Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČTK: Bursík vyzval Rakušany, aby si stěžovali na ventily v Temelínu

15.03.2007 8:15
Autor: ČTK

Vídeň 15. března (ČTK) - Český ministr životního prostředí Martin Bursík vyzval podle agentury APA rakouskou stranu, aby podala oficiální cestou námitky proti ventilům v jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Sám již zaslal českému ministerstvu zahraničí odbornou expertizu svého resortu poukazující na možné závady u ventilů, ale bez obdobných výhrad z Rakouska se s tím prý zatím nedá nic dělat. Bursík to podle agentury uvedl v rozhovoru pro čtvrteční vydání rakouského deníku Der Standard, z nějž dnes APA předem citovala.

Ve dvou konkrétních případech by mohly být určité námitky, mimo jiné u bezpečnostních ventilů. "Dokud ale nebude zformulována oficiální námitka ze strany Rakouska, nedá se o ničem jednat," cituje APA Bursíka.

"Jakmile bude tato námitka předložena, zasadím se o to, abychom splnili své závazky," dodal. Bursík dal najevo určité pochopení vůči rakouské kritice Temelína, protože v Rakousku prý existuje vyšší citlivost pro otázky životního prostředí a také k rizikům jaderných elektráren. "Ale blokády hranic nejsou žádným řešením," zdůraznil.

Čeští Zelení podle něj "vidí Temelín jako realitu", i když z ní "nemají žádnou radost". "Argumenty, jimiž bylo dokončení Temelína zdůvodňováno, nebyly korektní. Například nebyly (po spuštění Temelína) odstaveny severočeské hnědouhelné elektrárny. Také není pravda, že by bez Temelína zemi hrozil nedostatek elektřiny. Právě naopak, Česko patří dnes v Evropě k zemím vyvážejícím elektřinu. Vzhledem k trvalým nedostatkům je ale efektivita Temelína nanejvýš podprůměrná," řekl.

Upozornil na to, že Zelení prosadili v koaličních jednáních, že vláda nebude připravovat žádné další atomové elektrárny. "Zároveň je ale pravda, že nebylo dohodnuto ani uzavření Temelína," dodal.

Překvapilo jej proto, že rakouská vláda trvá na "nulové variantě", tedy na odstavení Temelína. "Zdá se mi, že to už nějak patří k rakouské politice. Politici vědí, že veřejné mínění je velmi kritické vůči atomové energii a zejména vůči Temelínu." Myslí ale také, že prosazování nulové varianty nebude na rakouské straně patřit "k programu dne".

Bursík by chtěl, aby obě země navázaly těsnější spolupráci v jiných oblastech ochrany životního prostředí a energetických zdrojů, v nichž je Rakousko silné. Vyjádřil uznání nad mírou, v jaké Rakousko využívá obnovitelné energie, například biomasu k vytápění. "Chceme se na těchto zkušenostech podílet a já mám velký zájem o spolupráci," řekl ministr.

ČTK

Váš názor
  • Vláda
    16.03.2007 10:06

    Jeden vícepremiér radí Rakušákům jak si mají stěžovat na Temelín, druhý vícepremiér se stále více zamotává do úplatkářské aféry a premiér řeší své rodinné problémy. A kdo bude dělat reformy? Kalousek?
    Pozorovatel
  • Co se vám nezdá?
    15.03.2007 10:50

    Bursík prostě jen řekl, že když si Rakušané stěžují, tak ať oficlálně písmeně, ve smyslu dohod z Melku. A hned s z něho dělá zrádce národních zájmů a kdovíco. Přitom uzavření Temelína čeští Zelení nepožadují a jsou tak ve věci jaderné energetiky jedni z nejméně radikálních v EU.
    Karel
    • Bursík je ministrem
      16.03.2007 9:56

      a pokud zjistí že není něco v pořádku tak má konat a ne žvanit zelené kecy. Nebo bude čekat až to bouchne jako v Černobylu, nebo jako policajti když si stěžují matky na domácí násilí a oni jim řeknou vždyť se ještě nic nestalo! Prostě pokud něco zjistil tak to musí i bez stížnosti řešit v rámci bezpečnosti, jinak se chová jako neomalený fracek který do všeho kecá a ničemu nerozumí. Bože kdo mohl volit zelené to musel být idiot-sebranka bez programu, jen pivní plácání.
      František
    • K dohodám z Melku ...
      16.03.2007 9:10

