Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst mezd zrychluje … jak je to s konkurenceschopností?

Růst mezd zrychluje … jak je to s konkurenceschopností?

01.06.2004 9:22
Autor: 

komentář doplněn
Průměrná hrubá měsíční nominální mzda se v 1. čtvrtletí letošního roku meziročně zvýšila o 8,8 % na 16 722 Kč. Reálně si zaměstnanci v průměru polepšili o 6,4 %. V soukromém sektoru se průměrná mzda zvýšila o 8,6 %, veřejný sektor přidal na platech 9,7 %. Rychlý růst mezd svádí ke kritickému pohledu, zvláště při srovnání s očekávaným vývojem produktivity práce. Jak je to ve skutečnosti?

V letošním roce si prozatím nejvíce polepšili zaměstnanci ve stavebnictví (+12,0 %), bankovním sektoru (+12,0 %) a ve školství (+11,8 %). Naopak nejméně se zvýšila průměrná mzda horníkům (+4,5 %) a v hotelech a restauracích (+6,0 %). Mzdová diferenciace se dále mírně prohloubila. To není nic nečekaného. Standardní měřítka příjmové nerovnováhy jako Gini koeficient nebo Robin Hood index ukazují, že nerovnost v distribuci příjmů je v ČR stále nižší než v západní Evropě, ke které naše ekonomika zvolna konverguje nejen svou výkonností, ale i strukturou.

Důležitou informaci přináší růst mezd v nepodnikatelské sféře. Zde se průměrná mzda zvýšila o 1 409 Kč (9,7 %) na 15 950 Kč. Příčinou téměř desetiprocentního růstu mezd je do značné míry přechod ze systému s dvanácti stupni platových tarifů na šestnáctitřídní stupnici. Evidentně nejvíce na této změně vydělali učitelé vzhledem k lepšímu ohodnocení jejich kvalifikace. Vládě se stále nepodařilo dohodnout s odbory na třináctých a čtrnáctých platech v letošním roce. Místo vyplacení dodatečné poloviny mzdy v polovině a na konci roku vláda navrhuje desetiprocentní dodatečné platy. Rozpočtové schodky nutí k úsporám. Odbory si stěžují, že si kvůli tomu státní zaměstnanci letos pohorší, vláda tvrdí opak. Kdo má pravdu? Pokud budeme předpokládat, že třináctý a čtrnáctý plat bude skutečně redukován na 10 % obvyklé měsíční mzdy a jinak bude mzdová dynamika stejná jako v 1. čtvrtletí, měla by se průměrná mzda ve veřejném sektoru letos zvýšit o 3,4 %. Vzhledem k očekávané průměrné inflaci kolem tří procent, by se reálná mzda měla zvýšit zhruba o 0,4 %. Přechod na systém se šestnácti třídami a škrty ve třináctých a čtrnáctých platech by tedy neměly vést k reálnému zhoršení životní úrovně státních zaměstnanců.

V souvislosti se zrychlením růstu mezd se nabízí otázka, zda dochází k další erozi konkurenceschopnosti či nikoli. Na první pohled se zdá být odpověď jasná: reálná mzda se zvýšila o 6,4 %, zaměstnanost klesla o 1,5 %, HDP by se musel zvýšit zhruba o pět procent, aby se národohospodářská produktivita práce vyrovnala růstu reálných mezd. A takový růst HDP neuvidíte ani v tabulkách ČNB, jejíž prognózy jsou silně optimistické. Závěrem by bylo tvrzení, že mzdy rostou příliš rychle. Jenže háček je v tom, že se srovnávají hrušky a jablka. Problém je v tom, že při výpočtu reálných mezd jsou nominální mzdy deflovány indexem spotřebitelských cen, zatímco reálný HDP se z nominálního spočítá použitím deflátoru HDP. Čím více se vývoj obou cenových indexů liší, tím zavádějící výsledky dává prosté porovnání reálné mzdy a produktivity práce. Správné zhodnocení vývoje mezd dává výpočet jednotkových mzdových nákladů. Použijeme-li metodologii Eurostatu, kde jednotkové mzdové náklady představují podíl mzdových nákladů na jednoho zaměstnance a produktivity práce (podíl HDP a celkové zaměstnanosti; mzdové náklady i HDP jsou v běžných cenách), a odhady HDP, deflátoru HDP, je výsledkem meziroční pokles jednotkových mzdových nákladů o 0,2 %. V roce 2002 a prvních třech kvartálech loňského roku rostly mzdy příliš rychle a kvůli zvýšení jednotkových mzdových nákladů docházelo k erozi konkurenceschopnosti. V závěru loňského roku a na začátku roku letošního se ovšem trend obrátil, ač by se při letmém pohledu mohlo zdát, že opak je pravdou. Věci někdy nejsou, jak se zdají.

Ještě jedna poznámka k vývoji mezd. Zatímco tempo růstu reálných mezd zůstalo na zhruba stejné úrovni jako v loňském roce, maloobchodní tržby indikují výrazné zpomalení růstu spotřebitelské poptávky a útrat domácností. Míra úspor patrně opět začala stoupat.

V letošním roce očekáváme zvýšení průměrné nominální mzdy o 7,1 %, reálná mzda by se měla zvýšit o 4,0 %.

David Marek, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů