Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Muž, kterému z klávesnice odstranili znaménko plus ... je zpět

13.08.2003 17:08
Autor: 

V jednom z minulých článků byly tématem názory hlavního ekonoma a "stratéga" investiční banky Morgan Stanley Stephena Roache. Člověka, kterému jeho kolegové odstranili znaménko plus na klávesnici, protože jej vzhledem ke konzistentně medvědím názorům poměrně málo využíval. Člověka, jehož navzdory poměrně chmurným prognózám poslouchá celý svět. Člověka, který se po určité době znovu rozhodl "provětrat" svou medvědí náladu.

Podle jeho názoru - který je jako obvykle v protikladu k oficiálně publikovaným informacím - je ekonomické oživení "poloprázdnou sklenicí". Jako první příklad uvádí překvapivě silnější údaj o americkém hrubém domácím produktu (publikovaném 31. července na hodnotě 2.4% proti očekávaným 1.5%). Na první pohled naprosto excelentní výsledek. Na druhý pohled už ne. V absolutním vyjádření se nejednalo o žádný zázrak - hlavním důvodem byla především skepse ekonomů a analytiků na Wall Street, kteří výrazně snížili svá očekávání ve světle anemického ekonomického růstu. Druhý důvod je snadno doložitelný - během prvních sedmi čtvrtletí tohoto "oživení" byl růst HDP na průměrné úrovni 2.6%. Pro porovnání, během prvních sedmi čtvrtletí v posledních 6 cyklických oživeních tento růst dosáhl 5.4% - skoro dvojnásobek nynější hodnoty (v prvních sedmi čtvrtletích následujících po poslední recesi let 1990-1991 byl růst HDP 3.1%).

Druhým významným faktorem byl "statistický šum", zakomponovaný do posledního údaje o HDP. Růst výdajů na zbrojení (44% na roční bázi) představoval plných 70% celkového růstu hrubého domácího produktu USA. Pomineme-li možnost začátku dalšího vojenského konfliktu, tento faktor je nejspíše jednorázový. Plných 54% růstu investic do počítačů a periferií představovalo téměř veškerý růst firemních investic. Na druhé straně je doloženo, že 83% tohoto růstu je především díky totálnímu kolapsu cen hardware a IT produktů. Ve stálých cenách tak růst investic do IT představoval pouhých 7.1% celkového nominálního růstu HDP.

Na druhé straně však výdaje a spotřeba domácností vzrostly v meziročním vyjádření o 3.3%, výrazně nad 1.9% p.a. zaznamenanými v předchozích dvou čtvtletích. Valná většina výdajů je však v oblasti zboží dlouhodobé spotřeby, jehož podíl na reálném HDP dosáhl cca 11% - další růst tohoto podílu je velmi nepravděpodobný.

Jedním z posledních argumentů Stephena Roache je však faktor, který v rámci FED přitahuje největší pozornost - trh pracovních sil. Plných 20 měsíců po "oficiálním" začátku oživení jede americký stroj na vytváření pracovních sil stále na neutrál. Od listopadu 2001 (podle National Bureau of Economic Research konec recese ve Spojených státech) ztratil sektor služeb 1.2 milionu pracovních míst. Opět pro porovnání - v prvních 20 měsících posledních 6 cyklických oživení soukromý sektor generoval průměrně 2.8 milionu nových pracovních pozic. Jinými slovy, nyní jsme cca 4 miliony pracovníků za obvyklým vývojem. Fráze "jobless recovery" se stává čím dál tím častější.

Petr Žabža


Váš názor
  • medvědi
    14.08.2003 8:48

    takže všichni prodávejte, ať PX-D trochu sleze a Patria si může dokoupit do svých krátkých pozic....
    bobecek
    • bobeckovi
      14.08.2003 13:14

      bobecku blbecku, precti si to po sobe, si snad chtel rict "dokoupit do svych dlouhych pozic", ne??
      bejk
      • bejkovi
        15.08.2003 9:25

        bejku, nebudu takovy hulvat jako ty, ale kdyz se prodava naprazdno (to jsou tzv. kratke pozice), tak se pak nekdy musi dokoupit, aby se pozice zavrela.... Staci malinko premyslet a doslo by ti to mozna taky.
        bobecek
    • Re: medvedi
      14.08.2003 12:26

      Ja s Patrii neinvestuji a krome jejich webu mi muze byt ukradena. Precti si uvodnik k "Sloupku investora" , ktery tu nekde je. Tato rubrika je tu pro spestreni monotonnosti, kdy tu dealer presentuje sve postrehy z trhu. Jestli si myslis, ze na zaklade toho vsichni budou pesimisticky prodavat a chytra Patria na tom trhne, tak to tu moc nevytrubuj do sveta a svez se spolu s Patrii az nastane dle tebe ten "VELKY VYPRODEJ" :-)
      Lada
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data