Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je

Je "short-selling" požehnání nebo prokletí akciových trhů?

10.07.2003 14:55
Autor: 

V posledních několika týdnech se na obou stranách Atlantického oceánu rozhořela vášnivá debata o tom, jestli investiční strategie nazývaná "short-selling" představuje pro trhy akcií riziko nebo ne, někteří bojovníci zaujímají poměrně agresivní postoj a bojují za jeho zákaz. Dovolím si oponovat s názorem, že "short-selling" je nejenom výsostně racionální a blahodárná aktivita, ale domnívám se dokonce, že její širší použití by pravděpodobně dokázalo zabránit problémům způsobeným na konci devadesátých let.

* Short-selling je stejně platná investiční strategie jako nákup "long" pozice.
Je chybné se domnívat, že krátká pozice v akcii nebo komoditě je nezbytně nemorální. Pokud investor dojde k názoru, že dané aktivum je ve vztahu k jeho "fair value" podhodnocené, půjde, nakoupí a počká, až se cena dostane k této "fair value", aby jej zase prodal. Pokud se však jiný investor domnívá, že aktivum je nadhodnocené, má nyní dvě možnosti - zaujmout krátkou pozici nebo se daného aktiva nedotýkat a počkat, až jeho cena spadne. Problémem zůstává, že "short-selling" je mezi investorskou veřejností (minimálně ve Spojených státech) vnímán jako hluboce nemorální akt. Hedge fondy a jednotlivci, kteří se nijak netají svou strategií krátkých prodejů, byli jsou a budou středem mnoha soudních sporů, nemluvě o negativní reputaci ve finančním tisku. Přitom nejde o nic jiného, než o vyjádření názoru na cenu předmětného aktiva - short-selling je jenom technickým provedením zvolené investiční strategie.

* Short-selling není programově podporován ze strany regulátorů, resp. organizátorů trhu
Klasickým příkladem tohoto tvrzení jsou Spojené státy, které nyní alibisticky užívají tzv. uptick rule pro omezení krátkých prodejů. Toto pravidlo v podstatě znamená, že investor nesmí vstoupit do krátké pozice, pokud předchozí cena daného cenného papíru byla vyšší než cena stávající - jinými slovy, prodávat "nakrátko" lze pouze v okamžiku, kdy cena roste. Proč? Proč neexistuje stejné pravidlo pro "dlouhé pozice" ?? - nakupujte, jenom když cena klesá? V Malajsii šli ještě dále - zde jsou krátké prodeje trestány pokutou USD263,000 a vězením až 10 let. Logika věci velí, že krátké prodeje v okamžiku propadu trhu tento propad akcelerují. Prima, cena akcie ale obvykle nepadá "jenom tak" takže se nabízí otázka, jestli je daný propad primárně dílem krátkých prodejů nebo dílem panických investorů, kteří "si neudělali svůj domácí úkol". Ostatně, správný "short-seller" nečeká, až se negativní informace o akcii objeví, ale anticipuje ji - paniku okolo jejího zveřejnění pak obvykle využívá k ZAVŘENÍ krátké pozice a ne k jejímu otevření.

* Širší dostupnost short-selling strategií by pravděpodobně zabránila akciové bublině konce 90. letech.
Relativně odvážné tvrzení. Faktem zůstává, že konec 90. let do určité míry popřel teorii efektivních trhů. Ta říká, že cena určitého aktiva plně a věrně odráží všechny známé skutečnosti a krátkodobé divergence jsou velmi rychle korigovány. S dávkou nadsázky je možno tvrdit, že roky 1998-2000 jsou v jistém smyslu takovou divergencí a právě ABSENCE levné a jednoduché možnosti prodat akcie "nakrátko" vedla k propadu následujících 3 let. Pokud by investoři měli možnost korigovat nereálná očekávání a nesplnitelné sliby managementů firem formou krátkých prodejů, trhy by velmi rychle tyto excesy odhalily a nikdy by nedošlo k "dofouknutí" akciové bubliny.

Primární motivací "short-sellerů" je samozřejmě finanční zisk - není jím však nezbytně snaha o zničení vybrané společnosti tak, jak se někdy "napadené" firmy snaží tvrdit. Jejich strategie bude účinná jedině tehdy, když trh nereflektuje správně všechny známé skutečnosti nebo je neinterpretuje správně. Přehnaný optimismus a nereálná očekávání jsou živou vodou pro takové situace a je jenom správné, aby investoři měli možnost takové "vykloubení" cen korigovat. Short-selling JE morální a měl by být podporován !!!!!!