      Bursík by se měl především jako člen vlády podepsat pod jasnou odpověď na poslední rakouskou histerii a v této odpovědi uvést, že rakouské straně byl únik mírně radioaktivní vody oznámen přesně dle bodu dohody z Melku - tedy do 72 hodin. Místo toho Kuchtová (další "člen" vlády ...) kváká, že ji nikdo nepřesvědčí o bezpečnosti Temelína ... a Bursík se snaží odvolat Drábovou kvůli události, jenž je hodnocena na stupnici havárií jaderných elektráren 0 až 7 bodem 0 ... Bursík s Kuchtovou dělají jen "přípravné" práce, aby se pak našel nějaký žvatlal, který prohlásí, že po všech těchto událostech je ehm ehm vhodné elektrárnu uzavřít ... Zkuste si představit, jak nějaký člen vlády v Rakousku radí naší vládě, jak si má stěžovat na protiprávní blokády hranic v Rakousku ... Ještě by mě celkem zajímalo, kdo je výrobcem ventilů v Temelíně - jestli to náhodou není firma z Horních Rakous nebo Německa :-). To by si Kuchtová s Bursíkem pěkně naběhli :-))
      PaulC
    • S tímto názorem naprodto souhlasím
      15.03.2007 12:50

      Jsem rád, že máme aspoň jednoho ministra, který nepodléhá Temelínské lobby...
      Karel Novák
      • asi néé
        15.03.2007 13:10

        Temelínské lobby, to slyším poprvé, tady zřejmě někdo nepochopil tenhle termín...
        loss
  • Bursík
    15.03.2007 10:21

    Je to něco tak neuvěřitelného že jsem tomu nemohl v první okamžik ani uvěřit.ˇČlen vlády radí našim v případě Temelína zarytým a krajně neobjektivním odpůrcům jak mají proti nám postupovat.Takové doslova skandální jednání by mu neprošlo nikde ve světě.V Topolánkově vládě která má jediný zájem a to udržet se za každou cenu u moci mu to však jistě projde.Je to krásná ukázka toho kam až jsou naši zelení schopni zajít.Jsem pro úspory elektřiny ale jsem také pro atom protože je nad slunce jasnější že pro nejbližší desetiletí jinou variantu prostě nemáme.Zelení fanatici jsou proti atomu.vodním elektrárnám.proti těžbě uhlí a vrchol všeho byl když jsem četl že na několika místech protestovali proti větrným elektrárnám kvůli hyzdění krajiny.Takže každý kdo je volí by si měl také položit otázku zda je také ochoten nechat si odpojit dráty nebo se alespoň drasticky omezit ve své spotřebě.
    Majkl
    • bursík
      15.03.2007 11:35

      Souhlas - takovéto vystoupení už zavání "vlastizradou" jestli ještě něco takového existuje
      bububu
    • Tak, tak
      15.03.2007 10:30

      Předpokládám, že v Bursíkovic casinu blikat nepřestanou ... a svým nájemníkům slevu na nájemném (ať už kvůli zdražení elektřiny nebo jejímu odpojení) taky nedá, že ...
      PaulC
    • bursik
      15.03.2007 10:27

      je chytrej, dokáže si spočítat, že Rakušani mu daj vydělat víc, než by měl u nás....jinak taky volím atom, protože za pár let místo vývozu (i do Rakouska?) budem elektřinu potřebovat, a za 10-15 let bysme uživili druhej Temelín...nebo ne?
      loss
  • Pokud znám statistiky
    15.03.2007 10:02

    Pokud znám statistiky, tak to s tou biomasou není v Rakousku žádná sláva.... Při nejmenším to tam nyní už delší dobu stagnuje....
    QEntity
  • A ještě bych doporučoval
    15.03.2007 8:29

    zaměřit se na využití energie mořského příboje jako jeden z významných obnovitelných zdrojů. O tom se u nás dosud moc nemluvilo a prostor pro čerpání zkušeností a navázání těsnější spolupráce s Rakouskem tu jistě je. Jen doufám, že to zase nebude někdo napadat ideologickými předsudky ala Klaus, že my ani Rakušáci nemáme moře.
    Filip
    • magořina
      15.03.2007 8:58

      taky to tak vidím, Bursík a celý zelenáči kážou vodu a pijou víno...miliony tun odpadů z Německa, popílek z tepelných elektráren a on se dokáže bavit o úsporných žárovkách na hradě....kdoví, v jakým jezdí bouráku na jednání vlády, na kole asi nééé....
      loss
      • jezdi
        15.03.2007 9:47

        nakou hondou civic s tim ze je to takova tak hybridni nebo jak se to rika, mi to ted vypadlo.. Jinak ja mam bursika rad. Ne ze bych ho volil (ja nevolim vubec) ale i pres neuveritelny voloviny ktery dela typu ministr zahranici CR je svycar a tak, s nim nejak lidsky sympatizuju. Na rozdil vod tech dusevnich kastratu od klause pres chlapa bez guli(taky vas popada soucit kdyz ho vidite?), soudruha klementa paroubka az po bratra jednicku fakace kalouska
        chytrak
        • tak takhle
          15.03.2007 10:05

          no tak v týhle konkurenci je samozřejmě jednička, nicméně si ho radši moc neidealizuju...myslím, že bohužel bude nakonec stejnej korytář, jako zbytek sebranky....rozhodně je to příjemná změna, dokáže mluvit srozumitelně
          loss
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university