Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trh práce v roce 2003: ústup na všech frontách

Trh práce v roce 2003: ústup na všech frontách

29.01.2004 12:04
Autor: 

Jedenáctý rok existence České republiky přinesl dosud nejhorší údaje popisují stav trhu práce. Nejde jen o míru nezaměstnanosti, která je nejostřeji sledována, ale také o další ukazatele.

Podle dnes zveřejněných údajů z výběrového šetření pracovních sil ve 4. čtvrtletí loňského roku se celková zaměstnanost v ČR meziročně snížila o 1,4% (66,6 tis.) na 4.725,1 tis. osob. Počet zaměstnaných osob přitom klesl o 75,5 tis. (1,9%), řady podnikatelů se zaměstnanci se zúžily o 12,0 tis. (5,9%), zatímco živnostníků 27,6 tis. (4,9%) přibylo. Nezaměstnanost vzrostla o 39,5 tis. osob a míra nezaměstnanosti se posunula ze 7,3% na konci roku 2002 a 8,0% ve 3. čtvrtletí 2003 na 8,1%.

Protisměrný pohyb u zaměstnanců a živnostníků může signalizovat dvě věci. Prvním, idealistickým vysvětlením je zvýšení podnikavosti českých občanů. Relativní počet podnikatelů (vzhledem k celkové zaměstnanosti) by nám mohla závidět většina Evropy. Větší podíl podnikatelů na celkové zaměstnanosti vykazují ze zemí EU jen Řecko, Portugalsko, Itálie, Španělsko a Irsko. Druhým, poněkud více realistickým vysvětlením je vysoké daňové zatížení práce, kvůli kterému může být výhodné pracovat na živnostenský list místo zaměstnaneckého poměru.

Pokles zaměstnanosti v posledních dvanácti měsících reflektuje dva faktory. Prvním jsou strukturální změny v průmyslu, kde v některých odvětvích dochází ke zvyšování produktivity práce racionalizací počtu zaměstnanců a v jiných je pokles zaměstnanosti výsledkem dlouhodobého útlumu (textilní průmysl). Zpracovatelský průmysl loni opustilo 35,3 tis. osob. Druhým faktorem je přizpůsobení sektoru školství demografickému posunu. Ubývá dětí, ubývá i učitelů. Na vysokých školách se počty zaměstnanců téměř neměnily, ovšem školky a základní školy snížily počty zaměstnanců o 18,7 tis., střední školy o 10,3 tis. osob.

Obr.: Český trh práce v posledním desetiletí


Zdroj: ČSÚ, Patria Online

Negativní tendence na trhu práce nesignalizuje jen zvýšení míry nezaměstnanosti v loňském roce na 7,8% (podle ILO) ze 7,3% v roce 2002. Za pozornost stojí dlouhodobý (desetiletý) trend poklesu míry ekonomické aktivity (poměr ekonomický aktivních, tj. zaměstnaných+nezaměstnaných, na celkové populaci starší 15 let). Podle našich odhadů, k nimž přispěla dnešní data, se loni míra ekonomické aktivity snížila na 59,3% z 59,8% v roce 2002. V roce 1994 dosahovala 61,6%. Loni ke zvýšení počtu ekonomicky neaktivních přispělo zvýšení starobních (o 11,9 tis.) a invalidních (o 30,4 tis.) důchodců zároveň s vyšším zájmem o studium na středních a vysokých školách (o 25,3 tis. více studentů).

Kombinace klesající míry ekonomické aktivity a rostoucí míry nezaměstnanosti vedla k dalšímu snížení míry zaměstnanosti (podíl zaměstnanosti k populaci starší 15 let). Podle našeho odhadu loni klesla na 54,7% z 55,5% v roce 2002. V letech 1994 a 1995 přitom dosahovala míra zaměstnanosti 59%. Za posledních 8 let opustilo český trh práce téměř čtvrt milionu osob. Je zřejmé, že tento vývoj ovlivnil celkový výkon české ekonomiky. Na jedné straně sice máme rostoucí kapitálovou vybavenost a zvyšující se produktivitu práce, třetí faktor produkční funkce, práce, však klesá. Právě trh práce dnes představuje jednu z nejvýznamnějších bariér pro urychlení dlouhodobě udržitelného hospodářského růstu. Ke zlepšení jeho fungování by přispělo snížení daňového zatížení práce, nadměrné regulace, jak v podobě existující legislativy, tak v podobě síly odborových organizací a odstranění pseudosociální regulace nájemného. Z dlouhodobého pohledu čeká trh práce také přizpůsobení demografickým změnám. V podstatě jde o spojené nádoby, kde protějškem je penzijní systém.

David Marek


Váš názor
  • skutecna nezamestnanost
    30.01.2004 1:05

    Je treba rici, kolik cini skutecna nezamestnanost. To neni onech 8%, ale spise doplnek miry zamestnanosti do 100% - tedy 45%. Protoze je spousta lidi, treba jako ja nebo mi rodice, kteri nemohou sehnat dlouhodobe zadnou praci, ale tuto skutecnost resi jinak nez evidenci na UP. Bud statutem "v domacnosti", nebo stalym studiem (dodelavam druhy doktorat a brzy zacnu treti :)). Je ale treba rici, ze to je neco, co jsem si sam nevybral - v pripade pracovni nabidky rad nastoupim okamzite ;)
    doktor
  • a bude hur
    29.01.2004 15:47

    Pokud nam budou vladnout lide typu Sobotka,Mlynar,Skromach,Spidla tak buh s nami.Argument typu,ze co jsme si zvolili to mame neobstoji.Staci se jen podivat cim nas krmila US.(jak je treba celit spidlove CSSD )Dnes s nima tahnou za jeden provaz a takzvana reforma financi je jen dalsi velky komunisticky podvod.Ona totiz nezamestnanost v CR neni 10 % ale je kolem 18 procent.Kupredu leva....
    dodo
  • ....
    29.01.2004 15:07

    Ad deregulace trhu práce - co takhle začít deregulací u dobře placených míst. Dejme tomu uzákonit, že na netržní ochranu (nemožnost vyhodit prostě proto, že mám někoho levnějšího, odborové nátlakovky, stávky a na podobné netržní nástroje) mají nárok pouze zaměstnanci, jejichž průměrná mzda za poslední rok od daného zaměstnavatele nepřesáhla celostátní průměr? To by mělo být zajímavé jak pro zaměstnavatele, tak zaměstnance. Zvýšilo by to motivaci zaměstnavatelů (raději mu pár tisíc přidám, za možnost ho kdykoli vyměnit), zároveň by to tlačilo na růst průměrných mezd, ale podstatně na růst efektivity. Proč by měl mít na vpodstatě sociální ochranu nárok nadprůměrně placený člověk? Pro něj nebude přece problém si najít jiné také dobře placené místo... No, už slyším tu bouře nevole ohledně nerovnosti. Ad stavebnictví: největší nárůst je u podnikatelů z Ukrajiny, těch se pravděpodobně zavedení minimální daně nedotkne. Vždyť pro novou identitu stačí nový pas a změnit adresu o jedno číslo ve vesnici ;-).
    Kozina
    • ale to zvednes ten prumer
      30.01.2004 0:59

      No, mas chybu v uvaze - kdyz zamestnavatel kazdymu prida, aby byl nad prumerem, tak se tim zvedne i ten prumer a porad proste cca 60-70% lidi bude pod prumerem. To je zakon prumeru :)
      ekonom
      • ano, ale....
        30.01.2004 9:41

        Ano, takhle sice prumer funguje, ale ta uvaha zas tak spatna neni - tim by se zmenil charakter rozdeleni (jeho sikmost)
        Kajuga
  • Živnostníků přibývá
    29.01.2004 13:47

    Tohle tvrzení mne vždy pobaví a to proto, že je "de fakto" pravdivé. Velký nárust živnostníků je především u zaměstnanců ve stavebních oborech. Patrně má práce ve stavebnictví stimulační vliv na podnikavost :-) Skutečností je, že většina bývalých zedníků dělá na živnosťák na stejném místě a pro stejného zaměstnavatele jako kdysi. Do zaměstnání se jich v jednom autě přepravuje 5. Cesťáky a další náklady vykazuje každý zvlášť, čímž snižují daňový odvod na minimum (většinou požívají účetní svého odběratele-zaměstnavatele). V tomto roce se jich ale dotkne Špidlova reforma, takže počet "živnostníků" klesne, počet nezaměstnaných vzroste. Do té doby se vláda může chlubit, že díky její podpoře počet podnikatelů roste :-))
    Rik
  • To nevadí, ono to stejně jednou "bouchne"
    29.01.2004 12:41

    a možná je lepší, že se " nahoře " nic nedělá, protože to alespoň budeme mít dříve za sebou. Argentina už přece taky zase roste :o))).
    Michal
  • Long - term trap....
    29.01.2004 12:25

    Upřímně řečeno pane Marku, tyhle řeči o deregulaci nájemného, menší regulaci pracovních vztahů, menších daních a jejich větší transparentnosti a jednoduchosti, větších investicích do vzdělávání, výzkumu a vývoje, ....atd., vedeme tak od roku 1995. Jak vypadá realita teď (2004), víme všichni dobře. Co je možná ještě horší, je fakt, že mezi politiky není žádný ekonom podobný třeba Ivanu Miklošovi ze Slovenska nebo ekonomům ve vládě v Estonsku....
    Bob
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university