Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdo si neuspoří, půjde do důchodu v 70 letech

Kdo si neuspoří, půjde do důchodu v 70 letech

21.05.2003 12:14
Autor: 

Česká společnost vymírá a stárne a negativní ekonomické dopady této demografické změny jsou již v dohledu. Na důchod se již těší silné poválečné ročníky a s generačním odstupem přijde další zlom v demografických poměrech při odchodu do penze silných ročníků z poloviny 70. let. Tyto změny se budou promítat napříč celým spektrem českého hospodářství – od hospodářského růstu … až po důchodový systém. A právě na ten jsme se pokusili blíže zaměřit. Závěry našich projekcí nejsou příliš lichotivé, o to větší pozornost si tento aspekt zaslouží.

Následující graf sestavený podle střední varianty demografické projekce ČSÚ ukazuje, že proces stárnutí a vymírání české populace již probíhá a po roce 2010 by měl navíc dále zrychlit.

Obr. 1: Počet obyvatel ČR do roku 2030 klesne o více než půl miliónu a počet osob starších 60 let se zvýší o polovinu (mil. osob)


Pramen: ČSÚ, Věková struktura obyvatelstva v letech 1993-2000 s výhledem do roku 2030

Dnešní důchodový systém spoléhá především na průběžné financování zakomponované do státního rozpočtu. Prostředky, které zaměstnanci a živnostníci odvádí do penzijního systému jsou ihned vypláceny současným penzistům. Na důchody bylo loni vyplaceno 213,7 mld. Kč (9,4% HDP) a schodek na důchodovém účtu tedy dosáhl 16 mld. Kč (0,8% HDP) se správními výdaji 19,7 mld. Kč. Letošní výdaje na důchody ministerstvo financí odhaduje na 225,8 mld. Kč.

Podle údajů z Ministerstva práce a sociálních věcí z letošního ledna bylo v roce 2001 jen na starobní důchody vyplaceno 140,7 mld. Kč. Vzhledem ke zvýšení průměrného starobního důchodu a zvýšení počtu osob pobírajících starobní důchod se v loňském roce celkový objem prostředků vyplacených na starobní důchody patrně zvýšil na 145 až 150 mld. Kč. Průměrný starobní důchod loni činil 6 833 Kč (43,5% průměrné hrubé mzdy), letos v prvním čtvrtletí se zvýšil na 7 054 Kč. Starobní důchod loni pobíralo 1,9 mil. osob.

Sestavování projekce budoucího vývoje salda průběžně financovaného důchodového systému se neobešlo bez analýzy předpokladů o změnách ve věkové struktuře obyvatelstva, míře ekonomické aktivity, míře nezaměstnanosti, inflaci, reálném růstu mezd, růstu produktivity práce, způsobu valorizace penzí a věkové hranici pro odchod do starobního důchodu. Dalšími předpoklady jsou stejná valorizace u všech typů důchodu a stabilní počet osob pobírajících jiný než starobní důchod.

Předmětem analýzy je potom devět variant vývoje průběžně financovaného systému v závislosti na zvoleném způsobu valorizace a věkové hranice pro odchod do důchodu. Všechny varianty počítají se zavedením změn v systému podle příslušných předpokladů do roku 2010. Odhady schodků na důchodovém účtu jsou shrnuty na obrázku č. 2. Z uvažovaných vychází jako přijatelná řešení varianta počítající s věkovou hranicí pro odchod do důchodu na 60 letech a valorizací důchodů po celou dobu o inflaci a třetinu reálného růstu mezd a varianta s odchodem do důchodu v 70 letech a plné valorizaci penzí, tj. o v souladu s růstem mezd. V obou případech by byl systém v mírném schodku, který by ovšem nepřesahoval 1% HDP. V obou případech by se výdaje na důchody udržely blízko dnešní úrovně, tj. těsně pod 10% HDP. Významný rozdíl je ovšem ve vývoji relace důchodů ke mzdám. Těsně před rozdělením Československa dosahoval průměrný důchod 52% průměrné hrubé mzdy. Od té doby se tento poměr snížil téměř o deset procentních bodů. V případě prvního přijatelného řešení počítající s valorizací o inflaci a třetinu reálného růstu mezd, by se tento poměr snížil na 25%. Pokud by si při realizaci této varianty budoucí důchodci chtěli udržet stejný velký důchod v relaci k výši mezd, museli by kromě příspěvku do průběžně financovaného systému začít spořit a vytvořit si vlastní dodatečné zdroje. Jinými slovy to znamená zvýšení významu dalších pilířů penzijního systému – kapitálového spoření, ať již v povinné či nepovinné formě. V případě valorizace ve stejné výši jako růst mezd je logické, že by se poměr mezi oběma proměnnými nezměnil.

Obr. 2: Projekce vývoje schodku důchodového systému (% HDP)


Pramen: projekce Patria Online

K přijatelnému řešení by samozřejmě vedla i vhodně zvolená kombinace předchozích řešení. Například valorizace důchodů o inflaci a polovinu reálného růstu mezd v kombinaci s prodloužením hranice pro odchod do důchodu na 65 let vede k přebytkům systému mezi 0,2% až 0,6% v horizontu celé projekce. Podíl důchodu k průměrné hrubé mzdě by ovšem klesla na 29%. Vytvoření doplňkových finančních zdrojů na stáří by tedy i v tomto případě bylo žádoucí.

Závěr

Potřeba reformy důchodového systému je nezbytná. Udržování současného systému by vedlo k neustálému zvyšování schodků, které by v následujících 27 letech mohly nakumulovat dluh, jehož současná hodnota přesahuje 2,5 bilionu korun (105% letošního HDP). Pokud by vláda trvala na zajištění dnešní úrovně penzí v relaci k průměrné mzdě pouze prostřednictvím průběžného financování musela by se věková hranice pro odchod do důchodu zvýšit na 70 let. V této souvislosti by bylo nutno zvážit vedlejší dopady. U osob v blízkosti hranice 70 let lze předpokládat jednak vyšší nemocnost, dále menší zájem ze strany zaměstnavatelů a také vyšší počet žadatelů o invalidní důchod. Všechny uvedené vedlejší dopady představují různé formy zátěže veřejných financí. Tato cesta má vzhledem k biologickým vlastnostem lidského druhu svá omezení.

Ostatní možnosti vyžadují rostoucí význam alternativních forem financování penzí, ať již prostřednictvím stávajícího penzijního připojištění či zavedením povinného spoření v penzijních fondech. Ani tato cesta není bez komplikací. Současná generace mladých lidí bude muset nadále přispívat do systému průběžného financování a zároveň si spořit na svou vlastní penzi, makroekonomické důsledky zvýšení míry úspor a vynuceného poklesu sklonu ke spotřebě budou dlouhodobé a významné. Mít děti je nákladné, nemít je ovšem také není zadarmo. Existuje ještě jedna: zvrátit nepříznivé demografické projekce, ať již zvýšením mírou natality či imigrací.

Není žádným tajemstvím, že podobnými problémy prochází řada dalších evropských zemí, kde hlavní váha penzijního systému spočívá na průběžném financování. Podle analýz Evropské komise se má počet penzistů v EU do roku 2050 zdvojnásobit. Největším problémům čelí Velká Británie, kterou navíc brzo čeká další příval čerstvých důchodců. Demografické projekce jsou však hrozbou také ve Francii, Německu a Španělsku. Evropská komise dospěla k závěrům velmi podobným našim zjištění. Jednou z možných cest k udržení schodků na uzdě je podle Evropské komis zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu na 70 let u mužů a 65 let u žen. Komise také připouští možnost tolerování vyšší imigrace.

David Marek

Toto není celá analýza ne téma "Kdo si neuspoří, půjde do důchodu v 70 letech". Celý text naleznete ZDE. Analýza je k dispozici všem klientům VIP Patria, včetně těch, kteří si službu zaregistrovali na měsíční zkušební období zdarma.