Petr Žabža


Váš názor
  • nedostupnost short strategii v r. 1998-2000
    11.07.2003 1:06

    Nejsem na trhu tak dlouho, ale v roce 2000 s tim nebyl zadny problem, v r. 1998 to bylo nejak omezeno?? (v USA), to me prekvapuje. A ta Malajsie taktez. Nemohl by jste dat prosim nejaky link na podrobenejsi info, dekuji
    Alan
  • Malajsie
    10.07.2003 17:43

    To, ze se otevreni kratke pozice nekde dokonce tresta me dost prekvapilo. Jak muze vubec kapitalovy trh v Malajsii efektivne fungovat bez spekulantu nakratko!?
    Filipos
    • malajsie
      10.07.2003 18:13

      nevím, zda malajsie je muslimská, ale rozhodně nesdílí evropský koncept individuálních práv, na kterém je ekonomika, tedy i trh (burza) založena.
      dan tenčl
  • Ke kraťasům
    10.07.2003 17:32

    Krátké prodeje nikdy nemohou mít rovné podmínky jako dlouhé - je nutné být schopen v každém okamžiku profinancovat případný zpětný nákup po celou dobu otevřené pozice. U koupě tomu tak logicky není. Můžete mít jak chcete správný odhad budoucího směru, to umí každej trouba, ale jdete proti proudu, žádné trend je můj přítel, těžko se trefit do časování a pak když neodhadnete velikost mezitímního růstu, jste namydlenej. Stalo se mi to, prodal jsem yahoo nakrátko, když bylo před hlavním vrcholem na 230. A druhá věc - krátké prodeje jdou proti teorii, která říká, že ve dlouhém období to musí jít nahoru, nebo je celý základ naší ekonomiky špatně. Proto krátké prodeje jsou jakousi záchrannou brzdou trhu, ale nikdy nemají sílu či razanci normální koupě. A poslední poznámka - makléřům, nikoliv společnostem se vyplatí nastoupit do bubliny. Bublina je symptomem selhání (trhu ?), ale také výpovědí o stavu společnosti. Howgh
    • ?
      10.07.2003 18:06

      Nechapu, jak myslite to, ze u koupe tomu tak logicky neni... ja v tom nevidim rozdil. Prece kdyz otevru dlouhou pozici, musim byt v kazdem okamziku po celou dobu otevrene pozice schopen profinancovat pripadnou ztratu pri uzavreni pozice
      Filipos
      • RE: ?
        10.07.2003 19:07

        Vidím rozdíl v tom, že když nešikovně koupíš (za své) a držíš, tak ti broker nemůže udělat call. Nemyslel jsem obchod na úvěr, tam platí obecně a bez rozdílu, že když napínáš svou pozici k prasknutí, snadno se utrhne, lhostejno zda long či short.
        dan tenčl
    • douška
      10.07.2003 17:41

      230 to bylo před štěpením, teď by to bylo 115.
      dan tenčl
  • short selling
    10.07.2003 16:40

    jen drobna pripominka - v dobe vseobecne euforie jaka vladla na konci 90. let je 'short selling' dost rizikova strategie, zatimco kdyz trh stagnuje nebo klesa a jeste navic prijde spatna zprava, tak se rizikovost 'short sellingu' vyrazne snizi. Treba nejake ucetni nesrovnalosti nebo firma oznami, ze misto ctvrtletniho zisku +1 USD/akcii bude ztrata 1 USD/akcii - to jsou situace jako usite pro 'short selling', zatimco jit proti silnemu trendu za absence spatnych zprav to muze jen sebevrah. Spekulacim zdar!
  • Short selling
    10.07.2003 15:13

    Myslím si, že je to právě naopak. Dle mého názoru ohromné a rychlé splasknutí bubliny podpořil hlavně short selling. Není pravda, že je short selling je nedostupny a hůře realizovatelný pro investora než long. Short může v USA udělat kterýkoliv investor bez významnější omezení, která by ho znevýhodňovala oproti podmínkám longu. Jenom bych upozornil na tvrzení "Toto pravidlo v podstatě znamená, že investor nesmí vstoupit do krátké pozice, pokud předchozí cena daného cenného papíru byla nižší než cena stávající - jinými slovy, prodávat "nakrátko" lze pouze v okamžiku, kdy cena roste" Tady je pravidlo uptick obrácené, navíc můžete short pověsit do bidu. PS: článek je to jinak zajímavý. P. Ch.
    Patrik Chovanec
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
    14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m