Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

29.09.2004 18:20
Autor: 

Slovensko:
Obchodovanie na dlhopisovom trhu bolo opäť raz pokojné a výnosy sa príliš nehýbali. Jediná zmena bola na dlhom konci krivky, kde výnosy poklesli približne o 10 bps pod vplyvom vývoja na svetových trhoch. Krátka a stredná časť krivky zostali prakticky nezmenené. Zvýšenie ratingu aj zasadnutie NBS trh nemali na výnosy žiaden vplyv. V tomto týždni očakávame, že výnosy na krátkom konci budú stagnovať, dlhý koniec bude pod vplyvom aukcie 10- ročných dlhopisov s kupónom 4,9 %. Aukcia sa uskutočnila v pondelok a pritiahla silný dopyt vo výške 10 mld. Sk, pričom v poslednej aukcii bol dopyt len 4,1 mld. Sk. Silný dopyt môže odzrkadlovať fakt, že ide o poslednú aukciu .

Polsko:
V předchozím týdnu nedošlo na dluhopisovém trhu k žádné významné změně. V pondělí trhy otevřely na hodnotách 7,43%, 7,16% a 6,676% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. Růst výnosů o 5bps na krátkém konci výnosové křivky způsobila prohlášení viceprezidenta národní banky K. Rabinskiho a prezidenta národní banky Balcerowicze. Rabinski prohlásil, že přiblížení skutečného výkonu ekonomiky jejím možnostem může zvýšit inflační tlaky. Balcerowicz vyslovil myšlenku, že monetární politika by měla být orientována více směrem do budoucnosti a neměla by být ovlivněna jen momentálním stavem ekonomiky. Úterní prohlášení premiéra, že vláda hodlá implementovat 70% všech veřejných reforem ještě do konce tohoto roku, způsobilo pokles výnosů po celé výnosové křivce. Data o podnikatelském klimatu neměla na obchodování žádný vliv. Středeční komentář agentury Fitch o možnostech vstupu Polska do eurozóny poslal výnosy mírně nahoru. V pátek výnosy poklesly kvůli slabým maloobchodním tržbám a díky komentáři člena výboru pro měnovou politiku Czekaje, který prohlásil, že při zvyšování úrokových sazeb je třeba být opatrný. Czekaj zhodnotil poslední inflační prognózu jako nepřesvědčivou a nepřiměřeně pesimistickou. Dodal rovněž, že posilování zlotého je důležitým faktorem, který umožní zastavení růstu inflace v Polsku. V pátek se výnosy lehce zvýšily po prohlášení šéfa Eurostatu, že tato instituce nesouhlasí s polským způsobem začlenění otevřených penzijních fondů do sektoru veřejných financí a dává Polsku čas do roku 2007, aby změnil svůj penzijní systém. Neschopnost začlenit otevřené penzijní fondy do veřejných financí by znamenalo zvýšení vládního deficitu o cca 1,4% a zpozdilo by zavedení eura. Ministr sociálních věcí K. Pater nicméně prohlásil, že Polsko bude s EU na toto téma dále jednat. Trhy tak v pátek uzavřely na hodnotách 7,30%, 7,13% a 6,76% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy.

V tomto týdnu očekáváme pokles výnosů na krátkém konci křivky, neočekáváme totiž, že by výbor pro měnovou politiku přikročil ke zvýšení sazeb.

Maďarsko:
Maďarské dluhopisy zažily další vynikající týden. K dobré náladě na trhu přispěl jednak pozitivní vývoj na vyspělých trzích, kde ceny dluhopisů rovněž rostly, a jednak obnovené naděje na trhu na pokles oficiální úrokové sazby. Nedávný pesimismus trhu v otázce poklesu oficiální sazby vystřídal minulý týden realismus, což umožnilo, aby křivka FRA sazeb poklesla o 20 bazických bodů (takže např. 1x4 FRA sazba činila na konci minulého týdne 10,80 %).

Tento týden však pro dluhopisy patrně již tak příznivý nebude. Jednak výnosy na středním a dlouhém konci výnosové křivky poklesly na nejnižší úrovně od poloviny srpna, kdy centrální banka naposledy snížila úrokové sazby a jednak nás čeká ve čtvrtek aukce dluhopisů (splatnost 5 a 10 let). Před aukcí přitom již tradičně ceny oslabují, neboť investoři si chtějí připravit pozice k levnému nákupu na primárním trhu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data