Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pohled do křišťálové koule: nové prognózy vývoje českého hospodářství

Pohled do křišťálové koule: nové prognózy vývoje českého hospodářství

28.01.2005 16:38
Autor: David Marek

Včera přišla s novými odhady hospodářského růstu a inflace Česká národní banka. Dnes se do věštění pustilo ministerstvo financí. Prognózy z Letenské ulice jsou jako vždy střízlivé až mírně pesimistické. To samozřejmě není na škodu. Opačná situace by byla horší, neboť od těchto informací se odvíjí předpokládaný vývoj příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Hrubý domácí produkt se loni podle ministerstva financí zvýšil o 3,8 %, stejnou hodnotu očekávala i říjnová prognóza této instituce. Pro srovnání odhad Patrie činí 3,7 %, ČNB čeká 3,5-3,7 %. Letos předpokládá ministerstvo financí také růst o 3,8 % (Patria: 3,8 %, ČNB: 3,2-4,4 %). Tahounem ekonomiky budou i nadále investice a vývoz, břemenem reformování veřejných rozpočtů.

Prognózy inflace snižoval snad každý a ministerstvo financí nezůstalo pozadu. Průměrnou míru inflace na letošní rok nyní odhaduje na 2,8 %, dosud odhad činil 3,3 %. Zde se poměrně výrazně rozcházíme. Náš odhad zní: 2,1 %. Vliv deregulací a dopadu změn daní je přitom v obou prognózách téměř shodný, rozdíl tedy musí být v odhadu vývoje tržních cen. Na konci roku by podle ministerské prognózy měla inflace činit 2,7 %. Náš odhad a střed prognózy ČNB je 2,3 %.

Ke změně došlo také u odhadu průměrné míry nezaměstnanosti. Dříve ministerstvo financí očekávalo pro letošní rok 10,3 %, nyní odhad vylepšilo na 10,1 %. Náš odhad je mírně vyšší: 10,2 %, neboť čekáme, že se změny cyklické a strukturální nezaměstnanosti vykompenzují. V případě míry zaměstnanosti ministerstvo financí předpokládá v letošním roce pokles o 0,2 %. Naším odhadem je stagnace. Vysvětlením rozdílu patrně je jiný odhad míry ekonomické aktivity.

Odhad schodku běžného účtu pro loňský rok patrně nezohlednil překvapivý listopadový přebytek obchodní bilance. Ministerstvo předpokládá, že schodek běžného dosáhl 161 mld. Kč (5,8 % HDP), náš odhad je 145 mld. Kč (5,3 0% HDP). Letos by se podle ministerstva financí měl schodek snížit na 5,1 % HDP, zde je celkem shoda, neboť náš odhad je 5,0 % HDP.

Prognóza ministerstva financí obsahuje také úrokové sazby. Zde evidentně nebylo zahrnuto včerejší snížení úrokových sazeb a slova guvernéra Zdeňka Tůmy, že čas zvyšování úroků přijde zřejmě až v 1. polovině příštího roku. Průměrná hodnota tříměsíčního PRIBORu by letos podle ministerstva financí měla být 2,8 %. Náš odhad je 2,35 %.

Pro veřejnost snad nejdůležitější jsou odhady z fiskální oblasti. Odhady ministerstva financí jasně ukazují na opětovné zhoršení veřejných rozpočtů v letošním roce. Schodek veřejných rozpočtů bez mimořádných příjmů a výdajů (čisté půjčky a dotace transformačním institucím) by měl stoupnout z 3,4 % na 4,1 %. Primární saldo očištěné o vliv hospodářského cyklu stoupne z 2,4 % na 2,9 %, tj. zhruba na stejnou úroveň jako v roce 2003, kdy dosáhlo svého maxima. Po negativním příspěvku k hospodářskému růstu v loňském roce, by letošní fiskální impuls měl být opět výrazně pozitivní. Reformování veřejných rozpočtů směrem k vyšším deficitům je poněkud zvláštní. Nicméně to není chybou makroekonomických predikcí ministerstva financí.


Váš názor
  • skvely clanek
    28.01.2005 17:34

    Asi jen tak se da reagovat aby se Patria necitila dotcena.Jen tak naokraj co kdyby jste se zminili o tom,kolik investic odeslo a odejde z CR.O tom,ze udaje o investicich nejsou pravdive.(kolik je prislibu a kolik spekulativnich)Kolik nas vlastne stoji tyto investice.Kolik musime zaplatit na danich na jedno vybudovane pracovni misto v prumyslovych zonach a kolik jsou ulevy na danich u podniku ktere tam prijdou "skoro" k hotovemu.(v mnoha pripadech jen na dobu po kterou tyto ulevy maji)Z ceho vypocitavate inflaci kdyz jednoduchymi vypocty lze zjistit,ze za stejne penize jako predloni jste si mohli koupit minimalne o 15% mene.Co vsechno z vypoctu inflace vypoustite.A na zaver by nebylo od veci porovnat opravdovy ekonomicky rust s jinymi zememi.Ale ne se socialistickymi.Protoze ty maji tu vlastnost,ze jejich vysledky jsou vzdy skvele.Vlastnim dve mensi firmy na dvou ruznych kontinentech.Myslim,ze muzu porovnavat.Ale porovnavat se neda.Pekny den vsem z Patrie.
    dodo
    • Uplny souhlas
      28.01.2005 18:22

      Ja mam problem s dennim kalendarem udalosti, otiskovany Patrii, ktery poskytuje budto nulovou informaci, ci informaci zavadejici, odhady a ne skutecne hodnoty, viz dnesni nezamestnanost ve Francii. Bylo by daleko lepsi den pockat a zverejnit skutecne hodnoty. V posledni dobe, nekolika tydnu, mam dojem, ze se nejen z Patrie ale z tisku vseobecne vytratily ekonomicke udaje o Nemecku ktere jsou pro ceskou ekonomiku tak dulezite.
      Pako
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data