Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nechci slevu zadarmo … skryté zvýšení progrese daní

Nechci slevu zadarmo … skryté zvýšení progrese daní

24.05.2004 11:43
Autor: 

Sleva na dani, daňový bonus, daňový kredit. Velké ovace provázejí včerejší oznámení, či spíše připomenutí vládního záměru nahradit u daně z příjmu fyzických osob odečitatelnou položku na dítě touto inovací. Nejedná se o nic původního, v USA a Velké Británii na to přišli dříve, nápad je to ale užitečný. Či spíše byl by, kdyby …

Otázka, která napadne snad každého, je, zda na výměně odečitatelné položky za daňový kredit ušetřím. Počty jsou jednoduché. Daňový kredit bude činit šest tisíc korun na jedno dítě bez ohledu na výši příjmu. Jedinou podmínkou je roční příjem ve výši minimálně šestinásobku minimální mzdy. Při stávajícím systému se daňová výhoda dítěte v rodině rovná odečitatelné položce vynásobené daňovou sazbou relevantní pro daný příjem. Nemáte-li dítě, nemůžete si snížit daňový základ o odečitatelnou položku a tyto prostředky Vám budou zdaněny. Je tedy zřejmé, že daňová výhodnost dítěte díky progresi daňových sazeb s příjmem roste. Tento prvek tedy ve stávající systému mírně koriguje progresi ve zdaňování příjmů. Kdo si přechodem na daňový kredit polepší? Kdo si pohorší? Pro první dvě daňová pásma je situace jasná. Odečitatelná položka na dítě činí 25 560 Kč ročně. Sazba pro první pásmo je 15 %. Dítě nám tak na daních ušetří 3 834 Kč. V druhém pásmu se sazbou 20 % dosahuje úspora 5 112 a je stále menší než šestitisícový kredit. Na horním konci třetího pásma (25 %) nám ovšem jedno dítě sníží daňovou povinnost o 6 390 Kč, ve čtvrtém dokonce 8 179 Kč, a lidé se zdanitelným příjmem spadajícím do těchto pásem si zavedením daňového kreditu pohorší.

Spočítat výši příjmu (hrubé mzdy), kdy je daňové zvýhodnění na dítě stejné v obou systémech, je poněkud obtížnější. Ale po chvíli výpočtů se doberete výsledku 313 372 Kč za předpokladu, že je z dalších odpočtů uplatněna pouze základní nezdanitelná částka. Berete-li měsíčně 26 000 Kč na přechodu k daňovému kreditu vyděláte. Máte-li na výplatní pásce o dvě stovky více, už je to pro Vás nevýhodné.

Zavedení daňových kreditů bylo v USA i Velké Británii motivováno zmírněním pasti chudoby vyplývající z možnosti pohodlného života na sociálních dávkách. Daňový kredit, což není nic jiného než sociální dávka vyplácená jen tomu, kdo pracuje, nahradil část klasických přídavků na děti. Problém je v tom, že u nás se tak nestane. Přídavek na dítě zůstane stále stejný a kdo žil pouze ze sociálních dávek, může tak pokračovat za nezměněné situace nadále. Za to dojde prohloubení daňové progrese. Pokud by vláda chtěla zachovat původní míru progrese ve zdanění příjmu, musela by zároveň se zavedením daňového kreditu, snížit daňové sazby pro třetí a čtvrté pásmo. Chci-li přimět záměrně nepracující rodiny s dětmi k ekonomické aktivitě, logicky bych měl na jejich úkor zlepšit situaci pracujících rodin s dětmi. Vláda ale postupovala tak, že chudší pracující rodiny s dětmi zvýhodnila na úkor bohatších rodin s dětmi. Kromě pozitivního efektu motivace nepracujících rodin k hledání zaměstnání tak vyrobila i negativní efekty spojené se zvýšenou daňovou progresí. Úspěch a snaha se budou trestat ještě o něco více než dosud.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Nepanikařte!
    26.05.2004 17:40

