Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

27.04.2007 10:31
Autor: KBC/Patria

PKO BP zveřejnila další ambiciózní cíle pro rok 2012
Banka PKO BP zveřejnila svůj strategický plán pro rok 2012. V něm se uvádí, že banka má za cíl zlepšení ROE (před zdaněním) z 27 % v roce 2006 na 30 % v roce 2012 a snížení poměru náklady/výnosy ze 60 % na 40 %. PKO BP si chce zároveň udržet pozici čísla 1 v Polsku a v klíčových segmentech (hotovostní půjčky, hypotéky, kreditní karty) chce mít 30-35% podíl na trhu. Navíc má za cíl navýší podíl na trhu vzájemných fondů na 25-30 % ze současných 10 %. Banka také plánuje zvýšit efektivitu migrací klientů na přímé kanály (inteligo) a vytvoření synergií ze spolupráce s Polskou poštou. Dividendová politika byla stanovena na výplatní ukazatel 47-50 %.

Expanze do zahraniční by se měla omezit na Ukrajina prostřednictvím organického růstu Kredobank, která chce dosáhnout na pozici v první pětce se zaměřením na retailové půjčky. Úroveň investic by měla v letošním roce dosáhnout 35 mil. USD a 50 mil. USD v roce 2006. I když to nebude příliš významný krok, tak banka plánuje otevřít reprezentační pobočky v Londýně (a případně Dublinu) pro polské expatrioty.

Náš názor: Cíle banky jsou ambicióznější než se čekalo a první reakce trhu byla pozitivní (akcie včera zpevnily o 2,4 %), což by, po dnešním zveřejnění této zprávy v polském tisku, mohlo pokračovat. Cíle banky jsou dlouhodobé a prozatím to jsou jenom cíle, ale i tak nahlížíme strategii pozitivně, protože to znamená ambicióznost jak co se týká ziskovosti tak i pozice na trhu, identifikuje klíčové segmenty pro zlepšení (vzájemné fondy), zaměřuje se na zahraniční expanzi (Ukrajina) a stanovuje přiměřenou dividendovou politiku. Věrohodnost PKO BP je momentálně limitovaná, protože banka nemá stálého generálního ředitele, ale zasedání dozorčí rady, které se koná 9. května, by konečně o této záležitosti mohlo rozhodnout.

Bank BPH: Výroční valná hromada schválila návrh představenstva na dividendu
Výroční valná hromada Bank BPH schválila návrh managementu na dividendu 36,2 PLN na jednu akcii. Schválená dividenda znamená výplatní ukazatel 86 % a výnos 3,7 %. Rozhodný den pro dividendu byl stanoven na 17. května a výplatní den na 31. května.

Bank Pekao: Výroční valná hromada schválila návrh představenstva na dividendu
Výroční valná hromada Bank Pekao schválila návrh managementu na dividendu 9 PLN na jednu akcii. Schválená dividenda (meziročně +21,6 %) znamená výplatní ukazatel 87 % a výnos 3,5 %. Rozhodný den pro dividendu byl stanoven na 16. května a výplatní den na 1. června.

Egis: Predikce výsledků za 2Q07/06
Společnost Egis by měla zveřejnit výsledky za druhé fiskální čtvrtletí v úterý 8. května před otevřením trhu. Předpokládáme, že Egis reportuje konsolidovaný čistý zisk za 2Q07/06 ve výši 2,26 mld. HUF (4,0 mld. HUF v 2Q06/05 a 1,8 mld. HUF v 1Q07/06) kvůli nepříznivému vývoji směnného kurzu, posunu tržeb směrem k nižším maržím, nově zaváděným zvláštním daním ve zdravotnickém sektoru a nedostatečným zajišťovacím pozicím. Na zveřejnění výsledků čekáme mírně negativní reakci trhu. Čistý konsolidovaný zisk za první polovinu roku podle nás dosáhne 3,9 mld. HUF nebo 28,8 % z celoročního konsensu dostupného na Bloomberg (13,6 mld. HUF, jedná se o mix konsolidovaných a nekonsolidovaných výsledků) a 29,2 % naší celoroční konsolidované prognózy 13,5 mld. HUF.

MOL se chce soustředit na středně velké transakce
Společnost MOL chce tento rok postoupit kupředu se svými akvizičními plány a uvedla, že její výdaje na akvizice by mohly snadno dosáhnout až 3 mld. USD bez toho, aby to mělo vliv na její ratingy, jak zaznělo na výroční valné hromadě. I nadále bude hledat upstream akvizice v Rusku a bývalých státech Sovětského svazu a zároveň má zájem o downstream aktiva v Srbsku a Chorvatsku, kde se chce účastnit privatizace NIS a navýšit svůj podíl v INA. I když má MOL rozsáhlou hotovost na akvizice, předpokládá, že uskuteční pouze transakce střední velikosti v hodnotě několika stovek milionů dolarů až do výše 500 mil. USD. Žádná akvizice by neměla přesáhnout 1 mld. USD, jak uvedl Zoltan Aldott, výkonný viceprezident MOL pro těžbu a produkci. Nebylo zveřejněno, kterých konkrétních projektů v letošním roce by se měly tyto plány týkat, ale zaznělo, že Rusko nabízí “velké příležitosti” pro převzetí upstream společností a MOL se účastní “mnoha projektů”, které by mohly být letos dokončeny.

Náš názor: Domníváme se, že MOL si uvědomila, že přístup k velkým nalezištím v Rusku je omezený, navíc je zde velké riziko přeplácení kvůli velké konkurenci. Proto se společnost rozhodla soustředit na středně velké transakce, které by podle našeho názoru mohly znamenat akvizice průzkumných nebo výrobních licencí nebo dokonce komplikovaných nebo zralých nalezišť. Domníváme se, že tato strategie snižuje riziko případného přeplácení, čehož se trh nejvíce obával. Potenciální akvizice v Rusku by v průběhu roku mohly spustit spekulace trhu a podpořit tak cenu akcií.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m