjádřili svůj hněv proti plánům prezidenta Emmanuela Macrona zvýšit minimální věk odchodu do důchodu a naléhali na to, aby jakýkoli schodek v penzijním systému byl kompenzován zvýšením daní podnikům, jako je právě toto luxusní monstrum.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Čtěte více:

Nejbohatším člověkem je podle Forbesu Arnault, v Česku vede Kellnerová
04.04.2023 12:51
Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časo...
Hodnota LVMH se blíží půl bilionu USD, je v desítce nejhodnotnějších firem světa
14.04.2023 8:50
Hodnota francouzského výrobce luxusního zboží LVMH se blíží půl bilion...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university