Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

02.11.2004 11:50
Autor: 

Slovensko:
Aktivita na dlhopisovom trhu bola opäť minimálna. Výnosová krivka iba mierne poklesla po celej dĺžke v rozsahu od 2 do 3 bps v súlade s vývojom na globálnych trhoch. Obchodovanie spestrila ešte v pondelok aukcia 5- ročného štátneho dlhopisu s fixným kupónom 4,8 %. Dopyt bol pomerne solídny vo výške 8,17 mld. Sk, ministerstvo financií však akceptovalo menej než polovicu pri priemernom výnose 4,57 %. V tomto týždni očakávame ešte mierny pokles výnosov na dlhom konci krivky. Výnosy na krátkom konci by mali byť stabilné. Pred aukciou 3- ročného štátneho dlhopisu (8.novembra), ktorý predstavuje jeden z najžiadanejších benchmarkov, nebude na trhu záujem nakupovať kratšie bondy.

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) oznámila, že pravdepodobne v prvom polroku nasledujúceho roka nezrealizuje emisiu eurobondov. Pôvodne návrh štátneho rozpočtu predpokladal, že by sa opäť vydali eurobondy v objeme najmenej 1 mld. euro. Predstaviteľ ARDAL-u zároveň dodal, že pokiaľ sa štátny rozpočet bude vyvíjať priaznivo, emisia sa vôbec nemusí uskutočniť ani vo zvyšku roka.

Polsko:
Na dluhopisovém trhu došlo v minulém týdnu k mírnému výkyvu výnosů. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 7,01%, 7,01% a 6,87% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. V pondělí také došlo k mírnému růstu výnosů po mírně vyšších než očekávaných cenách potravin (1,2% m/m) za první polovinu října. V mírném růstu pokračovaly výnosy i v úterý. Pozitivní výhled polské ekonomiky, zpřísnění rozpočtových pravidel ani lepší odhady bilance státního rozpočtu ke konci října (70% ve srovnání s předchozím odhadem 72-72%) neměly na vývoj prakticky žádný vliv.

Ve středu až do tiskové konferenci následující po zasedání výboru pro měnovou politiku byly výnosy stabilní, nečekaně holubičí doprovodný komentář členů výboru poslal výnosy dluhopisů dolů průměrně o 10bps pro dvouleté dluhopisy a o 5bps pro desetileté dluhopisy. Ve čtvrtek se konala aukce pěti a desetiletých dluhopisů, které měly nahradit stávající maturující dluhopisy. Ministerstvo nahradilo celý plánovaný objem ve výši 2,58 mld. PLN, výsledkem byl růst výnosů na úroveň, na které se pohybovaly před tiskovou konferencí MPC. V pátek se výše výnosů neměnila i přes jestřábí komentář prezidenta centrální banky (podle něj dojde na začátku roku 2005ke zvýšení inflace). Trh tak zavíral na hodnotách 7,02%, 7,07% a 6,83% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

V tomto týdnu bude trh vzhledem k absenci čerstvých ekonomických dat reagovat spíše jen na prohlášení ekonomů a politiků. Dlouhý konec výnosové křivky by měl sledovat vývoj na vyspělých zahraničních trzích.

Maďarsko:
Býčí trend na trhu dluhopisů vydržel i minulý týden, když klesaly výnosy především na středním a dlouhém konci výnosové křivky. K pozitivní náladě na trhu přispěl silný forint, úspěšná aukce pěti a desetiletého dluhopisu a nadějné výroky prezidenta MNB Jaraie v otázce dalšího snižovaní oficiální sazby (viz výše).

Klíčovým dnem pro další vývoj na trhu dluhopisů budou domácí a částečně také americká data zveřejněná v pátek odpoledne. Mají-li si maďarské dluhopisy udržet své současné zisky, pak by se v pátek zveřejněný deficit veřejných financí za měsíc říjen neměl příliš odchýlit od vládního odhadu -50,7 mld. HUF (podle našeho názoru však k mírnému překročení vládního odhadu dojde). Trh dluhopisů bude rovněž sledovat výsledky z amerického trhu práce, které budou mít vliv nejen na ceny dluhopisů ve vyspělých zemí, ale na emerging markets. Shrneme-li tedy naši prognózu na příštích sedm dní: lze očekávat mírnou negativní korekci (cen) na dlouhém konci výnosové křivky.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university