Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Renáta Kellnerová mění tvář PPF, skupinu otáčí víc na Západ

Bloomberg: Renáta Kellnerová mění tvář PPF, skupinu otáčí víc na Západ

05.02.2024 15:07
Autor: ČTK

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Od převzetí kontroly nad PPF Kellnerová dohlíží na expanzi podniku a na jeho ústup z Asie. Konglomerát, který má sídlo v Praze, působí v 25 zemích, zaměstnává 61.000 lidí a věnuje se aktivitám v telekomunikacích, médiích, finančních službách či v elektronickém obchodování.

V rozhovoru, který Kellnerová vedla přes e-mail a který byl podle Bloombergu jejím prvním veřejným komentářem pro média od převzetí vedoucí úlohy v PPF, manažerka vyprávěla o náročných začátcích. Po manželově nečekané smrti se nejprve musela seznámit se složitými aktivitami podniku.

"První prioritou bylo zajistit stabilitu PPF a pak znovu začít rozvíjet podnikání,“ říká šestapadesátiletá Kellnerová. "Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní záležitost a že mým úkolem je připravit naše děti na to, aby jednou mohly tu skupinu samy vést."

Kellnerová od převzetí vedoucí role v podniku už na tomto obchodním impériu zanechala svůj otisk. Dohlížela na významný odklon od Asie, kdysi klíčového zdroje příjmů skupiny, a přesunula pozornost zpět na západní trhy. Vybrala si nového výkonného ředitele a rozešla se s některými blízkými spojenci svého zesnulého manžela. Firmu přivedla do úplného rodinného vlastnictví, když odkoupila podíly dvou menšinových akcionářů, a následně jmenovala sebe a své tři dcery do představenstva nové holdingové společnosti. V ní je uložen veškerý jejich majetek.

Z Kellnerové je teď nejbohatší žena ve střední Evropě, odhadované čisté jmění rodiny podle indexu miliardářů agentury Bloomberg činí 11,8 miliardy dolarů (více než 273 miliard Kč). Kellnerová stále více času věnuje přijímání klíčových investičních rozhodnutí. Jako ústřední bod svého přístupu uvádí úzkou spolupráci s výkonným ředitelem PPF Jiřím Šmejcem, jedním z Kellnerových bývalých investičních partnerů.

"Pokud to situace vyžaduje, jsme schopni rozhodnout o obchodech za jediný víkend," řekla v rozhovoru s Bloombergem. "V PPF jsme hrdí na to, že jsme velmi flexibilní v reakci na investiční příležitosti," dodává manažerka.

Skupina PPF není typickým investičním fondem s předepsanými pravidly, co a jak dlouho má v portfoliu držet. A to je podle Kellnerové přednost. "Můžeme být trpěliví," upozorňuje. "A proto krátkodobé výnosy nejsou primárním parametrem, když zvažujeme investiční příležitosti," dodává.

Kořeny PPF sahají do začátku 90. let, do doby těsně po pádu komunismu, kdy Československo začalo prodávat státní majetek. Využilo k tomu kuponovou privatizaci, kdy lidé mohli vyměnit investiční kupony za nově vydané akcie firem či podílové listy investičních fondů. Jak se společnost PPF vyvíjela, její aktiva se postupně rozrostla na současných zhruba 43 miliard dolarů (téměř 998 miliard Kč), píše Bloomberg.

Díky prodeji státního majetku po pádu komunismu je nyní v České republice několik velmi bohatých rodin. Vedle Kellnerových je to například realitní magnát Radovan Vítek nebo podnikatel Pavel Tykač, který se věnuje zejména energetice.

Foto: PPF

 

Čtěte více:

Jak investovat do nejlepších akcií z nejsilnějších sektorů? WEBINÁŘ s hlavním makléřem Palem Mokošem už DNES od 15:00
06.02.2024 14:46
Chcete být zainvestovaní do nejlepších akciích z nejsilnějších sektorů...
OECD zlepšila výhled růstu ekonomiky, varuje ale před útoky v Rudém moři
05.02.2024 11:47
Globální ekonomika si v letošním roce povede lépe, než se čekalo. Ve s...
Týdenní výhled: Akcie přísnějšímu postoji Fedu odolávají. Sníží ČNB sazby o 25, nebo rovnou 50 bodů?
05.02.2024 12:33
Tento týden se nečeká příliš důležitých dat ze zámoří. Hlavním bodem b...
Než otevře Wall Street: Catalent, Boeing, McDonald´s
05.02.2024 13:23
Hlavní akciové indexy uzavřely minulý týden silným růstem, a tak se S&...

Váš názor
  •  
    05.02.2024 16:24

    Jo a obávám se toho LEX,který nemusí být potřebný pro čez,ale docela by se PPF hodil. To by jim prošla i ta první verze. Jak si nesmyslně nacenili AIR,ZONKY aHOME tak,že ještě chtěli doplatit penězi,a smlouva zastavovala vyplacení dividend až co zbyde po přednostním vyrovnání PPF hotovostí. To by nebyla letošní divi jistá,,jak se ukázalo,zarazit to jde.
    kočák
    • PPF nebrat
      05.02.2024 18:20

      Za sebe to řeším tak že nemám a odmítám jakýkoli produkt který má něco společného s PPF. Prostě účet v Airbank mít nebudu. Ani kdyby dávali 10%. To samé O2 raději budu platit víc v Tmobilu než O2 za stejnou službu.
      Rookie
      • Re: PPF nebrat
        05.02.2024 18:22

