Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Otevřený dopis bankovním institucím západního světa…

Otevřený dopis bankovním institucím západního světa…

02.02.2009 11:56
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Věc: Vaše neautorizované přečerpání účtu

Drahé bankovní instituce západního světa,

jak jsem zjistil při poslední kontrole, Vaše neautorizovaná kreditní linka, poskytnutá mezinárodními věřiteli poslední záchrany, nyní dosahuje zhruba 10 bilionů dolarů. Jako daňový poplatník a de facto Váš největší akcionář bych Vás tedy rád vyzval ke splacení této půjčky v nejbližším možném termínu. Dovoluji si Vám za zaslání této výzvy účtovat manipulační poplatek ve výši 30 liber, společně s měsíčním poplatkem za čerpání neautorizované kreditní linky ve výši 28 liber. Pokud této výzvy neuposlechnete a Vaši neautorizovanou kreditní linku nesplatíte, nezbyde mi než se společně s mnoha dalšími daňovými poplatníky ponořit hlouběji do chudoby na několik příštích generací.

Současně bych velmi přivítal, kdyby Vaši investiční a ekonomičtí stratégové přestali publikovat nevyžádané názory na řešení a vyřešení této bankovní krize v ekonomickém tisku. Jistě pochopíte, že slyšet tyto recepty od těch samých mozků, které posledních několik let pracovaly pro architekty současného marasmu dokáže zbytek nezúčastněných diváků dovést na pokraj srdeční slabosti. Existuje pořekadlo, že „nejsi-li součástí řešení, jsi součástí problému“. Ti Vaši zaměstnanci, kteří byli veřejnou tváří problému budou - jak jistě budete souhlasit – jen velmi stěží také tváří jeho řešení. Snad jedině, kdyby byli všichni do jednoho nabiti do kolosální houfnice a vystřeleni na místo, kde již nebudou moci páchat žádné škody – třeba na Aljašku. Současně s nimi by o změně kariéry mohlo uvažovat také těch několik přemoudřelých finančních a ekonomických novinářů, kteří sehráli nezbytnou roli při marketingu, nafukování a pozdějším vehementním popírání očividného ekonomického problému. Tento dopis byl současně zaslán editorům rubriky „Váš názor“ v listech The Financial Times a The Wall Street Journal (který, jak chápu, bude přejmenován pouze na The Journal vzhledem k tomu, že Wall Street již fakticky neexistuje – jak Vám minulý týden z Davosu připoměli pánové Wen Jiabao a Vladimir Putin. Nedělejte si hlavu z toho, že jste tam nebyli…nikdo se po Vás nesháněl).

Vzhledem k tomu, že začátek roku je vždy obdobím dobrých předsevzetí o hubnutí a shazování tuku nabytého během svátečního období, zajímalo by mě, zda Vaše odvětví plánuje něco podobného. Stejně jako nechápu význam pěti sousedících obchodů s těmi skoro stejnými hadry na jedné ulici (všechny navíc šité na té samé lince v Číně), uniká mi význam pěti skoro stejných bank plevelících tu samou ulici a vehementně mi odmítajících půjčit něco z toho, co jsem si k nim laskavě uložil.

Rád bych také slyšel Váš názor na logičnost a racionalitu těch neuvěřitelných sum úvěrů, které na Vás hází národní vlády ve snaze Váš systém „stabilizovat“. Zejména proto, že dostupný a nerozumně poskytovaný úvěr bylo to, co zapříčinilo naší současnou situaci. Pokud se mi na tuto otázku dostane nezaujaté a nesobecné odpovědi, smeknu před Vámi klobouk.

Stejně jako já se možná dále divíte zjevnému paradoxu, že veřejnost stále používá Vaše dceřinné společnosti zabývající se správou aktiv jako nástroj ochrany a péče o jejich soukromé bohatství. Domnívám se, že byste jejich služby měli propagovat mnohem šířeji a agresivněji. Můj nápad na reklamní slogan – „Když přijde na morální hazard, jsme No. 1. Pomohli jsme odpálit největší finanční a ekonomický kolaps v historii díky zcela neuváženým investicím a půjčkám. Zhruba 18 až 30 milionů lidí nepochybně přijde o práci. Více jak 50 milionů pracovních míst je v ohrožení. Díky naší hluboké finanční expertíze jsme ztratili miliardy dolarů a ti z nás, kteří ještě existují a nejsou vlastněni daňovým poplatníkem, jsou technicky nesolventní. Tak jak Vám můžeme pomoci s Vašimi penězi?“

Tímto dopisem bych Vás současně rád informoval, že díky faktu nabízeného negativního výnosu ze strany Vaší a Vašeho vládního věřitele, vybírám v Vašich institucí to co mi tam ještě zbylo a začínám se o své peníze starat sám. Nepochybně dokážu nalézt atraktivnější příležitosti k uchování mého kapitálu mezi příhodně oceněnými emisemi akciového a dluhopisového trhu. Alespoň částečnou ochranu před likvidací hodnoty mé měny, k níž Vám poskytované velehory úvěrů nepochybně přispějí, snad naleznu ve zlatě. Jsem potěšem tím, že tento můj krok pravděpodobně uspíší proces Vašeho znárodnění. Je mi to líto, ale nic s tím nenadělám…

S přátelským pozdravem,

Váš (bývalý) zákazník

(Převzato s laskavým svolením Tima Price, UBP Londýn)

Poznámka autora: Původní text byl psán na reálie Velké Británie a Spojených států. I proto některé odvolávky nejsou záměrně konzistentní s lokálním prostředím. Touto hořko-sladkou notou bych také chtěl ukončit již značně unavené téma podílu bankovního sektoru na současném marasmu a od příště se věnovat něčemu jinému. Začneme „novou definicí šílenství“.


Váš názor
  • Jestli pan Price
    09.02.2009 9:42

    tak trošku nekálí do vlastního hnízda. Švýcarská UBP šikovně investovala 700 mil. USD do Madoffu, je tedy součástí problému, nikoli jeho řešením. Další otázkou je, zda do vlastního hnízda nekálí i pan Žabža. Patria je majetkově provázána se skupinou KBC, která si užívá štědré pomoci belgické vlády. To jen tak na okraj, když už je řeč o legitimitě různých radílků, kteří se v minulosti podíleli na budování základů současné krize. A ještě jedna technická, pane Žabžo, dávejte si pozor na interpunkci.
    smrrtka
  •  
    04.02.2009 13:56

    Príma, že jste zpátky!
    Kalka.
  •  
    02.02.2009 14:18

    Móóóc pěkné a výstižné :-)
    zz top
  • Podepsal
    02.02.2009 12:23

    bych to !
    Jára
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data