Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neprodělat na krásných pohádkách o medvědech ...

Neprodělat na krásných pohádkách o medvědech ...

13.08.2007 13:40

Medvěd není obvykle na akciovém trhu populárním živočichem. Co ale jeho výrobce? Pokud jste koupili akcie DaimlerChrysler (89 USD, 0,34%) před cca deseti lety a držíte je, stále nejste na svém. Vaše investice do výrobce „medvědů” prošla propadem na téměř třetinu ceny na počátku roku 2003 a poté se ztěžka ubírala směrem nahoru (pomaleji, než odpovídající index). Pohled na akcii od roku 2006 je ale jiný – prudce nahoru, což je zejména ke konci tohoto období odrazem víry investorů v to, že se firma zbaví Chrysleru.

Jak výrazně jiná je tak dnes situace ohledně onoho „partnerství rovných”, které bylo v roce 1998 uzavřeno mezi společnostmi Daimler-Benz a Chrysler. Toto partnerství se v době svého vniku dobře prodávalo – zejména na úrovni obecně přijímaných pravd o synergiích, úsporách z rozsahu atd.. Nakonec ale skončilo tak, že problémy Chrysleru pouze odváděly pozornost managementu Daimleru od jeho povinností nutných k tomu, udržet svou pozici na trhu. Ten pak nakonec přiznal, že když tonoucího z vody vytáhnout nemůže, nenechá se jím stáhnout dolů. Možnost pustit ruku Chrysleru ale nebyla zadarmo. Daimler si ponechal 19,9% podíl a musí firmu oddlužit a následně jí poskytnou vlastní úvěr.

Neúspěch akvizice Chrysleru říká několik zajímavých bodů relevantních nejen pro tuto společnost. Předně se tato akvizice stala ve velmi konkurenčním odvětví, s nadbytkem kapacity a obecně nízkou návratností kapitálu. Jedním z léků na tento stav jsou právě fůze a akvizice, které by měly přinášet snížení nákladů (společný výzkum a vývoj, vstupy, produkce – např. užívání stejných dílů a platforem, prodej – společná distribuce, přelití know how a nejlepších praktik mezi společnostmi, atd.). Příklad ChryslerDaimler ale naznačuje jak těžké je dosáhnout tohoto efektu v praxi a to právě ve vysoce konkurenčním odvětví, kde má každý plné ruce práce s tím svým. Zvýšené nároky plynoucí z naplánování a implementace změn se zde ukázaly jako nepřekonatelné; např. ve výzkumu a vývoji prý v podstatě nedošlo k úspoře nákladů a zlepšení práce díky silné vnitrofiremní opozici k jakýmkoliv změnám. Podobná byla situace u využívání některých platforem.

Dalším bodem je to, nakolik firmě, která je v obtížích a musí restrukturalizovat svědčí obchodovatelnost jejích akcií (nebo akcií jí vlastnící entity). Je to známá diskuse na téma potřeby dělat dlouhodobá rozhodnutí vs. snaha o upokojení poptávky investorů a celého trhu po krátkodobé maximalizaci zisků. Ta je ale mnohdy v kontrastu s tím, co by bylo nejlepší v delším období.

Pro investora je tak přínosné si uvědomit, že:

(i) na rozvinutých trzích je většina akcií cca dobře oceněná a pohyb jejich ceny se odvíjí od toho, jak se trefují do čekávaných zisků na straně jedné a od strukturálních událostí typu M&A na straně druhé.

(ii) je dobře zdokumentováno, že pro kupovanou společnost je akvizice většinou zprávou dobrou, zdaleka to ale neplatí pro společnosti kupující. To platí o to více, pokud je cena šroubována v tendru.

Jak dokazuje zde uvedený příběh, i v případech, kdy synergie skutečně dávají na papíře smysl, jejich dosažení zdaleka není jisté. A trvalo deset let než to byl management ochoten uznat. Přirozeně se nabízí otázka co Cerberus (nový majitel Chrysleru) umí a Daimler neuměl – odpověď je tématem článku: Lepší Cerberus, než být v náručí medvěda?

Osobně pak mám jakýsi vedlejší ukazatel reálnosti proklamovaných synergií – s čím větší pompou a patosem je daná M&A „prodávána“ všem kolem, o to menší naději na úspěch má.


Váš názor
  • Kdo je největší šikanista na Wall Streetu
    13.08.2007 16:09

    Who’s the biggest bully on Wall Street? For the last year or two, Cerberus Capital Management hasn’t made too many friends by often pushing banks to the brink on loan terms. Two weeks ago, however, Cerberus eased up, permitting JPMorgan Chase and the other banks backing its purchase of Chrysler to renegotiate the deal. The next time Cerberus needs a favor from Wall Street, it is likely to get it. Kohlberg Kravis, which hasn’t let up on its lenders so far, may want to take note.
    Prudus
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.