Pokud nejste klientem VIP Patria a máte zájem o registraci služeb VIP Patria na zkušební období, klikněte ZDE.

Pokud máte zájem o registraci služeb VIP Patria na placené období, klikněte ZDE.

Bližší informace k službě VIP Patria naleznete ZDE.

Vaše dotazy týkající se služby VIP Patria můžete zasílat na adresu info@patria.cz nebo můžete kontaktovat pracovníky Patria.cz na tel. čísle 221 424 332.


Váš názor
  • ani nahodou
    27.05.2003 16:46

    a v 70-ti nam reknou, at si sporime zase do dalsi keseni. nazdar
    vosk
  • Trvale udržitelný život
    27.05.2003 16:23

    Produktivita práce se zvyšuje tak,že je mzda součástí nákladů na realizaci díla poze 6% z celkové částky/oproti cca 15 % v 80 letech/.Výhled je takový,že do 20 let nahradí 1 pracovník současné 4. Práce se stane zábavou tak jako sport.K tomu nepotřebujeme růst růstu.Peníze jsou již dnes pro tzv světové hráče virtuální záležitostí. Ahoj Jack
    jan Slanina
  • Evropská unie!
    26.05.2003 22:31

    Nevolte EU!!! Zničí Náši zem!!! Je to nová obdoba SSSR!!!
    Jaroslav Němec
    • ANO EU !!!!
      27.05.2003 14:15

      Země s největšími důchody vztaženými k reálné mzdě jsou sdruženy v uskupení, které se nazývá Evropská Unie. Jsou to země, které za desítky let po válce (na rozdíl od nás) vybudovali solidní sociální systém a stabilní ekonomiky. Jsou to země pořádku a práva. Na rozdíl od naší republiky. Chci, aby se naše země mezi tyto země zařadila a proto budu hlasovat v referendu ANO pro Evropskou unii !!! HLASUJTE ANO, pokud nechcete, aby se naše země stala mafiánským ostrůvkem uprostřed sjednocené Evropy. Není jiné cesty!
  • Nevolte EU !!!
    26.05.2003 22:27

    hgbuibokjnopknihbinj
    Eduard Elčkner
  • Potřebují peníze
    26.05.2003 20:10

    Jen potřebují peníze na luxusní auta , a oblečky, jen neví jak uživit sebe a ctějí rozhodovat o národu. I statistika umí zblbnout národ . Jen plaťte pěkně důchod a my vám pak pěkně poděkujeme.Do té doby třeba chcípnete. Vaše vláda .
    Zdeněk
  • pekne darebactvi...
    26.05.2003 19:39

    ve 36-ti letech jsem odjela za praci do USA, protoze jiz v tomhle veku se o me nikdo velice nepral vzit me do zamestnani,ackoli jsem bezdetna a dokonale ovladam veskerou leasingovou i administrativni agendu, pocitac i internet...ted se chci vratit, ale...nemohu, nebot pochybuji, ze kdyz je mi 40 let, situace na trhu prace bude lepsi (spise naopak zejo). A hlavne me ohromne zajima, kdo vezme do prace petasedesatnici, nebo sedmdesatnika, pokud bude mit chudak to STESTI, ze se tohoto krasneho veku doziji...mimochodem moje maminka umrela v 64-ech letech...Zkratka a jasne POMAHEJ NAM BUH...
    alena
  • Bordel!
    26.05.2003 12:32

    V našem státě je takový bordel, že to nemá obdoby! Už aby byla EU. Emigrovat a basta! Vzít si třebas švédku a hotovo! A pár vylízaných lidí jako Špidala, Gross, atd ať si trhnou nohou! A hlavně takové kokoty posílat do důchodu ve 100!!!
    Dave
    • To můžete emigrovat i teď
      27.05.2003 13:35

      Záleží na tom,zda bude mít Švédka zájem vzít si Vás.
      Alena Nováková
    • Je třeba aby mladí začali dělat
      26.05.2003 16:56

      a ne se flákat a drogovat. Nebo mudrovat nad tím jak zbohatnout bez práce. Zavést povinnou pracovní povinnost pro mlade po škole a je po problému. Ty staří důchodci to neutáhnou. Je to co navrhují pěkně děbilní systém. Jen se musí naučit opravdu počítat jak ve škole a ne jak mezi podnikatelama-vekslákama. Bere se tam kde nic není a z podnikatelů je tato vláda posraná.
      Standa
      • Já se rozhodně neflákám!!!
        27.05.2003 13:40

        Vystudovala jsem 2 vysoké školy-medicínu a chemii.Pracuji od 3.ročníku na VŠ.Na to abych se uživila mohla si dovolit auto an leasing jako lékařka mám 2 vedlejšáky,protože v nemocnici i se službami+"příplatky" vydělám amximálně 15 tis.Připadá Vám,že se flákám?Rozhodně nám nerostou platy jako peníze důchodcům,které pravidelně vidím s plnými nákupními košíky poměrně drahých (nejenom)potravin v Tescu či Globusu.
        Petra
        • Není všechno tak jednoduché.
          27.05.2003 15:03

          Důchodci možná ve Vašich očích více nakupují, avšak možná jednou měsíčně, myslím si že problém je ten, že důchodci už vědí co chtějí. Mladí jsou zatížení balastem doby, utratí vše za nesmysly a tak jim nezbyde na důležité věci ( rodina atd.) tak se do toho ani nepustí. Myslím si, že na vině je kapitalismus, v módě je co máš na kontě, na kolech, na pozemku atd., až v důchodu ti rádoby úspěšní zjistěj, že to není všechno, avšak mladejm to nikdo z politiků neřekne ani nic neudělá. Zákony vytváří ruka trhu ( avšak ruce trhu ovládají monopoly)- politici pracují na jejich objednávku. Důchodci dle mého nemají ve státní sféře v žádném případě pracovat ( ani na zkrácený úvazek). Před důchodem povinně vyškolí mladého nástupce, podporovat je třeba byty pro mladé zlegalizováním všelijakých podnájmů s tím, že byt zůstane uživatelům a ne těm co ho pronajímají ( mladí se neustále stěhují, neboť platí vyděračský nájemný). V tomto systému, který slušný rodiny staví na okraj společnosti bolí vychovávat hodný děti. Holt jsme si mysleli, že střední třída jsou lidi co poctivě pracují, avšak to není pravda - zaměstnanci budou vždy jen chudý a to množství informací, co dnes máme k dispozici nás od dětí odrazuje.
          Rostislav
  • proč pracovat?
    26.05.2003 12:26

    proč vůbec pracovat ,proč platit jakoukoliv daň! udělat to dle rčení:"jaký pán,takový krám"! v této politickoekonomické formaci je lejlepší KRÁST!!! nic se vám nestane a pokud nakradete opravdu hodně budete požívat úctu bohatého
    vyhnal františek
  • Poněkud jednostranná manipulace
    26.05.2003 11:33

    V analýze mě chybí část týkající se podpory porodnosti, která by tento stav mohla změnit. Pár námětů bych měl: rodičům se dvěmi a více dětmi snižovat zdanění atd. Analýza se týká současného stavu a vůbec nezohledňuje přechod na euro. Co se stane z nyní spořenými důchody??? Takže je to pouze účelová fikce. V našem státě nelze prognózovat na delší období jak jeden rok!!! Všechno ostatní narazí na další a další změny, které původní předpoklad znehodnotí - hádejte v čí prospěch!!!
    Martin
    • ???
      26.05.2003 14:05

      Ať již budou v ČR v oběhu koruny či eura, procenta HDP zůstanou procenty HDP (pokud se k přepočtu nominálního HDP a ostatních nominálních veličin použije stejný kurz). Změnou měny se problém nezmění ani kvalitativně ani kvantitativně. Co se týče podpory porodnosti, je v textu zmíněno, že existuje možnost zvrátit nepříznivé demografické projekce a dopady do penzijního systému, ať již zvýšením míry natality či imigrací. Jak toho ovšem dosáhnout, je předmětem na další rozsáhlé analýzy. Zvláště, budete-li řešit problém se zohledněním dopadů různých podpůrných politik na veřejné rozpočty. Pokud se do nich pustíte, budu rád, když mě seznámíte s výsledky. Označení "účelová" fikce nerozumím. Jediným účelem analýzy byl pokus o odhad vývoje průběžně financovaného penzijního systému. Žádné vedlejší či skryté "účely" výše uvedený text skutečně nemá.
      David Marek
  • zavádějící informace o obyvatelstvu v ČR
    25.05.2003 23:47

    Jen od zeleného stolu můžou úředníci předpovídat o stárnutí obyvatelstva.1/Slováci pracující u nás jsou levnou prac.silou.kdo si plní kapsy tím,že dělníkům předávají výplatnice těsně nad min.mzdu/z téch odvádějí daně/ostatní plynou majitelům organizací typu Nevostav,Steer atd./zaměstnávající Slováky,Ukrajince,Poláky atd./Tito obyvatelé chtějí žít v ČR,přivést na svět děti/budoucí prac.síly/.Jen mizerní úředníci z FÚ tolerují neodvádění daní/včetně PCR/vlastně fin.policie/stále jěště neexistující,/zejména nepodplatitelné policie/-odvody z daní se nekontrolují,nikdo není za neplnění odvodů z daní kontrolován.Dojde v CR k nápravě?/vůbec někdy?.Vše je v rukou morálně kvalitních poslanců.Jsou u nás čestní,jako je např.Špidla,Gross,Zeman a další politici?Zkuste jich napočítat alespoň 10 !
    F.A.Lambert
  • všem ministům
    24.05.2003 22:37

    všm ministrům do kanceláří sekretářky starší 55-ti let, ať vidí jakou blbost vytvořili
    MirKar
  • Michal má pravdu
    24.05.2003 18:57

    Souhlasím s Michalem, je potřeba nejen hodně psát, ale ještě více milovat. Tohle jsem pochopil záhy, proto mám taky 5 dětí. No kdo ví, třeba si mne budou na stará kolena půjčovat. Dědeček říkal, že za První republiky to tak fungovalo. Nežehrám, že mne stát trestá za náš (s manželkou) populační přínos, neboť jako rodina s dětmi jsme hluboce pod úrovní stávajících důchodců a ostatních členů naší společnosti. Odměnou je nám spousta legrace, kterou rodiny s jedináčky či dokonce bezdětní snad ani zažít nemohou. Takže, vážení přátelé, přestaňte plakat a začnetě makat... v posteli! Je to prima a když se to tak koneckonců vezme, zoceluje to charakter. Michal II
    Michal Frenki
    • To je příšernej nápad!!!
      27.05.2003 13:45

      Zajímalo by mě výše vašeho IQ???
      Petra
    • Děti
      26.05.2003 16:29

      Děkuji Michalovi. Jsem sama z pěti dětí. Vláda by se měla smrtelně vážně zabývat populační politikou.Je to otázka přežití národa a jeho kultury a vůbec ne záležitost módy nebo dokonce stranických úkolů. Pro mě je čtvrté dítě luxus (při mzdě 12500, díky našim zákonům a podmínkám, bude mi 50) ale mám ho.A slušné a čisté ne jako ti z etnické menšiny o pár ulic dál kteří jich mají šest ale ty dvě nejmladší se tady chodí koupat nahé do fontány a ty starší z hladu a z chuti kradou v marketu, o (žádné)školní docházce nemluvě.
      Blažena
  • Průzkum veřejného mínění aj.
    23.05.2003 22:07

    "Podle průzkumu veřejného mínění z těchto názorů plyne,že nadpoloviční vetšina lidí je spokojena s touto vládou." Lidi pozor ,falšují se všechny průzkumi veřejného mínění a tlačí národ kam potřebují.To samé se týká EU.Zatím s lidmi s kterými jsem mluvil jsou všichni proti.Výsledky průzkumu jsou ale jiné.Tak nevím.
    john
  • Zloději
    23.05.2003 19:12

    Všichni v té vládě jsou zloději. Zajímá je akorát, aby se napakovali a pak jim je jedno co se státem bude. Oni už budou za vodou. Do basy s nima.
    bv
  • 70
    23.05.2003 11:18

    no, při dnešním stresujícím způsobu života se moc lidí té sedmdesátky asi nedožiji, maj to spočítané dobře
    ja
  • ... a ještě několi slov
    22.05.2003 23:41

    Když tohle všechno, co je na této stránce napsáno, dáte do souvislosti s připravovaným zdražením internetu, pak vám vyjde, že skutečně je zbytečné psát a je třeba souložit.
    Michal
  • Nepište a pojďte souložit
    22.05.2003 23:38

    Souložme přátelé! Děvčata a dámy přijměte prosím odpovědnost za stav naší společnosti a souložte od této chvíle s prokazatelně zdravými muži bez ochrany. Mějte co nejvíce dětí a vybírejte si štědré sociální dávky. Má to význam pro nás, budoucí důchodce, i pro vás, protože nebude muset pracovat. Vy dívky na E55 - mějte prosím co nejvíc dětí. Špidla vám to vynahradí. Kdo pamatuje režim zvaný "socialismus" si vzpomene na podpory pro děti, podpory porodnosti, dávky v mateřství. "Oni" asi věděli, že bez dětí a rodiny to nepůjde. Ti, kteří jsou nyní u kormidla ale mají asi nové teorie. Možná že dostanou příplatky řidiči, kteří na přechodech zabijí důchodce. Ale nestrašme se navzájem. Stále je co ukrást, chce to jenom se snažit. Tak si zvýšíme svoji životní úroveň. Blbosti zdar!
    Michal
    • Nepište a pojďte souložit
      27.05.2003 15:22

      Nestačí souložit, je třeba rodit děti aby nás měl kdo živit až budeme v důchodu.
      Helena
  • Zlodějna
    22.05.2003 13:15

    Všechny předcházející poválečné vlády důchodový účet bezostyšně vykradly.Na důchody současných důchodců pracovalo x předcházejících generací. Po r.1989 mělo OF, potažmo ODS ve volebním programu oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu. Toto se bohužel ještě nestalo a tak dokud je tam ještě nejaký zbytek tak se loupí dál. Je zajímavé, že vláda SD se k tomuto sociálnímu činu neodhodlala a komunisty to také nezajímá. Žádám o podrobné zpracování analýz čerpání důchodových účtů v zemích Českých od dob Ck do dneška a jejich zveřejnění.
    Viki
    • Plně souhlasím
      26.05.2003 8:04

      Je zřejmé, že další respondenti vnímají problém povrchně a naučeně ve smyslu masáží prováděných kvaziexperty.
      Proci
    • Vy jste nepochopil současný průběžný systém
      23.05.2003 13:51

      Žádný důchodový účet o kterém vy píšete v průběžném systému financování důchodů neexistuje. Co se do důchodového systému dá, se hned utratí. Takže x předcházejících generací bohužel nepracovalo na důchody současných důchodců, ale na důchody tehdejších důchodců. To je rozdíl proti kapitálovému důchodovému systému, o kterém si zatím můžeme nechat jenom zdát.
      Matěj
    • Zamyslete se
      22.05.2003 22:22

      Prosím Vás se zamyslete nad tím co tu píšete. Bohatý stát musí mít zdravou ekonomiku a tu zvýšení daní, pojistného a podobných plateb nepodporuje. Pokud vím, tak vláda SD je největší tunel do státní kasy, jaký tu kdy byl. A nic na tom nezmění reforma veřejných financí. Špidlíka nemám rád, ale tady si jen vyžírá Zemanův hnůj. Ale obávám se, že při jeho neschopnosti přiímat cizí názory toho asi moc nevyřeší. A musíme mít na paměti, že za Zemana se napakovala je část SD, tak se ještě tunelovat bude. A asi fest.
      Jakub
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů