Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist - Klesající dolar má před sebou ještě hodně dlouhou cestu…

The Economist - Klesající dolar má před sebou ještě hodně dlouhou cestu…

09.02.2004 14:55
Autor: 

Minulý víkend se ve floridském středisku Boca Raton konalo zasedání centrálních bankéřů a ministrů financí zemí G7. Jak dopadlo je v tomto okamžiku všeobecně známé - nic neříkající komuniké, které si každý může vysvětlovat v podstatě jakkoliv. Proto bude možná zajímavější podívat se na názor, publikovaný v on-line edici magazínu The Economist dne 5.2.2003. Pro shrnutí - "Někdo se domnívá, že dolar již poklesl dost daleko. Právě naopak, ten pravý pokles ještě ani zdaleka nezačal".

Jakýkoliv dramatičtější posun v hodnotě měny od sebe vždy oddělí vítěze a ty, co prohráli. Ve vztahu k dolaru je největším rizikem světové ekonomiky ne náhle oslabený dolar (jak je tomu nyní) ale dolar, který zatím neoslabil dost. Pokles jeho hodnoty byl nevyhnutelný a měl by v konečném důsledku pomoci USA snížit schodek běžného účtu (který je zcela bez debat hlavní "brzdou" probíhajícího ekonomického oživení). Přesně z tohoto důvodu dolar oslabil a v oslabování bude pokračovat. Některé země však nejsou na tento vývoj připravené.

Schodek běžného účtu Spojených států dosahuje 5 % HDP a podle velké většiny ekonomů by bylo vhodné jej snížit alespoň na polovinu této úrovně. To by stabilizovalo poměr zahraničních závazků USA vůči HDP, který se v posledních letech dramaticky zvýšil. V tomto okamžiku - i po očištění o vliv inflace - dolar obchoduje velmi blízko svého 30-letého průměru. Pokud by se měl schodek běžného účtu snížit na polovinu současné úrovně, dolar by měl v několika dalších letech ztratit 20 %.

Americká administrativa s tímto vývojem zatím nemá problém. Naopak evropské vlády a centrální banky si stěžují, že váha tohoto poklesu dopadla na měnu euro nepoměrně více. S tím, jak euro proti dolaru vystřelilo vzhůru, centrální banky Japonska a Číny (nemluvě o dalších asijských státech) začaly dolary nakupovat a udržovaly tak své měny uměle nízko. Podařilo se jim tak ale financovat více než 50 % amerického deficitu v roce 2003. Bez této "intervence" by dolar zkolaboval. V krátkém období se tak Asie může jevit jako zachránce USA. V dlouhém období však asijské centrální banky jenom oddalují nezbytný krok - další pokles dolaru - a nechávají americký schodek běžného účtu dále expandovat. To velmi pravděpodobně povede k jeho dalšímu nezdravému růstu.

Chování těchto centrálních bank však také skrylo několik výsostně tržních signálů, které nakonec i USA budou muset následovat. Schodek běžného účtu je přímé, aritmetické vyjádření nedostatečných úspor amerických domácností. Jako první krok však Amerika musí dát do pořádku deficit rozpočtu. Díky asistenci asijských centrálních bank však nemá ten nejmenší motiv. Za normálních okolností by v situaci expandujícího schodku běžného účtu a kolapsu měny investoři začali automaticky požadovat vyšší výnos ze státních dluhopisů jako kompenzaci objektivně vyššího rizika. Tento "políček" dá vládě varování a snad to povede k větší fiskální disciplíně. Pokud však asijské centrální banky nakupují Treasuries jako na běžícím páse, tento korektivní mechanismus nepracuje. Výsledkem jsou uměle nízké úrokové sazby.

Suma sumárum, asijské vlády kupují americké státní dluhopisy ve snaze zajistit, že si Američané i nadále budou moci dovolit kupovat asijské zboží. To však nepůjde do nekonečna. Navzdory jejich pragamtickému přistupu se však dříve či později budou muset podívat do tváře faktu, že drží příliš mnoho rizikových a málo výnosných dolarů. Když přestanou kupovat, dolar zkolabuje mnohem víc, než tomu bylo dosud a úrokové sazby se pohnou dramaticky výše. Oddalování tohoto kroku - až a když přijde - povede k mnohem drastičtější korekci, než by tomu bylo za jiných okolností.