        A nestydím se to i říct. Když potkám někoho kdo jejich služby využívá. Sice ho neovlivním ale aspoň ví s kým má dočinění. Komu dává vydělat.
        Rookie
        •  
          05.02.2024 18:24

          Tebe taky vypakovali z O2 ? nebo z Cetinu? Soudy ovšem trvají dlouho.
          kočák
          •  
            06.02.2024 10:42

            Z obou. Ale choval bych se stejně i kdyby ne. Jsou praktiky které neodpouštím. Nejvíc mne ale štve že politici to nastavením zákonů hodně naklonili ve prospěch těchto dle mého mínění dle mne až za hranu morálky. Není možné vytěsnit O2 a za rok z něj vyvést víc než 100 Kč na akcii. Což prokazuje že cena měla být mnohem vyšší. Ale stát to klidně posvětil. Pak stát brečí že lidi kupují na investice jen byty a nezajišťují se na důchod.
            Rookie
            • LEX ČEZ
              06.02.2024 10:44

              Trochu se bojím že LEX ČEZ bude směřovat víc na Monetu než na ČEZ. Možná se mílím ale pokud schválí 75% pro vytěsnění tak nás čeká vytěsnění z Monety za 60 Kč / akcie.
              Rookie
              • Re: LEX ČEZ
                06.02.2024 11:27

                V tom máme shodný názor, obavy mám taky, proto sleduji podíly v Monetě. Ale beru to,že tehdy,když se toho chtěli zmocnit poprvé,tak garantovali,že to odkoupí za 80K. proto přes tuto cenu nelezu. // Jednou se Kellner nivinářům pochlubil,že si ty privatizační zákony psali sami,tedy byli u toho jako poradci. To,že se Tykačovi jde na ruku,jsme se shodli ve skupině vytěsněných, co se soudí o dorovnání.
                kočák
                • To Kočák
                  06.02.2024 11:38

                  Jediné co mne těší že získání 75% je asi stojí celkem slušný peníze už je Moneta přes 100. Na druhou stranu až se přes 75% dostanou a schválí se Lex. Dokáží to rychle dostat pod 70 Kč. Počkaj dva roky a nabídnou 85 a stát jim ještě zapleská jak sou skvělí investoři.
                  Rookie
                  • Re: To Kočák
                    06.02.2024 12:05

                    Obávám se ,že ani LEX moc nepotřebujou, snad jen pro slůvko "přítomných". Ono to vypakování PPF se povedlo podle mě proto,že byl covid, a hlasovalo se písemně.. Účast na VH pro kdekoho není možná. A taky ,pokud by neplatilo,kdo nehlasuje,ten s návrhem nesouhlasí.
                    kočák
                    • LEX ČEZ
                      06.02.2024 15:00

                      Jinak by ten zákon dál neposouvali. Rozkaz zní jasně. Minoritní akcionáři sou oligarchové a musí vládě a nebo jejím kamarádíčkům všechny akcie všech firem na BCPP prodat za 30% hodnoty.
                      Rookie
                      • Re: LEX ČEZ
                        06.02.2024 16:24

                        Toho posunuli do 3čtení?
                        kočák
  • Pro ty, co nemaj paměť:
    05.02.2024 16:05

    Po vytěsnění minoritních akcionářů O2 si následně PPF z firmy loni vytáhla přes 27 miliard korun Zveřejněná výroční zpráva domácí telekomunikační společnosti O2 za loňský rok poodkryla nejen značně pozitivní běžné hospodaření firmy, ale celou řadu výrazných kroků skupiny PPF, která firmu po vytěsnění minoritních akcionářů plně ovládla. Právě pro bývalé minoritní akcionáře lze asi brát výroční zprávu něco jako „červený hadr pro býka“. Po jejím přečtení totiž může působit výše vytěsnění minoritních akcionářů za kurz 270 Kč ještě více podceněná, než mnozí dosud považovali. Jen loni si totiž PPF vlastně na každou akcii O2 z firmy vyplatila 90 Kč.
    kočák
  •  
    05.02.2024 16:01

    Okradli tady kdekoho,pak to zkoušeli na východě,tam jim pšenka nekvetla,tak se vrátili krást domů,jenže už není co. A minority Monety se nedali. Ví všichni,kdo byli okradeni v O2,jak kličkovala s penězi,aby nebyly dohledatelné a těžko vymožitelné. A že se pokouší zlepšit kredit sponzorstvím? Kradenými penězi? Studenti UK ukázali,kam si je může dát a bezcharakterní ZIma je musel odmítnout.
    kočák
    •  
      05.02.2024 16:04

      Minority Monety se nedaly? Z fúze s AIR sešlo ze strany PPF. Minority ba to neměli vůbec žádný vliv.
      Lišák
      •  
        05.02.2024 16:08

        A to si myslíš,že máš pravdu? To bylo po 2hlasování a úpravě parametrů. Já píšu o prvním hlasování-písemném,kdy to bylo odmítnuto minoritami. Zkus si to dohledat.
        kočák
  •  
    05.02.2024 15:25

    Když se tak přiklání na západ proč vytěsnila O2 za směšnou PPF navrženou cenu. Na západě bývá zvykem dát prémii :-).
    Rookie
    •  
      05.02.2024 15:34

      Tím asi mysleli, že se stěhuje na západ. Východní metody si zachovává.
      al321
      •  
        05.02.2024 15:42

        Ono asi v Číně by jí podobnou koupi neodsouhlasili :-) .
        Rookie
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data