Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Spotřebitelská důvěra v ČR prudce klesá, nálada podnikatelů se ale zlepšuje

26.02.2004 9:48
Autor: 

Saldo indikátoru důvěry podnikatelů se v únoru 2004 oproti předchozímu měsíci zvýšilo. Na jeho hodnotě se kladně projevil zejména vliv indikátoru důvěry v průmyslu. Indikátor důvěry spotřebitelů poklesl, a to vlivem všech svých složek. Celkově se saldo souhrnného indikátoru důvěry oproti předchozímu měsíci nezměnilo.

V průmyslu (944 respondentů) hodnotilo v únoru 35 % respondentů svou ekonomickou situaci jako dobrou, 62 % jako uspokojivou a 3 % jako špatnou, což je mírně horší výsledek než v lednu. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti ve srovnání s lednem zlepšilo (růst salda o 12 bodů). Hodnocení současné zahraniční poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zlepšilo také (růst salda o 11 bodů). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů zvýšil (růst salda o 2 body).
Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zrychlení výrobní činnosti (růst salda o 5 bodů), zlepšení ve vývoji zaměstnanosti (růst salda o 10 bodů) a pro příštích šest měsíců zlepšení své ekonomické situace (růst salda o 1 bod) – všechny údaje po sezónním očištění.
Celkově se indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci zvýšil. V meziročním srovnání je o 3 body vyšší než v únoru 2003.

Ve stavebních podnicích (465 respondentů) se v únoru po sezónním očištění udrželo dobré hodnocení současné ekonomické situace z předchozích měsíců, i když oproti lednu došlo ke snížení. Hodnocení domácí poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku pokleslo (pokles salda o 14 bodů). Pro příští tři měsíce však respondenti očekávají zlepšení zaměstnanosti (růst salda o 13 bodů). Celkový indikátor důvěry ve stavebnictví oproti minulému měsíci mírně poklesl, ale zůstává na dlouhodobě příznivé úrovni.

Z respondentů z odvětví obchodu (317 respondentů) hodnotilo v únoru ekonomickou situaci svého podniku 25 % jako dobrou, 73 % jako odpovídající sezóně a 2 % jako špatnou, což oproti lednu znamená pokles salda o 5 bodů (po sezónním očištění). Respondenti signalizují růst objemu zásob (růst salda o 3 body). Neměnnost ve vývoji cen očekává 81 % respondentů, 14 % očekává růst a 5 % pokles. Pro příštích šest měsíců očekává 69 % respondentů neměnnou ekonomickou situaci (v lednu 67 %), růst očekává 26 % (v lednu 24 %) a 5 % pokles (v lednu 9 %). Celkový indikátor důvěry v obchodě se oproti lednu nezměnil.

Ve vybraných odvětvích služeb (779 respondentů) hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v únoru 66 % respondentů jako dobrou, 33 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně a 1 % jako špatnou, což je stejně jako v lednu. Růst poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku očekává 33 % respondentů, neměnný vývoj 54 % respondentů a 13 % pokles, což je lepší očekávání než v lednu. Neměnnost ve vývoji cen očekává 72 % respondentů, růst cen 24 % respondentů a 4 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 36 % respondentů, neměnnost 50 % a růst počtu zaměstnanců 14 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb mírně vzrostl.

Ze šetření mezi spotřebiteli (1000 oslovených respondentů) v únoru vyplývá zhoršení salda hodnocení celkové ekonomické situace i jejich finanční situace v příštích dvanácti měsících. Saldo očekávané celkové ekonomické situace pokleslo o 4 body, saldo očekávané finanční situace spotřebitelů kleslo o 7 bodů. Oproti minulému měsíci se zvýšil podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, saldo vzrostlo o 6 bodů. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil (pokles salda o 3 body). Celkový indikátor spotřebitelské důvěry poklesl.

(zdroj, graf: tisková zpráva ČSÚ)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.