Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Státní rozpočet v polovině a odhalení kruté pravdy

Státní rozpočet v polovině a odhalení kruté pravdy

03.07.2006 15:12
Autor: David Marek

Ke konci června se státní rozpočet přehoupl do přebytku 7,6 miliardy korun z květnového schodku 12,2 miliardy korun. Pro srovnání loni v polovině roku jsme měli státní finance (nikoli veřejné) také v přebytku, a to 3,8 miliardy korun. Rozpočtové příjmy se meziročně zvýšily o 10,0 procent, výdaje 9,2 procenta. Jsme v černých číslech a výrazněji než loni po šesti měsících hospodaření vlády. Je to dobře? Je to špatně? Dobře, ale …

Celkové daňové příjmy (včetně pojistného na sociální zabezpečení) meziročně stouply o 7,5 procenta. Hrubý domácí produkt v běžných cenách se podle našeho odhadu v první půli roku zvýšil o 7,6 procenta. Podobnost nikoli náhodná. Jen připomeňme, že se mírně snížilo zdanění příjmů právnických i fyzických osob. Rozpočet je přitom postaven na předpokladu, že se nominální HDP letos zvýší o 6,6 procenta. Ekonomika opět pomáhá rozpočtu více, než se čekalo. A není sama. Z loňska si vláda skrze rezervní fondy převedla do letošního rozpočtu 30 miliard korun. Dalších 16 miliard, tedy o 2,1 miliardy více než loni, představují dotace a kompenzační platby z rozpočtu EU.

Příznivé hospodářské situace vláda využila ke zvýšení výdajů. V polovině roku již utratila na sociálních dávkách 53,2 procenta celoročního rozpočtu. Dlouhodobě zanedbaná reforma financování zdravotnictví si vyžádala předsunutou platbu Všeobecné zdravotní pojišťovně v objemu 3 miliard korun. Celkové rozpočtové výdaje prozatím drží pod alikvótou poměrně zdrženlivé utrácení v oblasti kapitálových výdajů.

Schválený rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 74,4 miliardy korun. Díky rychlejšímu růstu ekonomiky by to mohlo být nakonec o pár miliard méně. Přesto pokud loni rozpočet dosáhl schodku 56,4 mld. Kč a ekonomika se pohybovala pod svým potenciálem, potom by letos při pokračování rychlého růstu HDP, měl schodek klesnout. A to mluvíme pouze o státním rozpočtu, části veřejných financí. Veřejné rozpočty jako celek by měly podle našeho odhadu propadnout do schodku cca 3,5 procenta HDP z loňských 2,6 procenta HDP (dle ESA 95). Podle dnes schváleného předběžného návrhu rozpočtu na příští rok by se situace neměla zlepšit ani příští rok, neboť schodek veřejných rozpočtů by měl dosáhnout 3,8 procenta HDP, a to ještě při realizaci poměrně dramatických škrtů ve výdajích. Pokud by se s veřejnými financemi nic neudělalo, potom by kombinace jejich dlouhodobého zanedbávání, již schválených předvolebních dárečků a očekávaného zpomalení ekonomiky mohla nafouknout schodek veřejných rozpočtů až na šest procent HDP. Takto rozsáhlý schodek se stal příčinou snížení maďarského ratingu.

Je otázkou, zda bude česká ekonomika růst šesti- či sedmiprocentním tempem věčně. Jaký by byl asi schodek státního rozpočtu a deficity veřejných financí, kdyby rostla třeba jen o tři procenta ročně? Říká se, že všechno zlé je k něčemu dobré. V případě fiskální politiky to platí naopak a současná čísla popisující vývoj ekonomiky (a daňových příjmů) jsou příliš hezká na hledání odvahy k reformám. S varováním o skutečném stavu věcí přišla vláda až při balení osobních věcí ve Strakově akademii. Pokud bychom navíc rozpočtová čísla očistili o vliv hospodářského cyklu, už dávno bychom zjistili, že bilance odcházející vlády je smutným příběhem o tom, jak nereformovat veřejné rozpočty, ale jen o tom neustále mluvit. Čerta ze zdi ale prozatím nesmazaly ani úvahy potenciální středopravé vládní koalice, která zaměňuje daňovou reformu za reformu veřejných rozpočtů.


