Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Přirozená reálná dlouhodobá úroková míra směřuje na sever

Rozbřesk: Přirozená reálná dlouhodobá úroková míra směřuje na sever

23.05.2024 10:49
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Reálné úrokové sazby zůstávají ve světě a speciálně pak v USA vysoko, a to nehledě na to, že inflace opravdu slábne, a tudíž i potřeba centrálních bank držet krátkodobé nominální sazby začíná polevovat. Jen pro představu - např. forwardově počítaná reálná úroková míra “pět let za pět let” odvozená z dolarové výnosové křivky se stále bezpečně pohybuje nad 2 %. Takto vysoké hodnoty byly jednak k vidění naposledy cca před 15 lety a jednak obdobná fakticky situace panuje i na eurové či librové výnosové křivce. Obojí by mohlo naznačovat, že se globálně zvýšila tzv. přirozená dlouhodobé reálná úroková míra. Proč se tak stalo? Za nárůstem rovnovážné reálné úrokové míry hledejme důležité strukturální změny, které určují rovnováhu globálních úspor a investic. Připomeňme si jen ty klíčové z nich:

1. Včerejší fantastické výsledky hlavního výrobce výrobce čipů pro umělou inteligenci - společnosti NVIDIA - jsou jen dalším důkazem toho, že minimálně část vyspělého světa zažívá pozitivní šok do produktivity. S ním je spojená vyšší míra investic, což za jinak stejných okolností tlačí reálnou úrokovou míru vzhůru;
2. Navzdory tomu, že řada vyspělých zemí G7 se těší rekordně nízké míře nezaměstnanosti, tak v jejich fiskálních knihách panuje stále velká nekázeň. Ať již to je z důvodu vyšších výdajů na obranu resp., ESG či dluhovou službu tak země jako USA, Francie, Itálie či Japonsko nedokázaly od covidové epizody stlačit rozpočtové deficity výrazněji pod 5 % HDP. Speciálním případem je pak Čína, která s ohledem na veřejnou podporu kolabujícímu realitnímu sektoru zřejmě skončí s nejvyšším deficitem od roku 2020. To dohromady neznamená nic jiného než, že míra úspor z důvodu horšího hospodaření veřejného sektoru globálně klesá a může tak tlačit globální rovnovážnou reálnou úrokovou míru výše.
3. A konečně do hry může vstoupit i klesající míra soukromých úspor ve vyspělých zemích, která je spojena s efektem stárnutí populace. Odchod silných populačních ročníků do důchodu (v USA baby-boomers, u nás např. husákových dětí) zjednodušeně znamená, že na jednoho ekonomicky aktivního jedince bude připadat více důchodců. Pokud nedojde k adekvátnímu navýšení věku k odchodu do důchodu či pokud vyšší střední délka života nepřiměje dnešní ekonomicky aktivní, aby více spořili, tak výsledkem bude pokles míry úspor a opět tlak růst rovnovážné dlouhodobé reálné úrokové míry.

Kvantifikovat v praxi nepozorovanou proměnou, jakou je dlouhodobá přirozená reálná úroková míra je velmi obtížné. Spíše než hledat konkrétní číslo, je asi vhodné si říci zdali převažují faktory, které tuto přímo nepozorovanou hodnotu (avšak velmi důležitou) tlačí spíše nahoru či dolů. Z výše uvedeného by přitom mělo zřejmé, že aktuální směr ukazuje na sever.

TRHY

Koruna

Koruna sice během včerejší seance mírně ztrácela, nakonec však udržela pozice v těsné blízkosti 24,70 EUR/CZK. Minimální volatilita jde na vrub absenci významnějších makro čísel, na která si budeme muset v tuzemsku počkat až do příštího týdne. Dnes s zítra se tak obchodování pravděpodobně opět ponese v poklidném duchu a česká měna nebude mít tendenci výrazněji ustřelovat ani jedním směrem.

Eurodolar
Včerejší zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu mírně pomohlo dolaru, neboť se neslo v lehce jestřábím duchu. V podrobném zápisu se totiž objevily věty o tom, že řada amerických centrálních bankéřů je ochotna utáhnout měnovou politiku dále, pokud to bude zapotřebí, resp. pokud se jim budou jevit finanční podmínky příliš uvolněné.
Dnes by se do hry měla konečně dostat také makroekonomická data a to konkrétně indexy podnikatelských nálad PMI. Sledované budou zejména PMI z Německá a eurozóny, kde dochází k postupnému vylepšování podnikatelského sentimentu (což euru pomáhá).

 
 
 

Čtěte více:

Extrémem světových trhů jsou stále Spojené státy na straně jedné a UK na straně druhé
22.05.2024 17:57
Na světových trzích nyní pozorujeme téměř plošnou větší či menší valua...
Pavol Mokoš: Nová maxima na amerických trzích, pozitivní impulzy a sázky na vítěze
22.05.2024 17:15
Po dubnovém ochlazení nyní americké indexy S&P 500, Nasdaq i Dow Jon...
Braňo Soták: Příběh Nvidie je zkrátka neuvěřitelný, velmi pravděpodobně ještě uvidíme nová maxima
23.05.2024 8:02
Soukromý polovodičový cyklus Nvidie se nadále těší pevnému zdraví a v ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.06.2024
8:02Víkendář: Přišel vlastně Apple s něčím převratným?
15.06.2024
15:33Bloomberg: Slabé prodeje elektromobilů stáčí svět dál od čisté nuly
8:06Víkendář: Mladí lidé volají po socialismu, protože neviděli fungující kapitalismus
14.06.2024
22:02Wall Street dál favorizuje AI tituly: ADBE + 14 %  
17:44Co se děje ve firmách?
17:13Reuters: Rusko v květnu zvýšilo vývoz ropných produktů po moři o deset procent
16:59Výprodeje v Evropě nabírají otáčky, americké techy se snaží vzdorovat  
15:58Perly týdne: Na býčím trhu se platí prémie za příběhy o budoucnosti, na medvědím trhu existuje diskont za současnost
14:32Novinky z Patria Finance: Zvýhodnění investic do DIPu a rozšíření Pravidelných investic
14:14Téma cel na čínská elektroauta rozhýbalo Evropu. Německo chce zastavit ztráty pro všechny
13:13Než otevře Wall Street: Adobe, RH  
12:53Výsledky Adobe: Akcie prudce rostou díky AI a zlepšenému výhledu  
12:13Evropské akcie si mohou zapsat nejhorší týden od ledna. Dolů je stahují obavy z politických turbulencí ve Francii
11:26RMS Mezzanine, a.s.: Vnitřní informace
11:20Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace
11:05BoJ mluví o vyšších sazbách a podstatném zmenšení QE, ale jenu to nestačí  
10:35Japonská centrální banka úroky nezměnila, hodlá však omezit nákupy dluhopisů
9:23Akcionáři automobilky Tesla schválili rekordní balík odměn pro Elona Muska
9:08Rozbřesk: Aleš Michl nechává pro červen ve hře 50 bps snížení sazeb, koruna pod lehkým tlakem
9:07ČEZ předal nabídky na stavbu až čtyř jaderných bloků v Česku a jejich preferované pořadí. Síkela chce preferovaného uchazeče oznámit v červenci

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data