    Chlapíci, žádná panika. Bude společné zdanění manželů (i když v absurdním českém pojetí), tam to těm chudým vrátíme i s úroky. Dále bude zastropování sociálního a zdravotního pojištění, tam budou vůbec nevídané žně. Takže se tvařme, že nás to strašně bolí, jinak by mohli závidět. A nerejpejte se do výpočtů, třeba někdo potom začne zkoumat i věcnou stránku věci.
    Rilev
  • Výpočty
    24.05.2004 12:52

    Jak jste došli k daňovým úsporám ve stávajícím systému pro 3. a 4. pásmo? 3. pásmo: 25%*25 560 = 6 390 Kč 4. pásmo: 32%*25 560 = 8 179 Kč
    Honzajs
    • Re:
      24.05.2004 15:18

      Děkujeme za upozornění, chyby ve výpočtu byly opraveny. Omlouváme se za případné potíže, které mohl náš článek způsobit.
      Patria Online
    • Výpočty jsou opravdu zavádějící
      24.05.2004 13:35

      Honzajs má pravdu, že výpočty uvedené v článku jsou opravdu špatné. Jediné, co je v článku dobře, je roční příjem 313.372,-, ve kterém se současný odpočet s budoucím kreditem vyrovnává. Celý systém navíc počítá se současnými sazbami daní. Při změně daňové sazby, nebo hranic daňové progrese, nebo výši budoucího kreditu, může plátce na daních v budoucnu i vydělat (nebo prodělat).
      Mirek Šejna
  • Co bychom chtěli od socanských neumětelů, kteří nevědí ani kolik je 1+1
    24.05.2004 12:18

    , že Sobotko. A ono by jen stačilo místo tisíce poradců používat selský rozum. Ale kdo chce kam .... Vivat Argentina.
    Mike
    • Ale, ale, Miku
      24.05.2004 13:43

      umějí počítat, umějí, a to lépe, než Ty. Když totiž více zdaní příjmy zaměstnanců, bude v rozpočtu více peněz a tudíž se sníží schodek.
      Mirek Šejna
      • re
        27.05.2004 16:53

        cau Mírku, delas jeste v zlatejch strankach? (msejna@zlatestranky.cz)
        ross
      • Kdo má sekeru 110 mld za rok, ten počítat neumí.
        24.05.2004 14:19

        Bohužel se mýlíš, uvažuješ totiž ekonomicky a to ti troubové nevědí co je. Zdaní jen slušně vydělávající zaměstnance a všechny prachy "prožerou", takže schodek bude ještě větší ( pokud ho opticky nevylepší např. nezapočítáním ztráty Konsol.ag. ). Jenže nakonec to nejvíc stejně odnese ta "chudina" = volič socdemáků ( jenže ne v tomto voleb. období ).
        Mike
      • Re
        24.05.2004 14:13

        Skoda, preskoda, ze stat svymi rozhodnutimi nema na poli svych rozhodnuti nejakou konkurenci a pravidla trhu, tak jako soukromnici. Kdyby ji totiz mel, pochopil by ze svymi produkty by v konkurenci neuspel. Protoze to co ty rikas je presne jejich totalni chymera, kterou clovek ktery umi pocitat nechape. Kdyz se mi neco nedari a jsem v minusu a byl bych soukromnik tezko si muzu dovolit zdrazit svoje vyrobky nebo sluzby - protoze by me konkurence pekne skripla. Misto toho zacnu hledat zbytecny naklady u sebe a ty bych ustrihnul, abych si ten minus zmensil a nasledne vymazal. A tech je v nasem state az az. Ale tobe jakozto totalnimu socanskymu mozku to proste nedochazi - doufam ze brzo chcipnes nekde na hlavaku u plotu protoze pocitam ze sem prispivas z nejakyho statniho teplyho mistecka. Bez se bodnout nebo si prostudovat co to znamena polozka naklady a kdy jsou zbytecne vynalozeny. A az se zase ozves tak se te zeptam proc si statni aparat odebira zbozi nad beznou cenou v supermarketech. A my blbci co tu podnikame tak vam to jeste platime.
        Skeeter
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů