Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČSÚ zveřejní v pondělí srpnový schodek zahraničního obchodu (opak.)

21.09.2001 12:37
Autor: 

Odhadovat měsíční data o zahraničním obchodu je čím dál ošidnější záležitostí, jak nás o tom přesvědčily předchozí měsíce, přesto se o to musíme stále znovu pokoušet. Co vede k nestabilitě a obtížnosti odhadů u tohoto makroekonomického ukazatele? Hlavním důvodem je struktura dovozu, kde nejvyšší dynamiku vykazují dovozy investičního zboží, jež na rozdíl od spotřebního zboží či surovin vykazuje větší nerovnoměrnost v jednotlivých měsících. Zatímco saldo např. u potravin se od začátku roku v jednotlivých měsících pohybovalo v intervalu 1,6 - 2,0 mld. Kč, schodek v obchodu se surovinami (včetně paliv) 7,2 - 9,6 mld. Kč, u strojů a přepravních zařízení je volatilita podstatně vyšší: +3,6 až -4,7 mld. Kč.

Pro srpen očekáváme schodek ve výši 12 mld. Kč. Hlavní příčinu schodku lze opět hledat v akcelerující domácí investiční poptávce, o čemž svědčí údaje o hrubé tvorbě fixního kapitálu v prvním a druhém čtvrtletí letošního roku, kdy se meziročně zvýšila o 5,7%, resp. 9,3%. Jaký bude výhled budoucího vývoje investiční poptávky a tedy i dovozu investičního zboží ze zahraničí nám napovídají údaje o přímých zahraničních investic. Příliv kapitálu v této formě v letošním roce opět zesílil. V 1. Pololetí loňského roku činil objem přímých zahraničních investic v ČR 84 mld. Kč, letos již 89 mld. Kč. Zčásti jsou investiční potřeby uspokojovány domácí produkcí, značná část je však dovážena, což se promítá do vysoké dynamiky dovozu investičního zboží. V průběhu prvních sedmi měsíců letošního roku se dovoz strojů a přepravních zařízení meziročně zvýšil o 26,5%.

Oživení domácí ekonomiky se promítá také do vyšší spotřeby surovin a materiálů. Reálné saldo, očištěné o cenové změny, se letos doposud prohloubilo ve srovnání s loňským rokem o 21% především díky výrazně vyššímu objemu dovozu. Ze stejných důvodů se prohloubilo také saldo v obchodu s chemickými produkty.

Naopak spotřebitelská poptávka, ač také urychlila své tempo růstu, prozatím nezatěžuje obchodní bilance více než v předchozím roce.

Rizikovým faktorem pro vývoj obchodní bilance a běžného účtu platební bilance je zpomalení hospodářského růstu v zemích EU a především v Německu. Tento region je hlavním odbytištěm českého vývozu a zpomalení růstu poptávky na tamních trzích by se mohlo promítnout také do zpomalení růstu poptávky po českém zboží. Předchozí údaje o vývoji vývozu do Německa tento trend potvrzují. Zatímco na začátku činil roční přírůstek vývozu do Německa zhruba 15%, v červnu se již vývoz snížil o 2% a v červenci se zvýšil pouze o 3%.

Za celý letošní rok očekáváme schodek obchodní bilance ve výši 140 až 145 mld. Kč, což představuje zhruba 7% hrubého domácího produktu.

(David Marek)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data