Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Zpráva MMF - průvodce inteligentní země po jejím osudu

10.08.2000 10:50
Autor: 

Výkonná rada ředitelů Mezinárodního měnového fondu včera schválila zprávu o české ekonomice, kterou připravila mise MMF. Ve zprávě se MMF pochvalně vyjadřuje o oživení české ekonomiky, zároveň však upozorňuje na přetrvávající problémy a vybízí českou vládu k urychlení reforem, především lepší právní ochrany věřitelů a reforem státního důchodového a zdravotnického systému. Výkonná rada také vyjádřila naději, že Česká republika nepřijme novelu zákona, která by omezila nezávislost a funkčnost České národní banky.

Při hodnocení ekonomické situace rada ředitelů MMF ocenila přísnou měnovou a rozpočtovou politiku v letech 1997 a 1998, které odvrátily riziko nerovnováhy české ekonomiky a které snížily schodek běžného účtu i inflaci na přijatelnou úroveň. Obdobně pozitivně hodnotila rada MMF uvolnění politik v druhé polovině roku 1998 a v roce 1999, které bylo doprovázeno pokrokem ve strukturálních reformách, především privatizací bank. Uvolnění vedlo k ekonomickému oživení které však díky strukturálním nedostatkům české ekonomiky zůstává výrazně pod úrovní v ostatních pokročilejších tranzitivních zemích.
Uvolnění rozpočtové politiky vedlo ke zvýšení schodku veřejných rozpočtů (po očištění o privatizaci a náklady transformačních institucí) z úrovně 2% na 31 procenta HDP v roce 1999. Pro rok očekává MMF schodek ve výši 41 procenta HDP (odhad Patria Finance je 3,8% HDP). Podle MMF se zvyšuje i tzv. strukturální deficit (viz náš odhad z října 1999 Fiskální impuls). V dalším textu MMF upozorňuje, že česká vláda musí být připravena reagovat na oživení ekonomiky zpřísněním rozpočtové politiky, nejméně v rozsahu, který by odpovídal návrhu státního rozpočtu na rok 2001 se schodkem 20 miliard korun. Rada ředitelů vyjádřila zároveň podiv nad záměrem vlády ustanovit další mimorozpočtové fondy, které podle MMF mohou dále zamlžit českou rozpočtovou politiku a omezit její flexibilitu.
MMF také vyjadřuje potřebu dále zpřísnit dohled nad bankovním sektorem a upozorňuje, že ačkoliv se ČNB a vláda vypořádaly s problémy v IPB velmi rychle a kompetentně, samotný fakt, že banka mohla tak dlouho a tak masivně porušovat pravidla obezřetnosti je varováním.
Pro rok 2000 očekává MMF růst české ekonomy o 2 až 2,5%, v roce 2001 pak růst o jeden procentní bod vyšší (odhad Patria Finance je růst o 2,5% letos a o 3,5% v roce 2001). Růst bude podle MMF vycházet spíše ze strany vyšších investic a růst spotřeby zůstane mírný. Hlavním rizikem je podle MMF pokračující restrukturalizace bank a průmyslu, jejíž náklady sníží objem prostředků volných na nové investice či spotřebu. Přesto dojde letos ke zvýšení deficitu na běžném účtu na 3,5 HDP (Odhad Patria Finance je 3,7% HDP), nezaměstnanost podle MMF poroste až na 11% koncem roku 2001 (náš odhad je 10,1% nezaměstnanost koncem roku 2001).
Rada ředitelů MMF upozornila českou vládu i centrální banku, že by měly bránit dalšímu posilování české koruny. K tomu by měly použít jak přísnější fiskální politiku, tak případně i intervence na trhu proti koruně. Nevýraznější doporučení ze strany MMF je však již tradiční: Česká republika musí pokračovat ve strukturálních reformách. To znamená dokončit privatizaci bank, provést restrukturalizaci velkých průmyslových podniků tržními nástroji, zefektivnit bankrotový zákon, posílit bankovní dohled. Vedle toho musí, podle MMF, začít systémová reforma českého sociálního systému, který omezuje flexibilitu trhu práce. Důchodový a zdravotní systém pak nejsou podle MMF připraveny na růst nutných výdajů v blízké budoucnosti.
Hodnocení: Zpráva MMF o stavu české ekonomiky nabízí střízlivé hodnocení současného stavu: ekonomika se pomalu zotavuje z dlouhé recese, která byla vyvolána nutným zpřísněním rozpočtové i měnové politiky v roce 1997. Oživení je ovšem výrazně pomalejší než by mohlo být díky notorickým problémům české ekonomiky: obrovským nákladům stabilizace bankovního a průmyslového sektoru, kde byla skutečná transformace odložena o několik let a ani bankrotová legislativa ani bankovní dohled nejsou schopné zaručit, že náklady dále neporostou. Český sociální systém zůstává neefektivní a nejen že je neúnosně drahý, ale navíc vytváří kulturu závislosti na českém trhu práce. Česká rozpočtová politika zareagoval přiměřeně na ekonomickou recesi, teď však přichází obtížnější část a je potřeba rozpočtové schodky snižovat. Ve zprávě MMF tedy asi není nic, co by nezaznělo v předchozích analýzách, nicméně je dobře, že nám to říká i Mezinárodní měnový fond. Třeba si toho někdo všimne…

Kompletní text zprávy naleznete na adrese: http://www.imf.org/external/np/sec/pn/2000/pn0060.htm (Ondrej Schneider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data