Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Důležitý, ale neviditelný antimonopolní úřad

Rozbřesk: Důležitý, ale neviditelný antimonopolní úřad

07.12.2023 9:02
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Ministr zemědělství Marek Výborný v tomto týdnu oznámil, že obchodní řetězce v lednu zvýší ceny navzdory poklesu DPH. Neformální tlak ze strany politiků tak opětovně nezafungoval a hrozí, že zvýšené marže napříč vertikálou zemědělci-potravináři-obchodníci nemusí zkrotit ani zdecimovaná poptávka. Efektivní nástroje nicméně nedrží v rukou vláda, ale především Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), o jehož úloze se v rámci aktuální inflační epizody příliš nemluví.

Primárním cílem všech antimonopolních úřadů je zajistit funkční tržní prostředí, které bude přinášet prospěch spotřebitelům. Zcela konkrétně má ÚOHS za úkol chránit hospodářskou soutěž, ať již sankcionováním zneužití dominantního postavení, rozbíjením kartelů nebo nepovolením fúze.

V tomto ohledu však tuzemský antimonopolní úřad plní svou roli jen částečně. Zabývá se totiž většinou menšími kauzami a nejvíce energie věnuje oblasti dohledu nad veřejnými zakázkami. To je samo o sobě netypické a vysvětluje, proč ÚOHS v mezinárodním srovnání dlouhodobě zaostává, jak ukazuje nedávná analýza skupiny Frank Bold. Důsledkem je nežádoucí upozadění agendy hospodářské soutěže, jež stojí oproti veřejným zakázkám stranou zájmu veřejnosti, politiků i odborníků.

V tuzemských podmínkách je přitom tento přístup zvláště problematický, neboť v mnoha sektorech evidujeme oligopolní strukturu se sníženou mírou konkurence. Například u obchodních řetězců náleží pěti největším hráčům 84 % trhu, přičemž sám ÚOHS poukazuje na oligopolní struktury také v případě producentů a zpracovatelů mléka, másla nebo kuřat. V sektorovém šetření v první polovině roku však antimonopolní úřad nenašel na těchto trzích zásadní problém, a to navzdory netypickému zvyšování marží v době rostoucích nákladů a poklesu domácí poptávky…

Z pohledu důležitosti lze antimonopolní úřad připodobnit k České národní bance. Ta však pravidelně čelí odborné oponentuře, ať již ze strany nás makro analytiků v bankách, akademiků nebo samotného businessu. V případě ÚOHS tomu tak není, přestože jeho role pro hladké fungování ekonomiky je nezastupitelná. Úřad pak nečelí tlaku řešit složitější případy, zejména kartely a zneužití dominantního postavení, které by dotáhl do zdárného konce. Výsledkem je málo aktivní antimonopolní úřad, a to i v takto turbulentních časech, kdy může být jeho pasivita pro ekonomiku velmi nákladná.


*** TRHY ***

Koruna

Nad očekávání dobrá čísla z maloobchodu a vidina alespoň lehkého oživení spotřeby domácností v posledním čtvrtletí včera pomohla koruně udržet se v úzkém rozmezí 24,20-24,30 EUR/CZK. Dnes přijde na řadu říjnový výsledek tuzemského průmyslu, jehož výkonnost byla ve třetím kvartále nepřesvědčivá, zčásti díky obnoveným problémům v dodavatelských řetězcích. Předstihové indikátory (PMI) dávají tušit, že jakékoli oživení bude křehké a v nejbližších měsících počítáme s tím, že domácí průmyslová výroba zůstane pod tlakem.

Eurodolar
Eurodolar se posunul nepatrně níže a to přesto, že dolarové sazby pokračovaly v sestupu. ADP report z amerického trhu práce totiž potvrdil naše obavy, že v průběhu týdne budou z USA přicházet slabší data.
Trh se tak pomalu bude upínat z zítřejším klíčovým statistikám z USA (payrolls za listopad), přičemž pomalu narůstající averze k riziku může dolar udržovat silný.

Regionální Forex
Polská centrální banka ponechala v souladu s všeobecným očekáváním hlavní úrokové sazby beze změny. NBP se nově po parlamentních volbách drží rétoriky, že nejistota ohledně fiskální politiky a vývoje regulovaných cen neumožňuje pokračovat v cyklu snižování sazeb. Ty zřejmě zůstanou beze změny až do března, což je pochopitelně pro zlotý dobrá zpráva.

Akcie
Slabší čísla z trhu práce zvyšují sázky na dřívější snižování sazeb Fedu, ale na druhé straně vzbuzují obavy z dalšího ekonomického vývoje v zámoří. Včera v úvodu vše nasvědčovalo tomu, že převládnou optimisté z prvního zmiňovaného tábora, ale nakonec otěže převzali medvědi a jejich strach o zdraví největší světové ekonomiky. Hlavní indexy na Wall Street tak včera zavřely v červených číslech. Za zmínku rozhodně stojí další propad ceny ropy, když cena americké ropy WTI oslabila o více než 4 % na 69,3 USD/barel. Cena ropy se tak ocitla nejníže od konce června.


 
 
 

Čtěte více:

Průběh akciového cyklu a trh v roce 2024
06.12.2023 17:30
Pomyslný učebnicový cyklus by na akciovém trhu měl probíhat zhruba nás...
Fidelity: Výhled pro trh ETF na rok 2024
07.12.2023 6:18
ETF 2.0: rok 2024 přinese zvýšený zájem investorů o ETF podložená výz...

Váš názor
  • ÚOHS a oligopolní struktury
    07.12.2023 9:42

    ÚOHS není samospasitelný. Pouze kontroluje tržní situaci. To, že je Česko malým trhem, nezměníme, dokus se zcela neharmonizuje trh EU. To, obchodní řetězce i výrobci pečiva a masných výrobků a mléka působí na oligppolním trhu nepotlačí ÚOHS sám o sobě šetřeními a pokutami. Pracovat na tom musí celá veřejná sféra. V čem je problém? Nezájem o podnikání. I v těch nejodlehlejších oblastech s vysokou nezaměstnností ovládají maloobchod Vietnamci. Češi pracovat nebudou. Pekárny jsou hromadně skupovány, protože pro majitele je jednodušší pracovat jako vedoucí, ne jako majitel se všemi výhodami pracovního poměru. Dokud se nezmění situace na trhu práce a pozice podnikatele a živnostníka v naší společnosti, tržní ekonomika fungovat nebude.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
09.05.2024
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.