Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Než otevře Wall Street: Microsoft, Alphabet, AMD, Starbucks

Než otevře Wall Street: Microsoft, Alphabet, AMD, Starbucks

31.01.2024 14:04
Autor: Martin Uher, Patria Finance

Americké indexy včera v průběhu obchodní seance oslabovaly. První ránu utrpěly těsně po otevření burzy, kdy byla reportována data o otevřených pracovních pozicích formou takzvaných JOLTS, které byla silnější, než trh čekal. To nastartovalo pokles, který se nesl téměř celou obchodní seancí. V nočních hodinách, po uzavření burzy, jsme pak dostali čtvrtletní výsledky společností jako je Microsoft, Alphabet, AMD a Starbucks (o všech jmenovaných níže v textu).

Nejdůležitější událostí dnešního dne bude měnově politické rozhodnutí FEDu. Tam investoři neočekávají změnu sazeb, ale spíše se zaměří na tiskovou konferenci předsedy Powella, kde by mohl naznačit, jaká panuje nálada mezi členy rady. Negativní komunikace s náznakem vyšších sazeb po delší dobu by byla pro akcie zcela jistě negativním impulsem, který by je mohl posunout na nižší úrovně.

Ve 13:50 SEČ futures na hlavní indexy indikují: S&P 500: -0,45 %, NASDAQ 100 -1,02 % a Dow Jones +0,12 %. V Německu DAX : -0,02 % a v Praze index PX : +0,15 %.

Mezi největší pohyby amerického premarketu patří:

Microsoft (MSFT) oslabuje o 0,3 %. Přestože analytici vidí výsledky pozitivně, tak tržní očekávaní byla nad reálnými možnostmi firmy, a tak akcie Microsoftu drobně oslabují. Společnost oznámila tržby ve výši 62,02 mld. USD, čekalo se 61,14 mld. USD. Lepší je i reportované EPS ve výši 2,93 USD, čekalo se 2,78 USD. Nesledovanější divize Cloudových služeb hlásí tržby ve výši 33,7 mld. USD, čekalo se 32,21 mld. USD. Morgan Stanley komentuje, že výsledky prezentují sílu Microsoftu v oblasti umělé inteligence, kterou již společnost dokázala přetavit na reálné výsledky formou monetizace. Bloomberg Inteligence dodává, že společnost ukázala dobrý růst cloudové služby Azure, a očekávají, že v následujících dvou čtvrtletích služba poroste rychlejším tempem.

Alphabet (GOOGL) propadá o 5,2 %. Investoři jsou zklamání zejména slabším výsledkem divize Advertising (reklama), která je slabší, než se očekávalo. Druhým faktorem, který investory znepokojuje je služba Google Search, u které investoři vyjadřují obavy toho, že bude překonána službami jako ChatGPT a dalšími technologiemi s AI. Google tedy doručil tržby ve výši 86,31 mld. USD, čekalo se 85,36 mld. USD. Zmiňovaná divize reklamy reportuje tržby ve výši 65,52 mld. USD, čekalo se 65,8 mld. USD. Na druhé straně příjemně překvapil Google Cloud, který reportuje tržby ve výši 9,19 mld. USD, čekalo se 8,95 mld. USD. EPS je oznámeno ve výši 1,64 USD, čekalo se 1,59 USD. Analytici obecně komentují, že společnost doručila zdravé výsledky, které ale pro trh nejsou dostatečné. Bloomberg Inteligence (BI) dodávají, že slabší výsledek reklamní divize je nejspíše způsoben pomalým růstem impresí, za kterým stojí omezení sledovacích cookies ve webových prohlížečích. Na druhé straně ale BI chválí, že nedávné snížení nákladů a lepší výsledky Cloudu mohou naznačit růst marže v budoucnosti.

Advanced Micro Devices (AMD) oslabuje o 5 %. Společnost oslabuje zejména kvůli slabšímu výhledu tržeb, který prezentovala. Analytici komentují, že výhled společnost je velmi slabý, ale zároveň vyjadřují optimismus ohledně umělé inteligence, kde by poptávka po speciálních čipech mohla společnost nastartovat k dalšímu růstu. Společnost očekává, že v prvním čtvrtletí dosáhnou tržby částky v rozmezí 5,1 až 5,7 mld. USD, trh čekal 5,77 mld. USD. Upravenou hrubou marži společnost očekává zhruba na úrovni 52 %, trh čekal 51,8 %. Výsledky sami o sobě jsou v souladu s očekáváním trhu. Upravené EPS ve výši 77 centů je přesně v souladu s tržním očekáváním. Tržby společnost oznámila ve výši 6,17 mld. USD, čekalo se 6,13 mld. USD. Analytici se shodují, že společnost sice doručila dobré výsledky, ale slabší výhled investorům jednoznačně radost neudělá. Analytici z Wells Fargo dokonce doporučují akcie k nákupu, neboť očekávají, že nový čip MI300X vypadá velmi pozitivně a mohl by nastartovat další růst tržeb.

Starbucks (SBUX) posiluje o 3,9 %. Společnost prezentovala lepší než očekávané výsledky, přičemž hlavním tahounem jsou data o růstu transakcí, které rostly o 3 %, čekalo se 2,43 %. Na druhé straně stojí slabší výsledek z Číny, kde společnost prezentovala růst o 10 %, ale trh čekal 16,1 %. Tržby a marže společnosti jsou víceméně v souladu s očekáváním, o trochu horší je upravené EPS ve výši 90 centů, čekalo se 93 centů. Wells Fargo komentují, že výsledky v souladu s očekáváním jsou pro společnost dobrým základem, který ukazuje, že nastavené cíle v roce 2024 jsou reálně splnitelné. Piper Sandler dodávají, že společnost a investoři se budou muset při dalších výsledcích zaměřit na Čínu a místní trh.

 
 

Čtěte více:

Investoři čekali od techů příliš. Podobné je to s dnešním Fedem
31.01.2024 10:48
Včerejší výsledky velkých techů nezklamaly, ale na vysoká očekávání in...
BloombergNEF: Poptávka po autech se spalovacím motorem byla na vrcholu roku 2017
31.01.2024 11:30
Celosvětový prodej vozů se spalovacím motorem byl na vrcholu v roce 20...
Výsledky Alphabet: Slabší růst reklamy a obavy o osud vyhledávače posílají akcie dolů
31.01.2024 12:18
Alphabet (GOOGL) ohlásil výsledky za čtvrté čtvrtletí, které překonaly...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data