Váš názor
  • rozpočet
    04.07.2006 8:57

    Rozumí někdo tomu, co bylo zveřejněno někde jinde, že reformou nemocenské přijde stát o 20 mld? Je to tak, že stát vybírá mnohem víc než vyplácí? Co dělá s vybranými penězi?
    xyz
    • :-)
      04.07.2006 11:31

      Veškeré příjmy rozpočtu se přece vždy daly na jednu hromádku a pak se dle "kritérií" politiků (kteří jsou momentálně u moci ...) dělilo a dělilo. Kdo měl větší lokty, tak na toho zbylo víc (vč. tzv. "poslaneckých pomníčků" ...), kdo kamarádíčky ve vládě neměl, na toho nezbylo nic ... Vámi zmiňovaný výpadek v příjmu výběru zdravotního pojištění zřejmě souvisí s tím, že byla snížena jeho sazba podnikům (zaměstnavatelům) jako kompenzace za to, že prvních (tuším 14 dnů) budou naopak platit svým zaměstnancům oni.
      PaulC
    • :-)
      04.07.2006 10:44

      Zeptaj se Škromacha. Podívej jak je hezky kulatej, kluk jeden ušatej :-))))) Ještě čtyři roky u korýtka tak asi praskne
      TK
    • to je prece jasne
      04.07.2006 10:39

      rozkradou to
      §
      • 04.07.2006 15:14

        Je zajímavé, že takovéto výhružky čteme nejen na tomto servru už nejméně 6 nebo 7 let.( Co vládne SOC.DEM.) My jsme téměř nejméně zadlužení a máme skoro stejnou řádku let dobrý vývoj ekonomiky , přestože ostatní svět v tomto období prožil již jednu recesi. Pane Marku není třeba přehodit výhybku na jinou teoretickou základnu?
        rejp
        • výhružky?
          08.07.2006 11:44

          Podle Vás přijde ten pravý čas vzrušovat se místní politikou, až budeme zadlužení jako ti ostatní? Co myslíte, že tu recesi kolem způsobilo? Kdo vládl v posledních letech v Německu a Francii a jak? Pokud se nepletu, tak tam kvetl socialismus s vysokými daněmi a štědrou sociální sítí. Že to tu socdem vláda nestačila za posledních 8 let položit na lopatky, svědčí o síle naší ekonomiky, ne o schopnostech přerozdělovačů. Konečně, zatím se u nás pravice nechytila. Nelze vyloučit, že se levice opět chopí vlády. I když je mi ta představa dost proti mysli, pomohlo by to vyřešit právě tyhle dohady. Rád se podívám, jak ten ekonomický zázrak bude ČSSD fungovat ještě po dalších 4 letech, až se důsledky její vlády začnou více projevovat. Ono totiž nelze změnou vlády změnit ekonomiku ze dne na den. Je tu značná setrvačnost.
          Jirka
      • §
        04.07.2006 10:44

        Nakoupí se letadla, transportéry, tanky, prostě se za to nakupují zbraně, to je přece jasné, že se za to nebudou kupovat drahé zdravotní přístroje, od toho jsou přece charity.
        §
        • ?
          04.07.2006 11:54

          proc porad kupuji jen transportery? Proboha kdyby koupili lekarskou techniku, tak uplatky shrabnou taky a navic se zalibi lidu a posbiraji politicke body. V cem je problem?
          miki
          • transportéry
            04.07.2006 13:49

            Záleží na momentální situaci a momentálně byl největší vejvárek pro zainteresované v transportérech.
            hlas lidu
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data