Petr Žabža, Patria Direct
(zdroj: The Economist)


Váš názor
  • 40%
    15.02.2004 7:55

    Posílení čínského juanu o 40%na Us prakticky znamená jen málo. Viz moje odpověd dole.
    J. Baltazar
  • euro je nezajímá
    11.02.2004 10:33

    Podle mne USA nezajímá ani tak kurz dolaru k euru. Měřítkem úspěšnosti jsou jiné veličiny a tak klidně mohou spát s vědomím, že slabí Evropané řeší svoje silné euro. Daleko víc bude Ameriku zajímat do budoucna úprava kurzů s Čínou, později Indií a spol. Tam je klíč k řešení salda zahraničního obchodu a předpokládám, že po tlaku na Čínu se hnou ledy a dolar začne posilovat. Osobně nepředpokládám další velký pokles dolaru.
    cernyj
    • 1,425
      13.02.2004 23:07

      3Q2004 bude 1,425 pak možna v4Q 1,425-1,3735 1Q20051,375-1,2847 a do 2Q20051,198
      jony
  • jeste jednou
    10.02.2004 18:37

    Evropska ekonomika stagnuje,ale "Evropa" nedela nic proti tomu aby oslabila euro.Cinska ekonomika ma rust tak obrovsky,ze se musi pribrzdovat,ale Cina drzi menu zuby nehty dole.Tak jak to je? Kdo tu je za blbce? Cina nebo my?Odpovi mi nekdo?
    jantar
  • pokles USD = pokles Jűanu
    10.02.2004 5:52

    Pokles USD=pokles Jűanu a tím i další zvýšení cenové konkurenceschopnosti čínského zboží na neamerických trzích, nebo ne? To možná přitíží Evorpě víc než pokles samotného USD....(můj laický názor-neznám objem obchodu EU s USA a s Čínou). Takže proč by nenakupovaly dál us dluhopisy?? Každý se snaží bránit posílení USD jak umí, jen EU dělá, že je to fajn, že se vlastně skoro nic neděje..... A myslím si že USD půjde dolů jak to tvrdí Soros- do US voleb.
    mirekk
    • oprava
      10.02.2004 18:32

      samozřejmě že se každý brání OSLABENÍ USD jak umí.
      mirekk
  • Analytici
    09.02.2004 19:17

    Pokud vychazej takove clanky a analytici se zacinaj predhanet jak hluboko USD vyklesne tak je nejvyssi doba ty dolarky zacit nakupovat :-)
    SOK
  • proc
    09.02.2004 18:22

    Proc se Japansko a Cina brani posileni jejich men vuci dolaru?Co by se stalo,kdyby cinska mena posilila vuci dolaru o 40%.Zajimaly by me vase nazory.
    jantar
    • teorie
      10.02.2004 11:08

      Tady ani moc nejde o nazor.... Posileni o 40% by pro Cinu znamenalo katastrofu, pro Japonsko taky... Trh USA je pro obe zminene zeme obrovskym odberatelem zbozi (textil, automobily....). Takovyto menovy posun by rozdal karty dost jinak.
      Kajuga
      • Nevím
        15.02.2004 7:49

        Já obchoduji s Čínou drobné zboží, kterého je tisíce. Posílení juanu o 40% prakticky znamená jenom zpomalení čínské expanze. V dolarových státech to znamená jenom zastavení pronikání do některých oborů. Tak jsou na tom dobře.40% je jen málý krok.
        J.Baltazar
      • Přesně tak
        10.02.2004 11:51

        A proč se USA nebrání oslabování USD? Ze stejného důvodu.
        Honzajs
    • Proto !
      10.02.2004 11:01

      O 40% by se zvysily ceny jejich zbozi, a tak by se vsechno nemuselo nutne dovazet z Ciny do Evropy, USA a jinde. Samozrejme, ze i kdyby jednorazove vzrostly ceny o 40%, tak by se nic takoveho nestalo, protoze naklady na "lidske stroje" jsou v Cine smesne a zasoby, na rozdil od plynu, nafty, jsou nevycerpatelne.
      Gorby
  • Jaký kurs dolaru
    09.02.2004 16:04

    Našinec si při četbě titulků tohoto tipu musí pořád připomínat, že pro Američana kurs dolaru neznamená automaticky kurs dolaru k euru. Jak vyplývá z článku, ve vztahu k jiným měnám, ve kterých má USA nejhorší deficit obchodní bilance, je situace diametrálně odlišná.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
    13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m