Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Parita kupní síly a kurz koruny

Parita kupní síly a kurz koruny

11.07.2002 15:17
Autor: 

Dnes jsme již jednou psali o kurzu. Tentokrát se pokusme podívat, jaký by měl být kurz podle parity kupní síly.

Parita kupní síly je stav, kdy při zanedbání transakčních nákladů a překážek obchodovatelnosti zboží, neexistuje příležitost k arbitrážním obchodům (např. nákup zboží v tuzemsku, prodej v zahraničí a konverze do tuzemské měny a naopak). Pokud by mezinárodní finanční toky zahrnovaly pouze transakce spojené se zahraničním obchodem se zbožím a službami, neměl by se směnný kurz výrazněji odchylovat od parity kupní síly.

Časopis Economist počítá "Big Mac index", který je ve své podstatě výpočtem kurzu, jež by odpovídal paritě kupní síly. Postup je jednoduchý, vezmeme průměrnou dolarovou (či eurovou) cenu sendviče Big Mac v USA (či eurozóně) a porovnáme jí s korunovou cenou stejného sendviče v ČR. Vydělením obou hodnot získáme hledaný směnný kurz. A jaké jsou výsledky. Podle dubnového průzkumu stál Big Mac v USA 2,49 USD (v eurozóně 2,67 EUR), v ČR 56,28 Kč. Kurz koruny k dolaru by tedy měl činit 22,6 CZK/USD, kurz koruny k euru 21,1 CZK/EUR. Aktuální kurz koruny je ve srovnání s těmito výsledky podhodnocen o 24% vůči dolaru a 28% vůči euru. Pro zajímavost ještě uveďme, že podle tohoto způsobu výpočtu by měl kurz dolaru k euru činit 0,93. Uvedené výpočty jsou do určité míry zábavou, výsledky však zpravidla ukazují stejným směrem jako seriozní analýzy.

Pokud bychom chtěli postupovat přeci jen o trochu seriozněji, stačí k výpočtu kurz odpovídajícímu paritě kupní síly vzít údaje o cenových hladinách v ČR a EU a aktuální hodnotu směnného kurzu. Podle našeho výpočtu odpovídá současná cenová hladina v ČR zhruba 48% průměru EU. Jinými slovy to, co si v ČR pořídíme za 48 Kč, nakoupíme v EU za 100 Kč, tj. při aktuálním kurzu (29,25 CZK/EUR) za 3,4 eura. Vypočtený kurz odpovídající paritě kupní síly potom činí zhruba 14 CZK/EUR.

Platnost teorie parity kupní síly však omezují překážky obchodovatelnosti některých druhů zboží a služeb a existence transakčních nákladů. Těžko si představit, že by učitelé češtiny ve statisticky významějším počtu uspěli v zahraničí, nebo že by majitelé nájemních domů převezli své činžovní domy do zahraničí. Směnný kurz navíc neurčují pouze toky zboží a služeb. Dnes převládají finanční transakce investičního charakteru, ať již v podobě přímých zahraničních investic či portfoliových investic. Proto se mohou skutečné směnné kurzy dlouhoudobě významně odchylovat od parity kupní síly. Příkladem jsou některé země eurozóny. Portugalsko má cenovou hladinu na 73% průměru EU, Řecko na 76%. Obě země přitom dosahovaly těchto úrovní konvergence již na začátku 90. let.

David Marek

Váš názor
  • Parita kupní síly a kurz koruny
    17.07.2002 11:34

    Vazeny pane, nejsem ekonom, ale dovolim si pochybovat o Vasich vypoctech. Ziji v Nemecku a pri mych castych cestach do CR se vzdy pokousim nalozit auto vsim potrebnym, abych se pokudmozno vyhnul nakupu v Cechach (mimo potravin). Ceny zbozi (elektronikou pocinaje a stavebnim materialem konce) jsou na ceskem trhu o cca. 30% drazsi nez pri nakupu v Nemecku - pri prepoctu aktualnim kurzem. Nevim cim je toto vyvolane, ale Vami vypoctena "cenová hladina v ČR zhruba 48% průměru EU" je z meho pohledu milna. Petr Stetka
  • kurs ovlivnuje inflaci spise nez vice versa
    15.07.2002 13:41

    Pokusim se poukazat na dalsi logicky defekt vysvetleni menoveho kurzu podle parity kupni sily, krome neobchodovaneho zbozi a transakcnich nakladu. Myslenkovy pochod je nasledujici: vzhledem k danym cenovym hladinam jaky by mel byt menovy kurz, aby platila podminka zadne arbitraze. Menovy kurz se vyznamne podili na cenove hladine, proto neni mozne odhadovat menovy kurz na zaklade cenovych hladin. Co vice, s menami se obchoduje v realnem case na likvidnich trzich, proto menovy kurz odrazi inflacni/desinflacni tlaky mnohem drive nez cenove indexy.
  • Chybička?
    11.07.2002 15:58

    Aktuální kurz koruny je ve srovnání s těmito výsledky nadhodnocen o 24% vůči dolaru a 28% vůči euru. Nemá být že je podhodnocen???
    • Oprava
      11.07.2002 16:31

      Děkuji za upozornění. Samozřejmě, že tam mělo být podhodnocen. Text je již opraven.
      David Marek
  • Ještě jednou k cenové hladině
    11.07.2002 15:49

    Proč se nepublikují zvláštní cenové indexy pro obchodovatelné a neobchodovatelné položky? To by byla daleko lepší informace než jeden cenový index a nebylo by to tolik pracné.
    • Tradables & Non-tradables
      11.07.2002 16:28

      Publikování segmentovaných dat by jistě bylo přínosem. V některých případech bychom však patrně narazili na problém zařazení položky do skupiny obchodovatelných či neobchodovatelných statků. Užitečnější, ale i o něco pracnější, asi bude podívat se na cenové rozdíly a možnosti konvergence položku po položce.
      David Marek
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m