Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Co přinese pondělní záplava makroekonomických čísel (inflace, nezaměstnanost, průmysl)?

07.09.2001 9:58
Autor: 

V pondělí nás čeká záplava makroekonomických údajů. Český statistický úřad zveřejní údaje o inflaci za srpen a data z průmyslu za červenec. Ministerstvo práce a sociálních věcí sérii doplní fakty z trhu práce za srpen. Očekáváme, že uvedená makroekonomická data podají příznivý obraz o české ekonomice.

Nejdříve krátce k inflaci, resp. očekávanému výsledku. Srpen by měl konečně přinést zklidnění inflační bouře. Náš odhad srpnové inflace činí +0,1% meziměsíčně, což sníží hodnotu meziroční inflace na 5,8% z červencových 5,9%. K nízké inflaci by měly přispět zejména potraviny a pohonné hmoty. Ceny potravin se sníží o několik desetin procenta především díky pokračujícímu poklesu cen brambor. Dále se snížila cena chleba. Naopak v růstu pokračovaly ceny drůbeže. Pohonné hmoty v srpnu klesaly především díky poklesu cen ropy v průběhu července. Průměrná cena ropy se v červenci ve srovnání s červnem snížila o 11%. Posílila také koruna vůči dolaru, což dále podpořilo pokles dovozních cen ropy. Pokles cen by měl díky sezónním výprodejům pokračovat také v odívání. Další mírné zvýšení cen však můžeme očekávat u zahraničních zájezdů. Příznivé inflační číslo bude po sérii špatných zpráv určitě vítanou změnou. Z pohledu ČNB je však důležitá prognóza inflace. Proto bude pro rozhodování ČNB neméně důležitý údaj o hrubém domácím produktu za druhé čtvrtletí, který bude zveřejněn příští týden ve čtvrtek.

Nyní pár slov k míře nezaměstnanosti. Na konci července činila míra nezaměstnanosti v české ekonomice 8,5%. Očekáváme jen nepatrnou změnu míry nezaměstnanosti v rozsahu do jedné desetiny procentního bodu. Vývoj na trhu práce v letních měsících určuje především příliv čerstvých absolventů škol. Tento faktor je důležitý nejen v červenci, ale částečně také v srpnu. Na druhou stranu zde stále existují pozitivní tendence vyvolané tvorbou nových pracovních míst díky pokračujícímu investičnímu procesu, na němž se v nemalé míře podílí zahraniční investice. Červencový údaj o počtu volných pracovních míst byl nejvyšší za poslední tři roky (60 734 volných pracovních míst nabízených úřady práce). Z těchto důvodů by měla míra nezaměstnanosti v srpnu vzrůst jen nepatrně, případně stagnovat na červencové úrovni. Naše očekávání míry nezaměstnanosti tedy činí 8,6%.

A jak se dařilo průmyslu v červenci? Průmyslový sektor dosáhl svého konjunkturního vrcholu v 1. čtvrtletí letošního roku. Od března se dynamika indikátoru průmyslové produkce očištěného o kalendářní variace snižuje. V červnu se průmyslová produkce meziročně zvýšila o 3,7%, po vyloučení vlivu počtu pracovních dní činil přírůstek 5,9%. Tento vývoj bude patrně pokračovat, a to především díky postupnému promítání dopadu ochlazení ekonomického růstu v západní Evropě. Nicméně, poslední údaje naznačují, že výpadek zahraniční poptávky by mohl být alespoň částečně kompenzován domácí poptávkou. I přes zmíněný trend by červencové údaje o průmyslové produkci měly být příznivé. Zatímco letošní červen měl o jeden pracovní den méně než stejný měsíc minulého roku, červenec měl naopak o jeden pracovní den více. Jeden pracovní den navíc se promítá do dynamiky průmyslové produkce zhruba 2%.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m